Affogato: Vaniljeis druknet i stærk kaffe

Affogato sponseret

Maddannelse er en sjov størrelse. Selv om jeg altid har elsket at lave god mad fra bunden, så kunne jeg for 10 år siden sagtens finde på at sætte gaflen i et eller andet obskurt halvfabrikata. Siden er jeg heldigvis kommet på bedre tanker, og maddannelse er heldigvis ikke noget med et start- og et slutpunkt. Den fortsætter gennem hele livet, og efter i lang tid at have set det mere spektakulære og avancerede som et mål for det ultimative, så kredser mine tanker i dag mere om skønheden i det enkle.
Jeg skriver sjældent om mit privatliv herinde, men jeg synes, at jeg her bør tilføje, at det er en tanke, som jeg har fundet inspiration til hos min kæreste Mark, der er den dygtigste kok, jeg kender. Han er køkkenchef på landets ældste Michelinrestaurant, Kong Hans Kælder, hvor han, siden han overtog roret for tre år siden, har arbejdet på at skabe en kulinarisk oase uden en hel masse pjank og pjat. Her er det netop det enkle, men udført til perfektion og med de allerbedste råvarer, som er det bærende i køkkenet, og det er en tendens, som jeg også synes at spotte rundt omkring. Det er i øvrigt også fra ham, at jeg første gang hørte om den italienske dessert affogato, som passer godt ind i de tanker om mad, jeg går med. Direkte oversat fra italiensk betyder det ”druknede”, og det kommer af, at italienerne her drukner en eller flere kugler is med espresso. Der er hverken tale om en kaffe med is eller is med kaffe – nej, affogato er sin helt egen.

Affogato

Dagens indlæg er lavet på min hvide Moccamaster, som jeg har brugt til at brygge en god kop stærk filterkaffe til at drukne et par kugler af min hjemmelavede vaniljeis. Espresso er lige stærk nok til min smag, og her har jeg fordelen, at jeg kan brygge den så stærk eller mild, som jeg ønsker det. Da isen helst skal have været ude af fryseren lidt, for at du kan lave kugler ud af den, så kan det være en fordel, hvis du laver kuglerne og bagefter sætter dem tilbage i fryseren et par timer. Det gør, at isen er helt frossen, når den varme kaffe hældes på, og dermed smelter den ikke alt for hurtigt.
Når først isen er lavet, så er der altså tale om en lynhurtig, men vanvittigt lækker dessert. Har du ikke mod på at lave isen fra bunden, så køb den bedste, du kan få fingrene i.

Affogato: Vaniljeis druknet i stærk kaffe

Affogato – Vaniljeis i stærk kaffe

No ratings yet
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 5 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 2,5 dl fløde
  • 2,5 dl mælk
  • Kornene fra 1 vaniljestang
  • 6 små kopper stærk kaffe eller espresso

Fremgangsmåde

  • Kom fløde og mælk i en gryde sammen med vaniljekorn, og varm op til kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål. Hæld en smule af den varme flødeblanding i æggeblandingen under konstant piskning. Hæld dernæst resten i under fortsæt piskning, kom det hele tilbage i gryden, og varm langsomt op under omrøring, til du får en tyk creme. Undgå at temperaturen bliver for høj, da du risikerer, at det skiller.
  • Afkøl cremen, og kør den på ismaskine. Hæld i en beholder, inden isen bliver for stiv, og sæt den i frysen.
  • Bryg kaffen, så stærk som du ønsker den, og lav kugler ud af isen (dette kan du også gøre på forhånd, hvorefter du sætter iskuglerne tilbage i fryseren. På den måde smelter isen ikke for hurtigt, når den varme kaffe kommer over). Læg en stor eller flere små kugler is en kop eller et glas, og hæld kaffen over.
  • Servér straks med en lille ske.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments