Krydret græskartærte

Krydret græskartærte
Græskartærte er ikke typisk dansk kost, men noget tyder på, at græskartærte, græskarsuppe og andre opskrifter med græskar er ved at vinde indpas herhjemme. I hvert fald kan man allerede fra sidst i august ganske let få fingrene i et, og de fleste supermarkeder sælger dem lige nu, hvor de er i sæson.
I udlandet kan man ofte købe græskarpuré på dåse, men det er sådan set nemt nok at lave det selv. Man skraber blot indmaden af græskarret ud, skærer det i store både, og bager det ved cirka 175 grader, indtil græskarkødet er godt mørt (det kan godt tage op til 1,5 – 2 timer). Dernæst skrabes den bløde græskarmasse ud, den blendes og vupti, så har man hjemmelavet græskarpuré.

Krydret græskartærte
Jeg brugte ovenstående hokkaido-græskar, som jeg uden videre var blevet foræret af Aarstiderne.dk, da jeg tog et smut forbi deres bod foran Øksnehallen under Coopenhagen Cooking, efter jeg havde spurgt, om jeg kunne købe et (tak igen). Man kan dog også bruge de store Halloween-græskar, som dog er lidt mere vandede.
Krydret græskartærte
Opskriften til tærtedejen er fra BBC (jeg tilføjede blot lidt sukker), mens tærtefyldet er inspireret af en opskrift, jeg fandt på en udenlandsk blog – den stammer oprindeligt fra Cooks Illustrated.
Smagen er ret krydret – næsten lidt juleagtig – så jeg overvejer at skære ned på krydderierne næste gang, selv om de egentlig fungerede fint sammen med smagen af græskar.
Hvis der er nogen, der læser med her, som har erfaring med græskartærte, så vil jeg gerne høre, hvilke krydderier, i plejer at bruge.
Ingredienser til mørdej

  • 250 g mel
  • 110 g smør
  • 1 spsk sukker
  • 6 spsk koldt vand

Ingredienser til tærtefyld

  • 5 dl græskarpuré (se teksten længere oppe i indlægget)
  • 2,5 dl brun farin
  • ½ dl sukker
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk stødt ingefær
  • 0,25 tsk stødte nelliker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk revet muskatnød
  • 1,5 dl mælk
  • 1,8 dl fløde
  • 4 store æg

Bland mel og smør i en foodprocessor til det ligner brødkrummer. Tilsæt sukker, mix sammen, og tilsæt dernæst vandet lidt efter lidt gennem åbningen i låget, mens foodprocessoren hele tiden kører. Saml dejen hurtigt med hænderne, og lad den hvile i køleskabet i mindst 20 minutter. Kom dejen i en tærteform, og stil den på køl i 20 minutter. Prik bunden flere steder med en gaffel, og forbag den i en 200 grader varm ovn i cirka 10 minutter.
Imens laves tærtedejen ved at blende græskarpuré med brun farin, sukker og krydderier i foodprocessoren. Kom blandingen i en gryde og bring den op til kogepunktet, mens der hele tiden røres. Pas på da, den nemt kan brænde på. Tilsæt mælk og fløde, og bring igen op til kogepunktet. Tag gryden af varmen. Kom æggene i foodprocessoren, mix ganske kort, og hæld så halvdelen af græskarblandingen i lidt efter lidt gennem åbningen i låget, mens maskinen kører. Kom resten i, blend godt sammen, og hæld det straks over den varme tærtedej. Bag græskartærten midt i en 180 grader varm ovn i cirka 25 minutter.
Lad kagen køle af, så den blot er lun, inden den serveres med flødeskum.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
19 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments