Samosa fra Flere Kødfrie Dage – foto af Chris Tonnesen
Efter et par hektiske måneder med for meget arbejde, rejser til eksotiske steder og en næsten 2-årig dreng, der kræver det meste af min opmærksomhed, er der lidt ro igen. Derfor vender jeg stærkt tilbage med en opskrift fra min seneste bog, Flere Kødfrie Dage. Der er nemlig god grund til at fejre bogen med en deling fra den. Siden sidste indlæg er den blandt andet udkommet i et nyt oplag. Herudover fik jeg for et par måneder siden at vide, at Gyldendals Bogklubber taget en ordentlig bunker bøger ligesom med forgængeren. Det er gode nyheder.
Endnu større grund til at glæde sig over den er dog den positive feedback, jeg har fået fra dem, der har haft den med sig i køkkenet. Så sent som den anden dag faldt jeg over et opslag på Instagram, hvor en læser kaldte den hendes yndlingskogebog. Anmelderne kan skrive nok det ene og det andet, men for mig bliver det faktisk ikke bedre end det.
I dag kommer der derfor en opskrift på en fantastisk indisk samosa med grønt fyld. Eller gult burde jeg måske nærmere skrive på grund af krydringen i den. Gurkemejen giver fyldet den fineste farve, og sammen med både hvidløg, ingefær, garam masala, spidskommen og koriander er der virkelig smæk på smagen. Udover de mange krydderier består fyldet af løg, kartofler og ærter. Du kan dog variere grøntsagerne i en samosa efter smag og behag. Eksempelvis vil blomkål også smage fantastisk i dem. Sørg dog blot for at give den en smule tilberedning inden, så du ikke ender med for meget bid i fyldet.
Sprød samosa stegt i ovnen
Jeg bruger filodej i min opskrift på samosa, som jeg pensler med olie og steger i ovnen. Man kan dog også vælge at dybstege dem. Jeg synes dog, at de bliver dejlige og sprøde i ovnen, og så fedter og lugter det mindre at tilberede dem på den måde.
Server samosaerne sammen med flere indiske retter eller med en god salat og forskellige chutneyer til at dyppe i. På billedet ser du en myntechutney lavet af yoghurt, koriander og mynte. Den er smagt til med spidskommen, hvidløg, citron- eller limesaft og salt. Det er virkelig lækkert til. Du kan dog også sagtens servere dem uden eller med eksempelvis en raita til i stedet for.
Samosa med krydret grønt fyld
Ingredienser
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 10 g ingefær
- ½ bdt. koriander
- 1 tsk. garam masala
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. stødt koriander
- ½ tsk. gurkemeje
- Smagsneutral olie til stegning ((fx. solsikkeolie))
- 500 g kogte kartofler i tern
- 150 g ærter
- 1 pakke filodej ((ca. 300 g))
- 1 spsk. citronsaft
- Salt (peber)
Fremgangsmåde
- Start med at pille og hakke dine løg og hvidløg. Skræl ingefæren, og hak den, inden du til sidst også hakker korianderen.
- Varm en sjat olie i en gryde, og sauter løg, hvidløg og ingefær ved jævn varme, til løgene er klare. Tilsæt krydderierne, kartoffelternene og ærterne, og sauter videre et minuts tid. Mos kartoflerne lidt med en grydeske. Kom nu citronsaft ved sammen med den hakkede koriander. Smag til med salt og peber. Når det er gjort, sætter du det til side.
- Pensl filodejen med olie på begge sider, skær den ud i rektangler, og læg cirka 2 spiseskefulde fyld i dejens ene hjørne. Fold hjørnerne sammen omkring fyldet, så du får en trekant. Fortsæt med at folde, så trekanten får flere lag dej. Pensl igen med olie, og steg samosaerne i ovnen ved 210 grader i cirka 15 minutter, til de er gyldne og sprøde.