Romkugler med marcipan og chokolade. En helt igennem skøn “stop-spild-af-mad-opskrift”, som gør sig godt, selv når julen er ovre.
I dag er det den første december, så jeg tænkte, at det var oplagt at indlede julemåneden med en skøn konfektudgave af den populære romkugle. Som tidligere nævnt her på bloggen, så knuselsker jeg romkugler. Selvom jeg er stor fan af den helt klassiske slags, så er der altså også noget helt igennem fantastisk ved at opgradere den ellers ydmyge spise til en ”romkugle deluxe”. Hvor den klassiske udgave hovedsageligt er lavet på kagerester, kakaopulver, hindbærmarmelade og rom, så er min deluxe-udgave også tilsat både rigtig chokolade (jeg brugte en blanding af lys og mørk Callebaut-chokolade) og marcipan. Til disse fine romkugler med chokolade og marcipan kan begge dele selvfølgelig skiftes ud med din egen personlige favorit. Opskriften er i øvrigt også rigtig hyggelig at lave sammen som familie, hvor selv de små kan være med til at forme kuglerne.
Lav romkugler med marcipan og bekæmp madspild
Jeg har lavet opskriften til Borgen i Sønderborg, og den hører altså ikke kun julen til. Den er faktisk helt oplagt at kaste sig over i kølvandet på årets konfektfremstilling. Her er der nemlig rig mulighed for at bruge den chokolade, marcipan og nødder, som du har til overs. Du behøver tilmed ikke at følge mængderne slavisk, hvorfor der er tale om en rigtig god ”stop-spild-af-mad-opskrift”. Har du ikke chokolade eller marcipan på lager derhjemme, så kan du sagtens udelade en af delene. Udeladelsen giver en lidt mere klassisk romkugle. Se eventuelt min opskrift på de klassiske romkugler. Disse romkugler var blandt andet skyld i en hel del ekstra kilo under min graviditet.
Jeg tilsætter i øvrigt også et lille nip salt til opskriften her. Det smager helt forrygende sammen med chokoladen og nødderne, og gør romkuglerne her temmelig vanedannende.
Deluxe romkugler
Ingredienser
- 100 g chokolade
- 25 g smør
- 400 g kagerester
- 100 g marcipan
- 50 g nødder (fx valnødder)
- 3 spsk. kakaopulver
- Rom eller romessens efter smag
- ½ tsk. flagesalt
- 2 spsk. hindbærmarmelade
- Pynt: Fx hakkede nødder (blendede frysetørrede bær, kokosmel)
Fremgangsmåde
- Smelt chokoladen og smørret over et vandbad.
- Blend kage, marcipan (er marcipanen hård, kan du rive den først) og nødder ad flere omgange, og rør det sammen med kakaopulver, rom/romessens, salt, hindbærmarmelade og chokoladeblandingen. Smag til med rom eller salt hvis nødvendigt, og stil massen på køl i cirka 30 minutter.
- Rul romkugledejen til små kugler, og tril dem i den valgte pynt.
- Romkuglerne kan holde sig adskillige dage på køl, og de kan fryses uden problemer.