Annonce

Pulled pork i ovn

Pulled pork i ovn
For et par år siden spredte lovprisningerne af den amerikanske favorit pulled pork sig som en steppebrand på danske madblogs. Selv kiggede jeg med fra sidelinjen (halvsavlende det meste af tiden), mens jeg lovede mig selv, at jeg også snart skulle kaste mig ud i det. Det er svært ikke at elske idéen om langtidsstegt svinekød, som er så mørt, at det kan trækkes fra hinanden med to gafler (deraf navnet), og som bagefter kommes i en burgerbolle med coleslaw og barbecuesauce. Hvilken himmerigsmundfuld.
Det blev dog ved tanken indtil sidste weekend, hvor jeg endelig kastede mig ud i at lave pulled pork. Jeg brugte et cirka 1,2 kg stykke pork shoulder købt hos slagteren. Hos danske slagtere eller i velassorterede supermarkeder skal du kigge efter nakkefilet. Man kan iøvrigt sagtens bruge større eller mindre stykker kød, da man blot går efter temperaturen på stegetermometeret i stedet for en egentlig stegetid. Med mit stykke var der nok kød til cirka fem pulled pork-burgere.

Inspirationen til min version hentede jeg på et væld af hjemmesider, men det var primært opskriften på den amerikanske blog www.kevinandamanda.com, som jeg lod mig inspirere af.
Pulled pork i ovn
Inden jeg gik i gang med kokkerierne, skulle jeg først tage stilling til flere ting. Saltlage eller ingen saltlage? Tør rub eller barbecuesauce på kødet? Grill eller ovn? Sidstnævnte var  ret åbenlys, da jeg ikke kan grille, hvor jeg bor. Derfor blev det til pulled pork i ovn. Med hensyn til saltlagen, så skulle den være med til at sikre et saftigt resultat. Nakkefilet eller pork shoulder i er forvejen et saftigt stykke kød på grund af de rigelige mængder fedt, som smelter væk under tilberedningen, men jeg tænkte, at jeg alligevel ville gøre forsøget denne gang, da jeg havde tiden til det. Næste gang bliver nok uden, for at jeg kan tjekke forskellen.
Jeg lavede en tør rub på en masse forskellige krydderier, som blev gnedet ind i kødet, inden det røg i en 100 grader varm ovn natten over. Kødet er færdigt, når stegetermometeret viser 95 grader. Om morgenen skruede jeg temperaturen op til 110 grader, og jeg vil tro, at den fik cirka 12 timer i alt i ovnen. Alle ovne er dog forskellige, så skal man lave pulled pork, er det vigtigt at bruge et stegetermometer.
Pulled pork i ovn
Efterfølgende var kødet fantastisk lækkert og mørt, og det faldt let fra hinanden, da jeg stak i det med to gafler. Jeg havde været noget rundhåndet en krydderierne, men de var med at til sikre en fantastisk lækker smag. Kødet røg i burgerboller med en hjemmelavet coleslaw og en hjemmelavet barbecuesauce sammen med lidt rødløg og tyndtskårne syltede agurker. Jeg tror, det øverste billede taler for sig selv – men wauw, hvilken smag!
Pulled pork er på ingen måder svær at lave, og faktisk er der næsten intet arbejde i det, da den det meste af tiden blot passer sig selv. Det kræver blot, at man sætter tiden af til det. Derfor er pulled pork det perfekte weekendprojekt. Det tog mig cirka 24 timer at lave. Først 12 timer i saltlagen, og dernæst cirka 12 timer i ovnen.
Pulled pork i ovn
Bruger man et stykke kød på 1,2 kg er der nok til cirka 5 pulled pork-burgere, men brug endelig et lidt større stykke, nu du er i gang. Servér evt. med pomfritter, ovnstegte kartofler eller lignende. Så er en enkelt burger per person mere end rigeligt. Mængdeangivelserne til krydderiblandingen er blot et skud fra hoften – justér evt. med andre krydderier, brug mere af dit favoritkrydderi eller mindre af et andet.
Burgerboller
Server evt. med de her helt fantastiske hjemmelavede burgerboller, som er de bedste, jeg nogensinde har smagt.

Pulled pork i ovn

Pulled pork i ovn

4,67 fra 3 stemmer
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 stykke nakkefilet – gerne på et kilo eller mere

Saltlage

  • 2 liter vand
  • 120 ml salt
  • 100 ml sukker
  • 3 laurbærblade (frivillig)

Dry rub (krydderiblanding)

  • 1 spsk. salt
  • 4 spsk. paprika
  • 4 spsk. brun farin
  • 0,5 spsk. stødt koriander
  • 2 spsk. barbecuekrydderi
  • 1 spsk. hvidløgspulver
  • sort peber eller cayennepeber
  • evt. stødt chili

Fremgangsmåde

  • Start med at lave saltlagen ved at røre salt og sukker ud i vandet, til det er opløst. Tilsæt evt. laurbærblade, og kom kødet i lagen. Sæt den i køleskabet i 10 – 12 timer.
  • Bland herefter alle ingredienserne til krydderiblandingen. Gnid dem ind i kødet, og lad det stege i en 100 grader varm ovn, indtil stegetermometeret viser 95 grader. Skru evt. temperaturen op til 110 grader, hvis du synes, det går for langsomt. For mig tog det cirka 12 timer – de første 9 – 10 timer ved 100 grader.
  • Lad kødet køle af en smule, inden du piller det fra hinanden med to gafler. Servér i en burgerbolle med coleslaw, barbecuesauce, syltede agurker og løgringe.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
90 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments