Sponseret af Moccamaster
Sommertid er iskaffetid. Jeg har længe været stor fan af thailandsk og vietnamesisk iskaffe. Det er forholdsvist søde drikke med gode mængder kondenseret mælk. Ellers drikker jeg helst helt almindelig kaffe med mælk. Under en biltur mod det jyske en hed søndag i slutningen af juni var det dog ganske enkelt for varmt til den klassiske kop (varm) kaffe, og ingen af de førnævnte drikke var inden for rækkevidde. Vi skulle proviantere i Torvehallerne inden afgang og havde allerede da opdaget, at klimaanlægget i vores lejebil kæmpede med de knap 30 grader udenfor. Da Mark kom tilbage til bilen med favnen fuld af jordbær, hindbær og iskaffe, var han som sendt fra himlen. Og det var nok her, at jeg først rigtig opdagede, at en helt almindelig iskaffes kvaliteter en hed sommerdag.
Førnævnte iskaffe inspirerede dagens indlæg, som er udgivet i samarbejde med Moccamaster. Anledningen er, at Moccamaster netop har lanceret tre nye retro-inspirerede pastelfarver: lyseblå, lysegrøn og lysegul. Du kan se dem alle tre lige her. Jeg kan i øvrigt med glæde berette, at jeg har fået lov til at udlodde en af tre kaffemaskiner til en heldig kaffedrikker derude. Konkurrencen finder du på Instagram, så skynd dig forbi og vær med. Jeg har tidligere samarbejdet med producenten bag den populære og lynhurtige kaffemaskine, som i år i øvrigt kan fejre 50 års fødselsdag. Det har ført til skønne opskrifter på blandt andet kaffekage, thailandsk iskaffe og affogato (italiensk dessertklassiker bestående af vaniljeis i stærk kaffe).
Stærk filterkaffe og saltkaramel
I dag er turen kommet til den klassiske iskaffe, som jeg dog har givet et lille tvist. Jeg har nemlig tilført den lidt sødme i form af hjemmelavet saltkaramel. Hvis du foretrækker det, kan du også lave den uden for en mere klassisk iskaffe. Og hvis den alligevel gerne må være lidt sød, så kom en teskefuld sukker i hver kop kaffe inden nedkøling. I deluxe-udgaven kan du endda komme en skefuld flødeskum på toppen sammen med lidt ekstra karamel. Så bliver det næsten ikke bedre.
Det vigtige i opskriften er naturligvis kaffen. Jeg har brygget en god stærk kande kaffe. Til en liter vand brugte jeg 90 g kaffe (normalt anbefales der 60 g. til en liter vand). Jeg har også valgt en ret fyldig kaffe til opskriften her. Det kan den nemlig fint klare, selv hvis man normalt er til det lidt rundere i smagen.
Har du overskydende saltkaramel, så smager den i øvrigt skønt oven på dine morgenhavregryn eller en skål yoghurt med mysli eller granola. Du kan også bruge den på pandekager eller som topping på eksempelvis vaniljeis.
Iskaffe med saltkaramel og flødeskum
Ingredienser
- 8 dl stærk kaffe
- 2-3 dl sødmælk
- Evt. sukker efter smag og behag (hvis du udelader karamellen)
- 4 håndfulde isterninger eller knust is
- 4 spsk. flødeskum
- 4 spsk. saltkaramel
Saltkaramel:
- 25 g smør
- 25 g sukker
- ½ dl fløde
- ½ dl lys sirup
- ½ dl vand
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Start med at brygge en stærk kop kaffe og tilsæt evt. en smule sukker. Afkøl den.
- Kom en spsk. saltkaramel og 2 dl kaffe i et glas fyldt med isterninger eller knust is. Tilsæt mælk efter smag og behag og top med flødeskum og saltkaramel. Fortsæt med resten.
Saltkaramel:
- Kom smør, sukker fløde og lys sirup i en gryde, bring i kog og lad det simre i ca. 10 minutter. Smag til med salt, rør vandet i og afkøl. Hvis den virker noget tynd i det, så husk, at den sætter sig ved nedkøling, og at karamellen skal være ret flydende for at den blander sig med den kolde kaffe.