Annonce

Pæretærte med marcipan

Pæretærte med marcipan


Pæretærte og pærekage har indtil i dag for mig været lidt af en overset spise, hvilket er en skam, for de smager lige så godt som de noget mere populære æbletærter og æblekager. Derfor er det dejligt, når man får stukket en bunke pærer i hænderne, og kreativiteten tager over.
Jeg valgte at lave ovenstående pæretærte, som er ganske nem at gå til. Det er ikke en tærte i traditionel forstand med tærtedej og fyld, men med dens flade struktur og frugtstykker, der lægges ovenpå, vil jeg dog alligevel mene, at den hører under kategorien tærter. Jeg tilsatte revet marcipan, hvilket komplimenterede pærerne smukt.

Pæretærte med marcipan

Række efter række af de saftigste Clara Friis pærer.
Pærerne blev jeg foræret i sidste uge, da jeg besøgte en frugtavler på Fyn i forbindelse med min hovedopgave på Journalisthøjskolen. Det var en smuk dag med bragende solskin, hvilket fik det fynske landskab til at tage sig vidunderligt ud, da vi passerede små byer og gårde, der skiltede med salg af æg, grønt og andre fynske lækkerier.
Vi kørte ad bugtede veje, som lå øde hen blandt korngule marker, der nærmest strålede i den tidlige eftermiddagssol. Først efter GPS’en havde sat ud, fandt vi, hvad vi ledte efter – en gård omkranset af de smukkeste frugttræer. Det var essensen af landidyl, og jeg overvejede et kort øjeblik, om man i virkeligheden burde blive frugtavler, da jeg gik imellem det, der virkede som endeløse rækker af duftende træer, som bugnede med efterårets frugter.

Pæretærte med marcipan

De smukke pærer tæt på.
Vi fik rigeligt med smagsprøver, mens frugtavleren, Flemming Jørgensen, tog os på rundvisning i hans plantage. Det kan godt være, at det er de samme frugter, som man kan købe i butikkerne, når der står Danmark under oprindelsesland, men at se dem blive plukket direkte fra træerne gør et eller andet ved én, og pærerne smager per automatik endnu bedre.
Måske er det fordi, vi lever i et land med fødevarer, som er så uigennemskuelige, at det er umuligt at vide, hvor en stor del af de varer, vi propper i indkøbskurven nede i supermarkedet, reelt set kommer fra.

Pæretærte med marcipan

Pæretærten tæt på
Hjemme i Århus blev der gnasket pærer over et par dage, indtil en veninde spurgte til en opskrift på æbletærte. Det satte tankerne i gang, og efter jeg havde henvist hende til den skønne, skønne opskrift på æbletærte fra en af Darina Allens kogebøger, fik jeg lyst til at lave noget bagværk med pærer, hvilket resulterede i denne dejlige pæretærte.
Jeg serverede den med cremefraiche, men flødeskum kan også sagtens gå an. Vil man gå hele linjen ud, så kan man også overveje at lave en creme anglaise, som er en skøn og ret flydende vaniljecreme.

Pæretærte med marcipan


Mængden angivet passer til en lille rund kage- eller tærteform på cirka 15 cm. Er formen noget større, kan man sagtens lave en dobbelt portion, og så blot give den en anelse længere i ovnen hvis nødvendigt.

Pæretærte med marcipan

Pæretærte med marcipan

5 fra 1 stemme
Antal: 1 tærte

Ingredienser

  • 100 g blødt smør
  • 100 g sukker + 2 spsk
  • 2 æg
  • 100 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 100 g revet marcipan
  • 2 pærer

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 180 grader. Pisk smør og sukker (de to spiseskefulde undtaget) til en ensartet masse, og tilsæt æggene et ad gangen, mens der fortsat piskes. Vend hvedemel, bagepulver og vaniljesukker  sammen og rør det i smørblandingen. Tilsæt marcipanen, og kom dejen i en cirka 15 cm kage- eller tærteform. Skræl pærerne, udkern dem, og skær dem i tynde både. Stik dem halvt ned i tærtedejen, og drys med de to spiseskefulde sukker. Bag pæretærten midt i ovnen i cirka 40 minutter, eller indtil toppen er flot gylden, og en stegenål eller lignende kommer ren ud efter at være stukket ned midt i tærten.
  • Server pæretærten lun sammen med cremefraiche eller flødeskum.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
29 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments