Suppe med wontons og urter

Suppe med wontons og urter
Denne wontonsuppe smager i al beskedenhed helt fantastisk! Wontons er en af de asiatiske lækkerier, som jeg altid har elsket, men som jeg aldrig rigtig har taget mig sammen til at lave. Hvis man da lige ser bort fra den friturestegte udgave. Da min mor serverede en portion dagen før juleaften, blev jeg mindet om, hvor godt de smager. Da jeg havde en stille afslapningsweekend foran mig, kom de derfor på menuen. De er så lette at lave, at jeg slet ikke kan forstå, at jeg ikke har lavet dem før nu. Det eneste tidskrævende i denne opskrift er sådan set suppen, men selv her er der ikke det store arbejde i det. For at lave den kræver det blot en stor gryde, en kylling, lidt suppeurter og et par timers tålmodighed.

Wontonsuppe på kyllingefond

Jeg lavede kyllingesuppen dagen før ved at koge en kylling sammen med porretoppe og gulerødder. Efter kyllingen var kogt færdig (det tager cirka en time afhængig af størrelse – man kan se, at den er færdig, når benene sidder løst, og kødet nemt falder fra benene), pillede jeg kødet fra og kom benene tilbage i gryden, som fik lov til at boble videre ganske stille og roligt i et par timer. Suppeurter og kyllingeben blev slutvist siet fra, og suppen kom på køl. Det gode ved at lave suppe/fond, dagen inden den skal bruges, er, at fedtet bliver hårdt og samler sig i toppen. På den måde er det nemt at fjerne med en ske.

Kødet fra ben, skrog og vinger, brugte jeg til en omgangs høns i asparges. Kyllingebrysterne ligger stadig i køleskabet. Jeg har planer om at bruge dem i en vietnamesisk nudelsalat her til aften. Det er fantastisk at se, hvordan en enkelt kylling kan bruges til adskillige måltider. Har man ekstra, kan man også nemt og hurtigt bikse en hjemmelavet hønsesalat sammen.
Hvis man ikke orker at koge en hel kylling, så kan man sagtens snyde og bruge en (god) hønsebouillon eller helt udelade suppen. De smager stadig fremragende – evt. med en lille soyadip til.
Suppe med wontons og urter
Ingredienser til kyllingefond (suppe)

  • 1 kylling (+ evt. kraftben fra gris)
  • 3 porretoppe eller en hel porre
  • 1 stor gulerod
  • evt. bladselleri – en stængel eller to
  • 3 – 4 liter vand (nok til at dække kyllingen)

Kom det hele i en stor gryde, som bringes i kog. Husk at skumme af undervejs – især i starten. Lad kyllingen simre ganske stille og roligt (den må ikke bulderkoge – så ender man, med en uklar, grumset fond) i en times tid, indtil kødet er mørt. Kyllingen er færdig, når benene sidder løst, og kødet let falder fra benet.
Tag kyllingen op af gryden, og lad den køle af en smule, indtil den er kold nok til at håndtere. Pil kødet fra og gem det til salat, hønsesalat, høns i asparges eller lignende. Kom kyllingebenene tilbage i gryden, og lad det hele simre videre i et par timer, indtil du cirka har halvanden liter fond tilbage (kom evt. mere vand i undervejs, hvis der ser ud til at være for lidt).
Slut af med at hælde fonden gennem en si, og sæt den på køl. Dagen efter kan fedtet i toppen pilles fra.

Suppe med wontons og urter

Wontonsuppe

Skøn og lækker asiatisk suppe med wontons med svinefars, forårsløg og soja. Nyd evt. suppen som forret til en middag med asiatisk mad på menuen. Opskriften passer som forret til fire personer eller som et let og lækkert måltid til to.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer

Ingredienser

Suppe:

  • 1,5 liter hønse- eller kyllingefond (se fremgangsmåde foroven)
  • 1 - 2 tsk sukker
  • Hvid peber
  • 1 spsk fiskesauce
  • 0,5 dl smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
  • 3 fed hvidløg

Wontons:

  • ca. 20 wontonplader (kan købes i asiatiske forretninger)
  • 200 g hakket svinekød
  • 1 forårsløg
  • 1 spsk seasoningsauce eller lys soya (kan købes i asiatiske forretninger)
  • 1 spsk. fiskesauce
  • 0,5 tsk hvid peber
  • 0,5 tsk sukker

Pynt:

  • Fintsnittet forårsløg
  • Hakket koriander
  • Rød chilipeber i strimler eller skiver

Fremgangsmåde

Suppe:

  • Varm kyllingefond op, og tilsæt sukker, hvid peber og fiskesauce. Smag til med ekstra fiskesauce og hvid peber, hvis nødvendigt.
  • Pil og press hvidløg. Varm olien i en lille gryde, og steg hvidløgene gyldne heri. Sæt til side.

Wontons:

  • Hak forårsløg og bland det sammen med svinekød, seasoningsauce, fiskesauce, hvid peber og sukker.  Bring en gryde med vand (evt. tilsat en terning hønsebouillon) i kog. Fordel cira 2 tsk fars på hver wontonplade, fold siderne op om fyldet og klem sammen, så det ligner en lille pose. Kog wontons i cira 3 - 4 minutter.

Anretning:

  • Anret wontons i en skål og hæld suppen over. Kom en smule hvidløg i olie på og pynt med forårsløg, koriander og chili.

 
 

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments