Annonce

3 fantastiske cocktails fra Danmarks bedste bartender

danmarks bedste bartender– sponseret –

Det kan godt være, at Mate Tamas Csatlos har ungarsk blod i årerne, men i og med at han mikser sine cocktails på baren KABUKU i København, så var der altså tale om dansk sølv til Diageos verdensomspændende konkurrence for bartendere, World Class. Konkurrencen er efterhånden blevet noget af et tilløbsstykke, og hele 15.000 bartendere fra 57 lande har været med i konkurrencen gennem dens ni år lange levetid. Det gør den til verdens største konkurrence for bartendere, og den omtales ofte som de uofficielle verdensmesterskaber for bartendere (præcis som Bocuse d’Or er kokkenes uofficielle VM – den der konkurrence som Rasmus Koefoed fra Geranium vandt efter årevis med hård træning).
Under World Class dyster bartenderne i en lang række forskellige udfordringer med udgangspunkt i Diageos brands, der blandt andet inkluderer Ketel One, Tanqueray No.TEN, Don Julio, Ron Zacapa, Talisker og Johnnie Walker.
Mate Tamas Csatlos havde først mikset sig til en førsteplads til de indledende nordiske mesterskaber, og det sendte ham direkte videre til finalen i Mexico City i forrige måned. Her ydede han en ihærdig indsats gennem de fire dage, som konkurrencen varede, og i sidste ende blev han belønnet med en flot andenplads for sine flydende kreationer – kun overgået af canadiske Kaitlyn Stewart. Det er i øvrigt den bedste danske placering i konkurrencen til dato.
Under konkurrencen skulle deltagerne blandt andet lave seks klassiske cocktails på bare fem minutter, samt sammensætte fire cocktails på 15 minutter, som skulle tage udgangspunkt i elementerne jord, vand, ild og vind. Dommerne var især vilde med bartenderens evne til at tænke bæredygtigt i forbindelse med udviklingen af sine cocktails, og netop hele tanken om bæredygtighed var noget af det, som Diageo havde valgt at lægge vægt på i årets konkurrence.
I dagens indlæg får du her tre af Mate Tamas Csatlos’ vinder-cocktails, der var med til at sikre ham sølv til World Class.

Diageo world classChipotle Sundown

Bemærk, at hvis du laver en hel chiffonflaske, har du til mange drinks.

  • 45 ml Johnnie Walker Black Label
  • 20 ml juice af ananas, sukker og rød peber 20 ml citronsaft
  • 300 ml sirup med Chipotle (røget, tørret chili) 300 ml æggehvide
  • 1⁄2 rød peber
  • 2 skiver ananas
  • Lidt sukker
  • Lidt frisk koriander til pynt
  • Is

Tag din Chipotle, skær den i mindre stykker, og læg den i en sukkerlage, der består af lige dele vand og sukker. Varm lagen stille og rolig op, så smagen bliver trukket ud chipotlen.
Si stykkerne fra, så kun siruppen er tilbage med chilismagen. Kom nu sukkerlagen på en chiffonflaske med ligeså meget æggehvide. Giv den et par patroner.
Svits et par skiver ananas af på en pande sammen med en halv rød peber, der også er skåret i skiver. Tilsæt lidt sukker, og lad det karamellisere. Mas ananas, sukker og rød peber ud, så du står tilbage med saften.
Kom nu din Johnnie Walker-whisky, ananas-sukker-peber-juice, lidt korianderblade og citronsaft op i en shaker sammen med is, og ryst godt igennem, inden du sir din cocktail op i et glas. Smag eventuelt til med lidt sukker.
Pynt med chipotle-skum og frisk koriander.
cocktail

Scotch & Pineapple

Bemærk, at denne cocktail fungerer bedst, hvis du laver nogle stykker af gangen!

  • 5 cl Johnnie Walker Gold Label Reserve
  • 2 dråber Angostura
  • 1 spsk korianderfrø
  • 1 spsk honning
  • 1⁄2 spsk peber (hvid og sort)
  • 1 spsk olivenolie
  • 10 ml grapejuice
  • 40 ml ananasjuice
  • Lidt danskvand
  • Is

I princippet er det her en whisky highball, hvilket betyder en whisky og danskvand – eller ginger ale. Her laver man bare en vinaigrette, som man topper sin drink op med for at give den lidt mere power.
Du starter med at mikse din vinaigrette, som består af korianderfrø, honning, peber, olivenolie, angostura bitter og grapejuice i en separat skål.
Find dine glas frem. Det må gerne være high ball-glas eller andre høje glas. Fyld dem godt op med isterninger, og hæld Johnnie Walker Gold Label i. Fyld nu resten af glasset danskvand, så der er cirka 3 centimeter ”tomt” uden noget i toppen af glasset.
Herefter tilføjer du 5-10 cl vinaigrette på toppen og rører forsigtigt rundt. Du kan tilpasse mængde n efter smag efter smag.
Pynt cocktailen med en skive citron eller nogle af de urter, du har brugt i cocktailen for at forstærke duften.
cocktail opskrift

Woodside Syndrome

  • 35 ml Tanqueray No.TEN
  • 10 ml jordbærvand (evt. bare danskvand med et par frisksnittede jordbær)
  • 15 ml kvædesirup (se opskrift længere nede)
  • 15 ml tør Vermouth med hyldeblomst (se opskrift længere nede)
  • 22,5 ml Verjus
  • Hibiscu pulver
  • 2 tagetes blomster
  • Is

Hæld alle ingredienserne i en kande, og fyld med is. Rør forsigtigt med en køkkenske, til blandingen er afkølet (8-10 sekunder). Nu kommer du cocktailen uden is over i det ønskede glas.
Du bestemmer selv, om det skal være over nye isterninger, eller om du vil servere drinken uden is.
Til sidst pynter du med et par blomsterbalde og din hibiscuspulver (kan evt. undlades).
Kvædesirup:

  • 2 stk. kvæder
  • 500 g sukker
  • 0,5 l vand

Start med at lave din kvædesirup. Skær kvæderne i mindre stykker, og lad dem simre med lige dele sukker og vand, til sukkeren er opløst, og kvæderne er godt bløde. Si det hele, så du kun har en klar orangesirup, og lad den køle.
Vermouth med hyldeblomst:

  • 5 ml hyldeblomstsaft
  • 10 ml tør Vermouth

Bland din Vermouth sammen med hyldeblomstsaften.

Om Diageo World Class

Diageo World Class så dagens lys for ni år siden og er i dag verdens største og mest prestigefyldte bartenderkonkurrence.
De dystende bartendere bliver blandt andet testet i deres mixologi-evner under konkurrencen, der varer fire dage. Det foregår således, at de stilles foran en lang række udfordringer, som de skal løse med udgangspunkt i  Diageos portefølje af reservebrands: Ketel One, Cîroc, Tanqueray No.TEN, Don Julio, Ron Zacapa, Talisker, Cardhu og Singleton Classic Malts samt Johnnie Walker Gold Label Reserve, Johnnie Walker Blue Label og Johnnie Walker Platinum Label.
Konkurrencen giver desuden bartenderne vejledning og træning gennem partnerskaber med nogle af branchens dygtigste skikkelser.

Del indlægget
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments