Annonce

Glaserede æbler med crumble og chai-is med varme krydderier

Glaserede æbler med crumble


Foto Henrik Freek Christensen
Æblesæonen er over os! Jeg elsker denne tid på året, hvor nogle af de allerdejligste danske råvarer kommer på banen, heriblandt de gode danske æbler. Jeg mindes at have hørt noget om, at de danske æbler er så gode på grund af vores nordiske klima, hvor de modnes langsomt. Om det er sandt, ved jeg ikke, men godt smager de.
I mit barndomshjem havde vi to æbletræer (og en masse andre gode spiselige træer og buske), og jeg husker tydeligt den fantastiske overflod af æbler, når de blev modne i løbet af det tidlige efterår. Nu bor jeg i lejlighed inde midt i hjertet af København, og jeg misunder virkelig dem med frugtfyldte haver, der bugner netop nu.
Jeg har efterhånden rigtig mange opskrifter med æbler på bloggen, heriblandt verdens bedste æblekage (PRØV den NU), og jeg bruger dem også gerne i det salte køkken som i den fantastiske spidskålsslaw til min langtidsstegte gris eller i en syltet version med blå ost oven på små stykker sprødt brød. Haps.
Denne gang er turen kommet til denne helt igennem skønne “æblecrumble”, som jeg drysser oven på æbler glaseret i smør, sukker og calvados. Du kan dog sagtens udelade sidstnævnte. Desserten her vil stadig smage skønt. Jeg har serveret den sammen med en chai-inspireret is med varme krydderier, men en helt almindelig vaniljeis vil nu også gøre det godt til.

Glaserede æbler med crumble og chai-is med varme krydderier

Glaserede æbler med crumble og chai-is med varme krydderier

Ingen bedømmelser endnu
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 4 små æbler eller 2 store
  • 20 g smør
  • 20 g sukker
  • ½ dl calvados

Crumble:

  • 50 g hasselnødder
  • 100 g sukker
  • 100 g mel
  • 100 g koldt smør i tern
  • 50 g havregryn
  • 1 knsp. salt

Chai-is:

  • 2,5 dl fløde
  • 2,5 dl mælk
  • ½ tsk. kardemommefrø
  • 2 kanelstænger
  • 1 tsk. nelliker
  • 5 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • Kornene fra 1 vaniljestang

Fremgangsmåde

  • Skær æblerne i både, og udkern dem. Bring smør, sukker og calvados i kog på en pande. Lad det koge ind til en sirup, og steg æblebådene heri i et par minutter.

Crumble:

  • Hak hasselnødderne, og kom dem i en skål med sukker, mel, smør, havregryn og salt.
  • Bland det med fingrene, til det ligner grove brødkrummer. Fordel i et ovnfast fad, og bag ved 200 grader i 25 – 30 minutter, til den er sprød og gylden.

Chai-is:

  • Kom fløde, mælk og krydderier i en gryde sammen med vaniljekorn og varm op til kogepunktet. Lad det trække i en time, og sigt krydderierne fra. Varm atter flødeblandingen op til kogepunktet.
  • Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål. Hæld en smule af den varme flødeblanding i æggeblandingen under konstant piskning. Hæld dernæst resten i under fortsæt piskning, kom det hele tilbage i gryden, og varm langsomt op under omrøring, til du får en tyk creme. Undgå at temperaturen bliver for høj, da du risikerer, at det skiller.
  • Afkøl cremen, og kør den på ismaskine. Hæld i en beholder, inden isen bliver for hård.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments