Annonce

Svinebryst i cider med æbleslaw

Svinebryst med sprød svær

Foto Henrik Freek Christensen

Oktober står utroligt smukt her i Aarhus, hvor jeg besøger familien denne weekend. Dagene byder på rigtig meget hyggemad, heriblandt andet årets første risalamande. Sidst jeg fik den danske julefavorit var første juledag i fjor (det er fast morgenmad dagen efter juleaften hos mig), og den har været savnet lige siden.
I dagens blogindlæg fortsætter vi lige i hyggemadskategorien, og der er tale om en opskrift, som også med lidt god vilje kunne kobles sammen med julen. Den danske jul er nemlig lidt af en sulefest, og det kommer af, at bønderne omkring denne tid måtte slagte alle de dyr, der ikke var foder til over vinteren. Det gav et kæmpe overskud af mad, og selv om noget kunne syltes og laves til pølser, så var der stadig en ordentlig bunke mad, som de måtte spise sig igennem.
Flæskesteg af enten svinekam eller ribbensteg er begge utroligt populære herhjemme, men der er også en anden helt fantastisk udskæring, som har stået lidt i skyggen: svinebrystet. Det er en dejlig saftig udskæring, som bedst kan sammenlignes med ribbenstegen, men en af fordelene er formen på den. Den er nemlig ret flad og rimeligt tynd, hvilket både giver masser af svær og et stykke kød, som er nemt at udskære flot. Jeg har her braiseret det med blandt andet æblecider og æbler, da det går fremragende med svinekød.
Opskriften er dejlig nem, og kræver ikke den store indsats fra kokken. Den skal dog have et par timer i ovnen, for at resultatet bliver rigtig godt, så start gerne i god tid.
Jeg har her serveret svinebrystet med en coleslaw med æble, men du kan også servere det sammen med klassisk juletilbehør som brun sovs, kogte kartofler og rødkål.

Svinebryst i cider med æbleslaw

Braiseret svinebryst med sprøde svær og æbleslaw

5 fra 1 stemme

Ingredienser

Svinebryst:

  • 1 kg svinebryst med svær
  • 1 tsk. fennikelfrø
  • 1 tsk. flagesalt
  • Friskkværnet peber
  • 2 skalotteløg
  • 2 æbler
  • 2 laurbærblade
  • 1 helt hvidløg
  • 2,5 dl æblecider
  • 2 spsk. æblecidereddike

Æbleslaw:

  • 1 lille spidskål eller ½ stort
  • ½ rødløg
  • 2 æbler
  • ¼ bdt. bredbladet persille
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 1 dl cremefraiche (gerne 38 %)
  • 1 tsk. dijonsennep
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Svinebryst:

  • Rids sværen på svinebrystet.
  • Knus fennikelfrø let i en morter, og bland med salt og peber. Gnid krydderiblandingen ind i svinebrystet, og læg den i et ovnfast fad. Halvér skalotteløg, æbler og hvidløg, og læg det i fadet sammen med laurbærblade, æblecider og æblecidereddike.
  • Steg i ovnen dækket med folie ved 160 grader i 2-3 timer, til kødet er helt mørt.
  • Fjern folien, skru ovntemperaturen op på 225 grader, og steg videre, til sværen er sprød.

Æbleslaw:

  • Snit kål og rødløg tyndt, udkern æblerne, og skær i tynde både.
  • Hak persillen.
  • Bland æblecidereddike, cremefraiche og sennep, og smag til med salt, peber samt evt. en anelse sukker.
  • Vend dressingen sammen med resten.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments