Burgerboller – bløde, luftige og helt perfekte

Burgerboller - bløde, luftige og helt perfekte

Burgerboller er én af de ting, jeg aldrig rigtig har gidet at lave. Jeg har intet imod større madlavningsprojekter, men grænsen for min tålmodighed overskrides alene ved tanken om at skulle ælte noget i hånden i 8 – 10 minutter.  Derfor blev der lagt store bageplaner, da jeg til min fødselsdag for en måneds tid siden blev den lykkelige indehaver af en Kenwood Chef. Burgerboller var en af de ting, som jeg havde allermest lyst til at kaste mig over. Min pulled pork og nu også porchettaen savnede værdige medspillere, og jeg var overbevist om, at hjemmebag var løsningen. Men hvilken opskrift? Da jeg i foråret besøgte min mor i forbindelse med pasning af min dengang 8-årige lillebror, kastede vi os ud i projekt “byg-en-burger-helt-fra-bunden”, da min mors ældgamle, ja nærmest antikke, Kenwood røremaskine var inden for rækkevidde. Desværre blev bollerne en halvkedelig, sej affære. Jeg savnede blødheden og luftigheden fra fastfoodrestauranternes burgerboller, som ikke skal tygges i en evighed, og hvor der ikke er fare for at skære indersiden af munden på skorpen.

Min jagt på den perfekte burgerbolleopskrift blev genoptaget, da jeg i weekenden lavede den lækreste og saftigste porchetta, og på den amerikanske blog lisamichele.wordpress.com, så det ud til, at der var jackpot. Enhver opskrift der indledes med følgende må og skal prøves: “Kan i huske, da jeg sagde, at jeg ikke troede på ‘bedst’ af noget som helst tilbage i mit ‘BEST EVER’ peanutbutter cheesecake swirl brownie indlæg? Jeg er muligvis nødt til at tage det tilbage, da jeg lige har lavet nogle burgerboller, der meget muligt kan være de bedste nogensinde.”

Opskriften blev af bloggeren fundet i NY Times, og bagmanden er Michael Symon. Jeg havde aldrig hørt om ham indtil i går, men han er åbenbart en eller anden amerikansk tv-kok. Burgerbollerne lød så fantastisk lækre, at jeg til trods for to mislykkede forsøg på at lave selvsamme burgerbolle ikke gav op, og tredje gang blev lykkens gang. Jeg vil lige skynde mig at indskyde, at de mislykkede forsøg på ingen måde er opskriftens skyld. Det skyldtes simpelthen, at jeg på mystisk vis har formået at slå min tørgær ihjel inden for de seneste tre uger. En ny pakke blev købt, og jeg var klar.

Arbejdet er minimalt, hvis man har en røremaskine, men til jer der ikke har, så vil jeg til trods for dette indlægs indledning på det kraftigste opfordre til at give disse burgerboller en chance. Også selv om det kræver en smule håndkraft. De er intet mindre end vidunderlige. Bløde, luftige og helt og aldeles perfekte. Hemmeligheden bag de perfekte burgerboller er en briochelignende dej med både æg og smør. Desuden sætter man et vandbad i bunden af ovnen, hvilket også er med til at sikre den helt rigtige blødhed.

Burgerboller - bløde, luftige og helt perfekte

Burgerbollerne er klar til at komme i ovnen. 

Burgerboller - bløde, luftige og helt perfekte

Netop hevet ud af ovnen. Alene duften får mundvandet til at løbe.

Burgerboller - bløde, luftige og helt perfekte

Voila. Så er der serveret. 

Mængdeangivelserne er amerikanske, så hvis du har en cup-måler, er det helt perfekt. Hvis ikke, så har jeg også skrevet mængden i deciliter.

Opskriften giver 8 burgerboller.

Ingredienser

  • 1 cup (2,4 dl) mellemvarmt vand
  • 3 spsk mælk
  • 2 tsk tørgær
  • 2 spsk sukker
  • 3,3 cup (7,8 dl) hvedemel – gerne med højt proteinindhold
  • 2,5 spsk blødt smør
  • 2 æg
  • 1,5 tsk salt
  • Evt. sesamfrø, birkes og/eller græskarkerner

Bland vand, mælk, tørgær og sukker. Lad det trække i cirka fem minutter, indtil det begynder at skumme. Smuldr smørret ind i hvedemelet, tilsæt salt og det ene æg. Mens der røres i dejen, tilsættes gærblandingen. Saml dejen og ælt den i 8 – 10 minutter, gerne på røremaskine, indtil den er blød, smidig og elastisk. Lad den hæve et lunt sted i 1 – 2 timer, indtil den har vokset til dobbelt størrelse.

Del dejen i 8 lige store stykker (jeg vejede dejen og dividerede med 8 for at for en helt ensartet størrelse), tril til boller og lad hæve tildækket på en bageplade beklædt med bagepapir i 1 – 2 timer.

Opvarm ovnen på 200 grader og still et ovnfast fad med vand i bunden af ovnen. Pisk det resterende æg sammen med 1 spsk. vand, pensl bollerne og drys med enten sesam, birkes, græskarkerner eller en blanding af de tre. Bag midt i ovnen i cirka 15 minutter, eller indtil burgerbollerne er gyldne.

Servér fx sammen med pulled pork eller porchetta.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
28 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments