Annonce

Sol over Gudhjem – Kadeau-kok gav bornholmerbank

Foto Henrik Freek
Foto Henrik Freek

Morten Falks hovedret med kalv, bouillon og kærnemælksboller

Østersøens hyggelige klippeø er efterhånden blevet kendt som lidt af en gourmetdestination med spisesteder, der kan hamle op med de bedste Michelinrestauranter i ind- såvel som udland. Herudover er det også på Bornholm, at Danmarks største kokkekonkurrence løber af stablen. Sol over Gudhjem, som den er døbt, lokker hvert år nogle af landets absolut bedste kokke til havnen i Gudhjem, hvor konkurrencen finder sted den sidste weekend i juni hvert år.
Lige siden jeg som nyudklækket journalist begyndte at skrive om mad, har jeg dækket konkurrencen fra mit skrivebord, og derfor var det om muligt endnu mere spændende at være med på sidelinjen til dette års dyst. Konkurrencen blev startet tilbage i 2009 af den bornholmske kok Mikkel Marschall, der efterhånden er et kendt navn i restaurantbranchen. Hvert år har Sol over Gudhjem vokset sig større og bedre, og således var der denne gang omkring hele 13.000 deltagere forbi konkurrencen og det hyggelige fødevaremarked, der foregår sideløbende med den.

Foto Marie Louise Munkegaard
Foto Marie Louise Munkegaard

Andreas Bagh og Mikkel H. Olsen i aktion på scenen. 

Lige fra begyndelsen har konkurrencen formået at trække nogle af Danmarks mest ambitiøse kokke til øen, og årets konkurrence var ingen undtagelse. Her krydsede køkkenchef på Kadeau Bornholm Morten Falk kokkekniv-klinge med Andreas Bagh fra Kong Hans Kælder, Mikkel H. Olsen fra den endnu ikke åbnede fiskerestaurant Musling og Jeppe Foldager fra Alberto K. Sidstnævnte vandt i øvrigt sølv til de uofficielle verdensmesterskaber for kokke, Bocuse d’Or, for et par år siden, så det siger lidt om niveauet. Af den grund kunne det heller ikke helt overraske, at det var nogle intet mindre end bedårende serveringer, de fire deltagere diskede op med.
Jeg har svært ved at forestille mig noget land i verden, der kan hamle op med niveauet til en national kokkekonkurrence, som her tilmed var tilsat en solid portion kammeratskab. Da det begyndte at brænde på for Morten Falk – tidsmæssigt altså -, gav Jeppe Foldager konkurrenten en hånd med. Det kan man næsten ikke lade være med at knuselske ham for.

Foto Henrik Freek
Foto Henrik Freek

Konkurrencens bedst bedømte ret blev lavet af Andreas Bagh fra Kong Hans Kælder

Konkurrencen foregår således, at deltagerne skal lave en ret ud fra en række hemmelige ingredienser i en mystery box samt en fra en række forudbestemte ingredienser – i år var det blandt andet muslinger fra Vilsund Blue, smør fra Arla Unika, kalvebryst, kærnemælk fra det lokale mejeri og dagens fangst fra en lokal fiskekutter. Mens Andreas Bagh formåede at servere dagens bedst bedømte ret, så blev det alligevel Morten Falk, der endte med at uddele solide bornholmerbank, da han løb med sejren og den medfølgende vindercheck på 40.000 kroner.

Foto Henrik Freek
Foto Henrik Freek

Morten Falks forret til Sol over Gudhjem

Morten Falks forret bestod af stegt torsk fra ”Skrubbe-Bent”, røget creme på muslinger, strandkål fra den nærliggende Listed og andre grønne nuancer fra Bornholm (serveret på en særlig Sol over Gudhjem-tallerken fra Lov i Listed, som jeg havde besøgt dagen forinden).
Til hovedret serverede han foruden kalvebrystet spegeskinke, morkler, grønærter, hestebønner, hyldeblomst og asparges. Det blev ledsaget af en bouillon på grillet og røget indmad og citrus-urter, samt brød med kærnemælk, sidste års svampe og løg fra haven. Retten både lyder og ser urimeligt mundvandsfremdrivende ud, og det var næsten ubærligt, at det kun var det stjernespækkede dommerpanel, der fik lov at smage. Jeg kunne dog trøste mig med, at der samme morgen var hevet en reservation på Kadeau Bornholm i hus.
Morten Falk vandt i øvrigt Årets Kok i 2014, og i 2017 skal han desuden repræsentere Danmark ved Bocuse d’Or.
Stor tak til Sol over Gudhjem, der havde inviteret mig forbi dette års konkurrence. Se resten af de smukke retter på Sol over Gudhjems hjemmeside. Jeg har også delt en masse på min Instagram-profil

Del indlægget
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments