Gode gryderetter | mørbradgryde med champignon, perleløg og bacon

Denne weekend har stået i arbejdets tegn. Jeg har blandt andet interviewet Sif, som er kvinden bag Anarkistens (ægte) Kogebog, til en artikel om madbloggere. Hun var så sød at medbringe nogle helt og aldeles fantastiske chokolademuffins med hasselnød, mens jeg diskede op med varm kakao med flødeskum. Ah, hvis alle interviews blot foregik på den måde (…så ville jeg nok være en helt del rundere men til gengæld en helt del gladere for journalistfaget).


Da jeg blot skulle arbejde (og så lige et smut på café og i biografen med min søster og en veninde og se filmen Julie&Julia), tænkte jeg, at jeg da var nødt til at forkæle mig selv en smule. Jeg er faktisk ret god til at finde undskyldninger for at kaste mig ud i madlavningsprojekter ene og alene til mig selv. Forkølelse, skoleopgaver, arbejde – listen er uendelig. Denne weekends “det-er-synd-for-mig-at-jeg-skal-arbejde-derfor-laver-jeg-mad-projekt” endte med at blive den gode gamle klassiker mørbradgryde med alt det gode. Endnu en ret som ikke er god for taljemålene, men som er alle kalorierne værd. Dette er min egen udgave med champignon, cocktailpølser, perleløg og bacon.

Ingredienser til 4 personer:

 • 1 mørbrad på 400 – 500 g, afpudset og skåret i 1 cm tykke skiver
 • mel
 • salt
 • peber
 • 1 stort løg, hakket
 • 250 g champignon, skåret i kvarte
 • 3 spsk tomatpure
 • 3 dl piskefløde
 • 3 dl vand
 • en smule perleløg
 • evt en håndfuld cocktailpølser
 • 1 – 2 tsk paprika
 • evt. chili
 • evt. en spsk ketchup
 • bacontern
 • evt lidt hakket persille

Steg bacontern sprød i en stor pande eller gryde (jeg brugte en stor støbejernsgryde). Tag dem op og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Svits løg nogle minutter og tag op og sæt til side. Tilsæt eventuelt lidt olie i gryden og steg så champignon til de er godt brune hele vejen rundt, tag dem op af gryden og sæt til side.

Tilsæt en blanding af smør og olie. Mens smørret bruser af vendes mørbradskiverne i en blanding af mel, salt og peber. Herefter kommes de i gryden og brunes godt på begge sider. Herefter kommes champignon og løg tilbage i gryden sammen med tomatpure, perleløg, vand, fløde og krydderier. Lad det stege i en 15 – 20 minutter eller indtil kødet er mørt (hvis man ønsker at bruge cocktailpølser, kommes de i lige inden servering. De behøver blot at koge med et par minutter). Smag til og kom så bacon og eventuelt lidt hakket persille på toppen og server sammen med ris eller kartofelmos.

Fik du læst:

Comments

 1. foodfanatic says

  Hej Line,
  Mange tak. Det var også super lækkert. Rigtig dejlig efterårsmad :) Synes faktisk efteråret er det dejligste tidspunkt at lave mad, da man kan kaste sig over alle de lækre gryderetter, som er for tunge til de varme måneder.

 2. says

  Kære Nadia
  Igen rammer du plet – det er også en efterårsklassiker her hos os.

  Det er så dejligt, at vi kan smæske os i diverse gryderetter i denne tid. På onsdag skal jeg have gang i ølbraiserede svinekæber og jeg glæder mig som et lille barn. Svinekæber er ubetinget det bedste kød på en gris.

  Du må have en dejlig søndag aften – forhåbentligt kan du slappe af ovenpå en arbejdsweekend.
  Hilsner fra Hanne

 3. foodfanatic says

  Hej Hanne,
  Ja det er en skøn ret. Man skulle tro, at vi var vokset op under samme tag, sådan som vores smag falder i hak. Det lyder helt afsindigt lækkert med de svinekæber. Jeg glæder mig til at se, hvad du finder på med dem. Jeg har iøvrigt lige fået fingre i bogen ‘Simremad og ting der tager tid’. Tror også snart, at jeg må prøve et par af opskrifterne.

 4. chanet says

  Hvor fedt at det er en ret som lyder super nem at lave, og med ingredienser som man stor set kan hive frem af skabene…
  Tænkte lige på noget helt andet. Stod i Føtex forleden og faldt over østersauce… Købte det dog ikke for jeg er lidt usikker på hvordan man bruger det… og til hvad? Tænker primært er til marinade eller om man bruger det i wokretter?

 5. foodfanatic says

  Du bør faktisk bestille den som en del af et abonnement til madmagasinet Gastro. Man kan nemlig få fire blade samt bogen (en smuk hardback-udgave fyldt med billeder) for 208 kroner (ink porto). Mener at bogen alene koster 250 – 300 kroner. Tror lige jeg lægger en anmeldelse af bogen (og bladet måske) på bloggen en af dagene.

 6. foodfanatic says

  Hej søde Chanet,
  Ja det er nemlig lige præcis en af de retter, hvor man bare kan komme det, man nu lige har ved hånden i. Jeg tror såmænd også, at den kan smage godt med kylling og peberfrugt for eksempel.
  Mht østerssovs, så bruger jeg det som regel i wokretter, men jeg har også set det brugt i marinader. Det har jeg dog ikke prøvet. Jeg bruger blandt andet østerssovs til kylling med cashewnødder eller oksekød i wok sammen med champignon, hvidløg og forårsløg (sidstnævnte ligger ikke på bloggen endnu, men den første kan du finde under ‘alle opskrifter’ eller ved at bruge søgefunktionen). Der er også en særlig thailandsk ret med andebryst, syltet ingefær og en speciel dip, som spises sammen med thailandsk broccoli stegt i hvidløg og østerssovs (jeg bruger som regel tenderstem broccoli). Det er virkeligt lækkert.

 7. says

  Mmmm! Det kan godt være, at den ikke er helt kalorielet, men den ret er jo balsam for sjælen :-)

  Det er altså dejligt med alle de efterårsretter, som nu kommer på bordet – dem har jeg faktisk glædet mig til her på det sidste :-)

 8. Martin Ø.V. says

  Tak for tippet! Skynder mig lige ind og bestiller 4 blade og bogen med det samme! :)

 9. foodfanatic says

  Søde piskeris,
  Jeg kunne ikke have sagt det bedre ;) Balsam for sjælen.. aaah.

 10. foodfanatic says

  God ide Martin. Lægger en anmeldelse på en af dage evt i forbindelse med en af retterne. Glæder mig til at kaste mig ud i nogle af de rigtig gode, tunge simreretter.

 11. says

  Oooh-oooh hvor er det tarveligt at blogge sådan en fætter når jeg nu har gået og cravet rigtig god, gammeldags simreretter det sidste laaaange stykke tid (ja, jeg kan snildt crave flere ting på éen gang haha, multitasking for mænd eller sådan noget).
  Hvordan var filmen? Jeg så trailer til den igår og overvejer at hive soulmaten med derind (kæresten gider vidst ikke, det er eftersigende en ‘tøsefilm’, fnys, men det brokker manden sig jo ikke over når man serverer en ‘tøset’ panna cotta eller sådan noget for ham). Jeg eeelsker Meryl Streep, så jeg forestiller mig at den er værd at tage ind at se?

 12. says

  Somme tider lever man for at spise – og somme tider spiser man for at leve, og det er ikke helt det samme…

  og mørbradgryde med champignon – hvem kan stå for det ?

  Vi var for et års tid siden, nogle af de heldige der var med til en vildsvine middag på slottet Château Hattonchâtel in Lorraine, Nord Frankrig – hvor den berømte Schweitzer François-Xavier, der skriver artikler om gastronomi og madlavning, var hovedaktør i festivitasen og weekendopholdet som helhed.

 13. says

  Nam nam, det er bare skøn efterårs mad. Var Julie&Julia værd at gå ind og se? Det var faktisk min plan at invitere Sif ind og se den. Hvor bliver artiklen bragt, jeg er vildt nysgerrig :-)

 14. foodfanatic says

  Hehe Nicolai, så må du bare igang. Jeg skal lave en hel del mere simremad i den kommende tid – det er virkelig, det bedste jeg ved. Filmen var ok. Måske lidt langtrukken. Det gode var, at den gav mig endnu mere lyst til at lave mad (mit lyst-til-at-lave-mad niveau er i forvejen meget højt, så der skal en del til). Meryl Streep var rigtig god i rollen. Man kan ikke lade være med at holde af hende. Dog tror jeg, at hun er en anelse gammel til rollen (også selv om Julia Child var noget oppe i årene på det tidspunkt, så vidt jeg ved).

 15. foodfanatic says

  Tja i hvert fald ikke mig. Et godt stykke kød, en sjat fløde, tomatpure og sprødstegt bacon – det kan ikke gå galt. Lyder lækkert med vildsvin. Det har jeg aldrig prøvet, men kunne nu rigtig godt tænke mig at smage det. Men kan det ikke være lidt sejt?

 16. foodfanatic says

  Kære Klidmoster,
  Den bliver bragt i et lokalmagasin (der sjovt nok hedder Lokalmagasin), som udkommer nord for Århus. Jeg kan lige sende dig et link, når det udkommer, hvis du har lyst til at se den? Mind mig gerne lige om det i november, hvis det skulle glippe midt mellem opgavestress og job :) Filmen var udemærket. Var dog lidt nervøs for, om min søster og veninde kedede sig, da den var lidt langtrukken. Men der var helt vildt meget lækker mad i den, og så handler den jo om en madblogger . derfor synes jeg bestemt, at madnørder som os, skal se den :)

 17. says

  Hej

  Vildsvin er jo som en gris, lidt kraftigere i smagen end en normal gris – og kødet måske lidt i retningen af en struds i teksture.
  Men det er fantastisk godt og en vildtsovs, det er det halve af middagen. Jeg kan også se på slottets gæstebog, at mange finder et weekendophold på slottet helt speciel.

 18. says

  Kære Nadia. Du må meget gerne sende et link til mig når artiklen kommer. Jeg vil meget gerne læse den. Sif og jeg er lige kommet hjem fra biografen og vi ELSKEDE filmen. Den har bestemt givet mig et boost og vækket glæden ved madlavning. Nu skal der kokkereres med masser af smør og gode råvarer de næste par dage :-)

 19. foodfanatic says

  Ja, maden var ikke værst. Selv om jeg spiste det flere gange i træk, kunne jeg ikke lade være med at lure lidt på portionen i fryseren. Normalt skal der lige gå lidt tid, inden jeg kaster mig over samme mad :) Filmen var sådan set udemærket, men var lidt bekymret for om min søster og veninde kedede sig, da den var en smule langtrukken. Men interesserer man sig for mad, vil den helt sikkert være et hit. Jeg havde i hvert fald lyst til at gå hjem og lave chokolatetærte :)

 20. foodfanatic says

  Fedt at høre at i kunne lide filmen. Selv om jeg synes, den var lidt lang i det, så havde jeg det præcis som dig, da jeg gik derfra :)

 21. says

  Mmmhmmmmmm, mine mund løber i vand! Hvor ser det skønt ud; det er godt nok år og dag siden, jeg har fået det… det skal der snart laves om på!
  Kh. Eva

 22. foodfanatic says

  Kære Eva
  Mørbradgryde er bare ren hyggemad. Det er sådan en ret, som aldrig slår fejl. Du har lige mindet mig om den, så måske jeg skulle lave den igen snart :)
  Kh Nadia

 23. Stefan says

  Hej. Jeg har lige lavet mørbradgryden, og fulgt din opskrift, lækkert lækkert det var alle her i familien enige om, mange tak. mvh Stefan

 24. foodfanatic says

  Kære Stefan
  Mange tak for din feedback til opskriften. Det glæder mig, at din familie var tilfreds.
  Kh Nadia

 25. Henrik says

  Hej

  Skal lave ovenstående opskrift til 8 personer, så spørgsmålet går på om man kan lave retten i ovnen i en stegeso (støbejern)
  og i så fald, om du ved hvor lang tid retten skal være i ovnen?

  Hilsen
  Henrik:-)

 26. foodfanatic says

  Kære Henrik
  Det kan du sagtens. Den skal dog ikke have helt vildt lang tid, da svinemørbrad er et mørt stykke kød i forhold til de udskæringer, man normalt bruger i en stegeso, når ting skal langtidssimre. Jeg har ikke selv prøvet det, og det kommer også an på ovnens temperatur, men jeg ville nok sætte ovnen til 160 grader og give den cirka 45 min. Det er dog blot et gæt. Det kan godt være, at den skal have lidt længere eller lidt kortere tid, så husk at tjekke undervejs. Det er dog en blid tilberedningsmetode, så chancen for uheld minimeres. God fornøjelse.
  Mvh Nadia

 27. per h kristensen says

  Jeg troede at man kunne printe en god opskrift ud her men får sgu en hel regenskov ud af det og ingen opskrift men kun gode råd ?

 28. foodfanatic says

  Kære Per
  Det lyder mærkeligt. Det virker hos mig. Men du kan altid kopiere teksten og sætte det ind i et dokument og printe dette som normalt.
  Mvh Nadia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>