Moussaka med auberginer og kartofler

Jeg har de sidste par dage haft en brændende lyst til at lave moussaka. Dog har jeg kun haft mig selv at lave mad til, og jeg vurderede, at sådan en ret kræver mere end én mave. Heldigvis kom en studieveninde mig til undsætning igår aftes, og så stod den ellers på hyggemad, når det er bedst: moussaka med brød og tzaziki og derefter gammeldags æblekage til dessert (den der med rasp og flødeskum du ved nok). Jeg har (som altid) snakket frygteligt meget om mad, da jeg sad ved siden af hende til forelæsning på Journalisthøjskolen, så hun nævnte sådan lidt i flæng, at det kunne være fedt, hvis jeg kunne lære hende at lave et eller andet. Det fortryder hun muligvis nu, da der gik folkeskole-husholdningstime i den for mit vedkommende: “når du så har rørt bechamelsovsen godt sammen… “, “herefter lægger du et lag af auberginer.. ja, vi skal også lige bruge den sidste der…” (hvis du læser det her, så beklager jeg altså).

Resultatet var rigtigt godt. Jeg vil næsten sige, at det er den bedste moussaka, jeg endnu har været med til at lave. Om det hænger sammen med, at jeg ikke har fået moussaka i 1 – 1½ år, ved jeg ikke. Min kæreste (som jeg har boet ved det seneste års tid indtil for ganske nylig) gider ikke spise det. Når jeg foreslår at lave det, rynker han på næsen og siger: “det kan jeg ikke lide” (på engelsk altså – han er fra Irland). Sagen er, at han aldrig har smagt det. Jeg tror bare, at han har en eller forestilling om, at det er noget mystisk, græsk noget for folk med hang til umådelige mængder hvidløg og slatne auberginer. Selv mener jeg, at han går glip af en frygtelig masse, da det er en fantastisk ret, som dufter i hele huset, mens den bages (man skal ikke undervurdere forventningsglæden).

Opskriften passer til omkring 4 – 5 personer og er inspireret af en Arla opskrift. Jeg bruger dog mindre aubergine, mere hvidløg og laver også et lag af kartoffelskiver, som jeg lægger lige under bechamelsovsen.

Ingredienser:

 • 1 aubergine, skåret i 1 cm tykke skiver
 • groft salt
 • et par kartofler, skåret i skiver
 • 500 – 600 g hakket oksekød
 • olie
 • 2 løg, hakkede
 • 4 fed hvidløg
 • 1 dåse tomatpure
 • 1 dl vand
 • salt og peber
 • Cirka 30 g smør
 • 3 ½ spsk mel
 • 6 dl mælk
 • 150 g ost
 • muskatnød, revet
 • salt og peber
 • rasp
 • smør

Indtil ovnen på 200 grader

En tsk groft salt fordeles over aubergineskiverne, som trækker i 10 minutter, inden salten tørres af med et viskestykke eller noget køkkenrulle. Herefter steges de i olie på hver side, indtil de har fået en smule farve og lægges til side.

I en gryde svitses løg og hvidløg. Det hakkede oksekød tilsættes og brunes. Tilsæt derefter tomatpure, vand, salt og peber og lad det simre i 5 – 10 minutter.

Imens kødsovsen simrer laves bechamelsovsen ved at smelte 30 g smør i en gryde. Tilsæt herefter melet og bag det godt sammen. Mælk tilsættes lidt efter lidt mens der piskes grundigt. Kommes der for meget i, kan det let klumpe. Når alt mælken er hælt i gryden tilsættes osten, og der smages til med salt, peber og muskatnød.

I et smurt fad lægges et aubergineskiverne. Herefter fordeles kødsovsen ovenpå, og kartoffelskiverne lægges herefter i et lag, hvor de overlapper hinanden. Hæld derefter bechamelsovsen over (det er ikke nødvendigt at bruge det hele) og drys med rasp. Fordel et par smørklatter rundt på toppen og bag midt i ovnen i cirka 45 minutter eller indtil kartoflerne er gennemstegte. Server med brød, salat og evt tzaziki. Velbekomme.

Fik du læst:

Comments

 1. says

  Mums, den ser lækker ud. Jeg laver den også af og til med en knsp kanel. Du kan også med fordel bage aubergine-skiverne i ovnen først, så suger de ikke så meget olie. Jeg glæder mig til æblekagen :-)

 2. says

  Mmm! Den ser vel nok god ud!
  Jeg mindes at have fået nogle gode moussakaer, da jeg var barn, men havde en dårlig oplevelse med det på et lille spisested på Kreta, og siden har jeg ikke fået det i ‘rigtig’ udgave. Det kan være, jeg skal have gjort noget ved det :-)

 3. foodfanatic says

  Kære Klidmoster,
  Mange tak. Det lyder som en god ide, det med at bage dem i ovnen istedet for at stege dem. Synes også de suger lige rigeligt olie/smør, hvis man gerne vil leve nogenlunde sundt. Tak for tippet.

 4. foodfanatic says

  Hejsa :)
  Mange tak. Ærgeligt med din oplevelse med moussaka på Kreta. Der er virkelig ikke noget som en dårlig madoplevelse, som kan tage enhver lyst til at prøve en bestemt ret fra én. Jeg synes dog, at du skal gøre forsøget. Det er også noget andet, når man selv laver det. Så har man fuldstændig styr på, hvad der kommer i.

 5. Hanne K says

  Den opskrift lyder god. Jeg har også lidt moussaka-forskrækkelse. På Santorini fik vi det et par gange … og den bechamelsauce de bruger er bare for meget og al den kanel, jeg forstår det ikke.
  Auberginer har jeg heller ikke helt lært at sætte pris på, men ideen med at også at tilsætte kartofler kan jeg godt lide.

 6. Jesper says

  Super opskrift :-) … og jeg må indrømme at der er mange af dine andre opskrifter som tiltaler mig :-))

 7. foodfanatic says

  Hej Jesper,
  Dejligt at høre, at du kan lide opskriften. Hop endelig ud i de andre opskrifter og fortæl mig, hvad du synes om dem. Jeg kan anbefale den kyllingepie, jeg lavede for nyligt. Det er fantastisk efterårsmad.

 8. foodfanatic says

  Kære Jenna
  Tak for dit tip. Det plejer jeg nu selv ikke at gøre, men det lyder egentligt ret lækkert, og det tror jeg også måske, at der har været i, nr jeg har smagt retten andre steder. Det skal prøves næste gang.
  Kh Nadia

 9. foodfanatic says

  Kære Christel
  Jeg bruger gerne sådan en almindelig skæreost, men en alm. revet mozzarella kan også bruges. Så er der bare ikke nær så meget ostesmag, men det er vist en smagssag.
  Kh Nadia

 10. foodfanatic says

  Kære Kirsten
  Det er en stor. God fornøjelse med opskriften.
  Mvh Nadia

 11. Inger Bergen says

  Kære Nadia

  Moussaka

  Jeg har lige været i Grækenland, og der fik vi Maussaka en aften.
  Det smagte rigtigt godt, men jeg vil helst have det uden kanel.
  Så tak for din fine opskrift. Den lyder rigtig dejlig.
  Den skal prøves.
  MVH Inger Bergen

 12. foodfanatic says

  Kære Inger
  Tak for din kommentar. Jeg har faktisk endnu ikke prøvet at lave det med kanel. Jeg tror, at det kan være lidt en smagssag, om det krydderi fungerer i, men det kan let gå hen og blive for meget. Jeg prøvede middelaldermad for noget tid siden, hvor der næsten var kanel i alt. Det var noget overvældende.
  Jeg håber, du vil synes om denne opskrift.
  Kh Nadia

 13. Anette Brænder says

  Skal servere den for min familie i aften glæder mig til at lave den om lidt så kan den trække lidt, det med kanel ved jeg ikke jeg prøver mig frem. Vender tilbage når den er spist.
  Venligst Anette

 14. foodfanatic says

  Kære Anette
  Dejligt at du havde lyst til at prøve opskriften. Jeg håber, at den smagte jer.
  Kh Nadia

 15. Klaus Duedahl says

  Hej Nadia :-) Er i fuld gang med at lave kødsauen !! så nu skal den ha lov til at trække smag <3

  Men ville høre om det er en god ide at lige forkoge kartoflerne først ?

  Hilsen en hvis tænder løber i vand haha

  klaus

 16. foodfanatic says

  Kære Klaus
  Du fandt nok selv en løsning, men det er ikke nødvendigt at koge kartoflerne først.
  De bedste hilsner
  Nadia

 17. mai-britt says

  Prøv den med hakket lam i stedet for oksekød (så kan det være, at din irske kæreste føler sig mere på hjemmebane – en evt. græsk kæreste vill ihvertfald gøre det).

 18. foodfanatic says

  Kære Mai-britt
  Jeg har faktisk forsøgt mig med lam engang, og det smagte lidt for “lammet” til mig :) Det lyder vist lidt fjollet. Jeg tror bare, at jeg er lidt for vant til oksekødsversionen, men måske jeg skulle give den en chance igen.
  Kh Nadia

 19. says

  Hej =)
  Du har sådan en dejlig side med god hjælp til når man skal lave mad til folk og mangler inspiration. Ovnmad er så godt, når man skal have gæster og gerne faktisk vil snakke med dem ;) Din ossobuco har osse hjulpet mig i en presset middagssituation!
  Kh

 20. foodfanatic says

  Kære Katrine
  Hvor er det skønt at høre. Altid dejligt at kunne inspirere til middagen. Og ja, ovnmad er virkelig fantastisk som gæstemad.
  Kh Nadia

 21. Lykke says

  Hej
  Kan den mon tilberedes og stå i køleskabet inden den skal i ovnen?? (Blot fra frokost til aften)
  Lyder virkelig lækkert :-)

 22. foodfanatic says

  Kære Lykke
  Du kan sagtens lave den i forvejen, så længe du sætter den på køl, inden den ryger i ovnen. God fornøjelse med retten :)
  Kh Nadia

Trackbacks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>