Hel, ovnstegt kylling med friske urter, ovnstegte kartofler og ærtesalat

IMG_7717aKlar til at spise. I baggrunden ses en tomat- og fetasalat og en ærtesalat

Så er jeg atter på dansk jord. I det mindste for en kort stund. Jeg landede igår med alt for lidt søvn kombineret med jetlag, så da min mor serverede thailandsk nuddelsuppe med oksekød til frokost og (efter en lang lur for mit vedkommende – opvask for de andres) culottesteg med græske kartofler og karameliserede perløg, var jeg mere end dybt taknemmelig.
I dag var det min tur til at gengælde den rene, rå forkælelse, jeg havde nydt godt af. Okay, jeg indrømmer det. Det var lige så meget fordi, at jeg ikke har lavet mad, sådan rigtigt i hvert fald, i noget der minder om evigheder (for madfanatikeren), så i stedet for blot at lave aftensmad til familien blev det også til snobrød med min lillebror og hans kammerat og pølsehorn til hans madpakke, min mors forestående campingtur og undertegnedes mave.

IMG_7699aKyllingen inden den kommes i ovnen

Aftensmaden bestod af en helstegt kylling, som jeg havde fyldt med en frisk timian, persille, purløg og basilikum, som jeg blandede med lidt tørrede krydderier, jeg fandt på min mors hylder (salt, peber, tørret salvie og en smule steak krydderi og lidt pebermix), et fed hvidløg skåret i tynde skriver og et par skefulde blødt smør. Blandingen blev stukket op under brystskindet og gnedet indeni og udenpå kyllingen. Det duftede intet mindre en fantastisk, og serveret med ovnstegte kartofler og to forskellige salater bestående af en salat af ærter, sukkerærter og sugersnaps (hvad hedder de på dansk?) samt en lille håndfuld perleløg og en tomatsalat med feta og balsamicosirup, var det en perfekt middag til årets første sommerdag (jeg har tilsyneladende taget Hong Kong vejret med hjem, er jeg blevet fortalt).

Ingredienser:

  • 1 kylling på cirka 1400 gr
  • en stor håndfuld friske urter, hakket (bland gerne forskellige slags som rosmarin, timian, salvie, basilikum, persille og purløg)
  • 2 – 3 spsk blødt smør
  • 2 tsk tørrede krydderier (brug yndlingskrydderiblandingen)
  • et fed hvidløg, skåret i tynde skiver
  • salt og peber
  • kartofler skåret i halve
  • en sjat olivenolie

Vend kartoflerne med olivenolie, salt og peber og læg dem i et ovnfast fad. Bland herefter de hakkede urter med smør, hvidløg, salt, peber og tørrede krydderier. Fra halssiden løsnes skindet forsigtig på brystet af kyllingen, hvorefter en del af krydderurteblandingen skubbes op under skindet. Skær herefter et par ridser i underlåret og gnid lidt af krydderblandingen ind under skindet og ind i kødet. Gnid resten indeni og udenpå kyllingen.

Læg kyllingen ovenpå kartoflerne og steg den i cirka 1 time og 20 minutter ved 180 grader (bliver den for mørk på toppen dæk da med sølvpapir). Når kyllingen er færdig tages den ud og sættes på et andet fad. Vand kartoflerne og lad dem stege under ovnens grillfunktion i cirka 10 minutter, mens kyllingen holdes varm under sølvpapir og evt et viskestykke. Server med din yndlingsalat, ovnstegte kartofler og eventuelt en sovs.

Ærtesalat:

  • 100 g sukkerærter
  • 100 g ærter
  • 100 g sugersnaps
  • 1 dl perløg
  • en klat smør
  • salt og peber

Hvis nødvendigt fjern enderne af sukkerærter og sugarsnaps og kog i en smule vand tilsat salt under låg i cirka 2 minutter (bruges der friske ærter, kan de koges med). Bland herefter med ærter, smør, perleløg , salt og peber og server straks.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments