Små berlinere med æblefyld

Berlinere med æblefyld

Foto Sarah Coghill

De af jer, der har prøvet at lave de traditionelle ring-donuts, har garanteret på et eller andet tidspunkt overvejet, hvad I skal stille op med den lille kugle dej, der er tilovers fra hullet i midten. Det gjorde jeg i hvert fald, da jeg kastede mig ud i min første portion hjemmelavede donuts. At smide dejen ud var udelukket, og jeg gad egentlig heller ikke ælte den smule dej sammen igen for atter at rulle den ud. I stedet endte den derfor direkte i frituregryden, og hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg endnu større fan af de små friterede dejkugler, end jeg er af de klassiske donuts. Det hænger sammen med, at der i mine øjne er noget dejligt overskueligt over sådan en lille sag. Af samme grund holdt jeg mig til små berlinere på størrelse med æbleskiver, da jeg lavede ovenstående portion til smagogbehag. Det var op til jul, så de blev fyldt med kanelkrydret æblemos, men du kan sådan set proppe dem med alt lige fra frugtgelé og syltetøj til vaniljecreme og chokolade. 

Er du perfektiontisk anlagt, kan du overveje at investere i en tyl med en lang, tynd åbning, så hullet i siden bliver så lille som muligt. Den koster ikke meget og kan blandt andet købes i Kunst & Køkkentøj, som både har en afdeling i Aarhus og i København, samt i H.W. Larsen i Kødbyen. Mindre kan nu altså også godt gøre det, og personligt synes jeg ikke, at det gør det store, at man kan se fyldet i siden, så længe det naturligvis ikke løber ud.
Berlinere med æblefyld
Opskriften giver ca. 15 stk.

  • 50 g smør
  • 2 dl mælk
  • 20 g gær
  • 2 æg
  • 75 g sukker
  • 1 tsk. salt
  • 500 g mel
  • 5 madæbler
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. stødt kanel
  • Olie til friturestegning
  • 3 dl flormelis

Smelt smør, tilsæt mælk og tag af varmen. Blandingen skal være lillefingervarm. Smuldr gær i og tilsæt æg, sukker og salt. Pisk let og tilsæt mel lidt efter lidt. Ælt godt og lad dejen hæve tildækket i 1 – 2 timer, indtil den er dobbelt så stor.
Lav imens fyldet. Skræl æbler, fjerne kernehus og skær i tern. Kom i en gryde sammen med 2 spsk. vand, sukker og kanel. Kog til en fin æblegrød under låg. Er der klumper i, kan man give den en tur med en stavblender.
Slå dejen ned, rul ud til et par centimeters tykkelse og udstik i små cirkler. De må ikke være for store, da de vokser under friteringen. Kom på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 20 – 30 minutter.
Varm olien i en gryde og friter et par donuts ad gangen i 4 – 5 minutter, indtil de er gyldne og færdigstegte i midten. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir, indtil de kan håndteres. Vend i flormelis og sprøjt fyldet ind i midten. Drys evt. lidt ekstra flormelis over ved servering.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments