Hel kogt krabbe

Hel kogt krabbe
Der er få ting, der slår en friskkogt krabbe. Skallen knuses og bag den røde eller brune skal gemmer der sig det sødeste og saftigste kød, som smager intet mindre end guddommeligt.
Selv om det er nemmere at købe fiskehandlerens krabbeklør, som indeholder mere kød per gram end resten af krabben, så er det ikke det samme som at købe en hel krabbe. Ifølge Darina Allen, Irlands førende madikon, køber de altid krabberne hele på hendes berømte Ballymaloe Cookery School. Det skyldes blandt andet, at krabberne ikke kan overleve, hvis fiskerne blot tager de to krabbeklør og dernæst smider den levende krabbe tilbage i havet, hvor den uden begge klør vil lide en langsom sultedød.

Da jeg over weekenden tog forbi en lille kystby nord for Dublin kendt for sin fantastiske placering mellem bjerge og rå natur, de mange fiskeforretninger og et yderst populært farmers’ market, fik jeg fat på et par livlige taskekrabber på lidt over 600 gram hver. Jeg indrømmer gerne, at jeg var en smule foruroliget over slå-krabberne-ihjel-delen af denne middag. Jeg consulterede min Rick Stein, som mente, at jeg skulle stikke et spyd ind bag øjnene og dernæst ind i underkroppen for at aflive bæstet. Jeg kiggede ned på den ene af krabberne, som kiggede tilbage på mig med sine små, stikkende øjne, og jeg vidste, at dette ikke var en mulighed. Hvad nu hvis jeg kom til at gøre det forkert, og jeg i stedet for at aflive kræet endte med at udsætte det for middelalderlige torturmetoder?  Jeg søgte lidt på google og fandt frem til, at jeg kunne komme dem i fryseren i 15 til 20 minutter, hvilket hverken ville slå dem ihjel eller fryse dem, men i stedet lulle dem i søvn, så de ikke ville føle det kogende vand. Efter 20 minutter var de de dog stadig vågne. Sløve måske, men vågne. Jeg besluttede mig for at komme dem i gryden med hovedet først, som en anden på nettet havde foreslået. Først sprællede de. Dernæst lå de stille. Jeg havde slået mine første krabber ihjel.
Tag et kig på billederne forneden, og fortæl mig, om jeg blot er paranoid eller om krabben rent faktisk kigger bebrejdende på mig.

Hel kogt krabbeHel kogt krabbeHel kogt krabbeHel kogt krabbe

Mine kvaler med at slå krabberne ihjel minder mig en historie fra dengang to irske venner boede i New York. Han arbejdede på en fiskekutter, og havde engang taget en hummer med hjem. Da den ikke skulle spises med det samme, lod han den ligge i en spand vand uden for døren. Det var midt om vinteren, og hun blev bekymret for, om den stakkels hummer ville fryse, så hun tog spanden med ind og stillede den foran pejsen, så den kunne få varmen. Dagen efter var den lige så rød, som den var død. Den var blevet kogt. Langsomt.
Nok om krabbe- og hummerdrab. Husk på det smager fantastisk. Mængden her passer til en forret eller snack. Hvis krabberne skal spises til hovedret, bør man tilføje en ekstra krabbe per person eller som minimum have en masse  tilbehør, som mætter godt.
Ingredienser

  • 1 krabbe på cirka 600 gram per person
  • rigeligt vand
  • 2 spsk salt pr liter vand

Bring vand og salt i kog i en stor gryde. Der skal være rigeligt til at dække krabberne. Kom dernæst krabberne i hovedet først. Kog dem i cirka 8 – 9 minutter. Er krabben mindre eller større justeres kogetiden. Pil krabben som anvist på denne video, skær eller pil den i mindre stykker og giv dem et slag med en kagerulle, en hammer eller lignende. Spis den som den er eller server den med en portion aioli.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments