foodfanatic.dk

  • Hjem
  • Abonnér
  • Opskrifter
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Kontakt

Hel kogt krabbe

21. juni 2010 by foodfanatic 17 Comments

Hel kogt krabbe

Der er få ting, der slår en friskkogt krabbe. Skallen knuses og bag den røde eller brune skal gemmer der sig det sødeste og saftigste kød, som smager intet mindre end guddommeligt.

Selv om det er nemmere at købe fiskehandlerens krabbeklør, som indeholder mere kød per gram end resten af krabben, så er det ikke det samme som at købe en hel krabbe. Ifølge Darina Allen, Irlands førende madikon, køber de altid krabberne hele på hendes berømte Ballymaloe Cookery School. Det skyldes blandt andet, at krabberne ikke kan overleve, hvis fiskerne blot tager de to krabbeklør og dernæst smider den levende krabbe tilbage i havet, hvor den uden begge klør vil lide en langsom sultedød.

Da jeg over weekenden tog forbi en lille kystby nord for Dublin kendt for sin fantastiske placering mellem bjerge og rå natur, de mange fiskeforretninger og et yderst populært farmers’ market, fik jeg fat på et par livlige taskekrabber på lidt over 600 gram hver. Jeg indrømmer gerne, at jeg var en smule foruroliget over slå-krabberne-ihjel-delen af denne middag. Jeg consulterede min Rick Stein, som mente, at jeg skulle stikke et spyd ind bag øjnene og dernæst ind i underkroppen for at aflive bæstet. Jeg kiggede ned på den ene af krabberne, som kiggede tilbage på mig med sine små, stikkende øjne, og jeg vidste, at dette ikke var en mulighed. Hvad nu hvis jeg kom til at gøre det forkert, og jeg i stedet for at aflive kræet endte med at udsætte det for middelalderlige torturmetoder?  Jeg søgte lidt på google og fandt frem til, at jeg kunne komme dem i fryseren i 15 til 20 minutter, hvilket hverken ville slå dem ihjel eller fryse dem, men i stedet lulle dem i søvn, så de ikke ville føle det kogende vand. Efter 20 minutter var de de dog stadig vågne. Sløve måske, men vågne. Jeg besluttede mig for at komme dem i gryden med hovedet først, som en anden på nettet havde foreslået. Først sprællede de. Dernæst lå de stille. Jeg havde slået mine første krabber ihjel.

Tag et kig på billederne forneden, og fortæl mig, om jeg blot er paranoid eller om krabben rent faktisk kigger bebrejdende på mig.

Hel kogt krabbeHel kogt krabbeHel kogt krabbeHel kogt krabbe

Mine kvaler med at slå krabberne ihjel minder mig en historie fra dengang to irske venner boede i New York. Han arbejdede på en fiskekutter, og havde engang taget en hummer med hjem. Da den ikke skulle spises med det samme, lod han den ligge i en spand vand uden for døren. Det var midt om vinteren, og hun blev bekymret for, om den stakkels hummer ville fryse, så hun tog spanden med ind og stillede den foran pejsen, så den kunne få varmen. Dagen efter var den lige så rød, som den var død. Den var blevet kogt. Langsomt.

Nok om krabbe- og hummerdrab. Husk på det smager fantastisk. Mængden her passer til en forret eller snack. Hvis krabberne skal spises til hovedret, bør man tilføje en ekstra krabbe per person eller som minimum have en masse  tilbehør, som mætter godt.

Ingredienser

  • 1 krabbe på cirka 600 gram per person
  • rigeligt vand
  • 2 spsk salt pr liter vand

Bring vand og salt i kog i en stor gryde. Der skal være rigeligt til at dække krabberne. Kom dernæst krabberne i hovedet først. Kog dem i cirka 8 – 9 minutter. Er krabben mindre eller større justeres kogetiden. Pil krabben som anvist på denne video, skær eller pil den i mindre stykker og giv dem et slag med en kagerulle, en hammer eller lignende. Spis den som den er eller server den med en portion aioli.

Fik du læst:

Græskarsuppe
Tom yam med rejer og bøgehatte
Dampede dumplings med svin, spidskål og porre
Røget laks med råsyltet fennikel, æble og syrnet fløde

Filed Under: Fisk og Skaldyr, Forretter Tagged With: koge krabbe, krabbe, skaldyr

« Kylling med 40 fed hvidløg
Kirsebærmuffins med smørcreme »

Comments

  1. Michael Hesselberg says

    21. juni 2010 at 10:04

    For dælen, du forstår at få tænderne til at løbe i vand!

    Jeg har også holdt mig fra levende krebsedyr indtil nu…men dine udfoldelser giver mig endnu engang lyst til at prøve mig ad med det!

  2. foodfanatic says

    21. juni 2010 at 10:12

    Kære Michael
    Mange tak for din kommentar :) Jeg synes endelig, at du skal give dig i kast med det. Det virker måske svært første gang, og jeg måtte lave lidt research mht hvordan, man slår dem ihjel, men jeg ved at næste gang, vil det være helt utroligt let.
    Kh Nadia

  3. Klidmoster says

    21. juni 2010 at 10:22

    Kære Nadia. Nej, det er ikke dig der er galt på den – den stirrer bebrejdende den krabbe :-D Lækkert med så friske råvare, glæder mig til at høre om tilbehøret. Mon jeg kan få en hel levende krabbe her i Århus? Kh Malou

  4. foodfanatic says

    21. juni 2010 at 10:26

    Kære Malou
    Godt at høre at det ikke bare er mig, der synes det haha. Det blev ikke bedre af de kliklyde, som den lavede med munden. Jeg spiste den bare, som den var med lidt hvidløgsmayo, da den blot fungerede som forret. Til hovedret fik vi ovnstegt pighvar. Den kommer på bloggen snart. Mon ikke Clausens Fiskehandel nede ved havnen har levende krabber?
    Kh Nadia

  5. Vibeke says

    21. juni 2010 at 10:53

    Hi hi hi… Fantastisk læsning :-D Jeg fik dog også en vild lyst til krabbekød. Uhmmm

  6. foodfanatic says

    21. juni 2010 at 11:02

    Kære Vibeke
    Mange tak for din kommentar. Så er det vel bare at tage et smut forbi den nærmeste fiskehandler? ;) Jeg tror, at jeg snart må lave mere mad med krabbe. Crab cakes, dressed crab ect (kan ikke lige finde de danske oversættelser, som passer). Det smager jo fantastisk.
    Kh Nadia

  7. Kristina says

    21. juni 2010 at 11:53

    Skønne billeder af den bebrejdende krabbe! Der er da heller ikke noget bedre end friskkogt skaldyr, selvom det ikke altid er sjovt at gøre det af med dem. Jeg er selv helt pjattet med hummer, og heldigvis har jeg fundet mig en kæreste fra Maine (lobster capital of America), hvor jeg har rig mulighed for at eksperimentere med de lækre bæster. Sidst vi var i Maine snorklede vi også efter krabber og fangede en masse; de smagte fantastisk, men var ikke ligeså store som din smukke krabat!

  8. foodfanatic says

    21. juni 2010 at 12:01

    Kære Kristina
    Mange tak. Jeg giver dig helt ret mht friskkogte skaldyr. Hvor lyder det bare helt fantastisk med din tur til Maine, hvor i selv fangede krabber. Jeg er kun lidt misundelig ;) Jeg synes, havet omkring Irland er lidt for koldt til den slags.
    Kh Nadia

  9. Vibeke says

    21. juni 2010 at 18:23

    Kære Nadia
    Jeg bor desværre ikke særlig tæt på en fiskehandler. De er en uddøende “race” her hvor jeg bor. Meget ærgeligt. Tilgengæld er der masser af fiske”busser” der holder ved hvert supermarked. Men jeg er lidt skeptisk ved at handle der. Syntes at de lugter lidt for meget af sur fisk og ikke af frisk havvand. Nå men jeg ville nu bare lige rose dig for den langtidsstegte kylling med 40 fed hvidløg. Jeg lavede den her til aften. Og der duftede så skønt i hele huset og der blev spist kylling med stor fornøjelse. Jeg lavede en tzatziki til og nye kartofler. Skøn sommer mad. Tusind tak for opskrift :-)))

  10. foodfanatic says

    22. juni 2010 at 09:19

    Kære Vibeke
    Jeg kan godt forstå, at du holder dig fra de fiskebusser, hvis der lugter af sur fisk. Det lyder bestemt ikke rart. Dejligt at høre, at du kunne lide hvidløgskyllingen. Det lyder lækkert med tzatziki til (man kan jo ikke få nok hvidløg, vel? ;)
    Kh Nadia

  11. Mette says

    23. juni 2010 at 23:02

    Hej Nadia

    Elsker elsker din blog, som absolut er en af favoritterne over de mange madblogs, jeg følger :) Det er så skønt, at du kaster dig over al slags mad og fra mange lande, og sikke du var savnet, da du var væk!
    Jeg vil gerne lave madklub med dig, når/hvis du kommer til DK igen ;) hi hi. Eller mere sandsynligt, så deltager jeg gerne, hvis du engang overvejer at holde et lille kursus, fx med thaimad.

    Bedste hilsner

    Mette

    P.S. Krabben øverst i højre hjørne ser meget bebrejdende ud med løftet pegefinger og det hele! :)

  12. foodfanatic says

    23. juni 2010 at 23:31

    Kære Mette

    Wauw, sikke en skøn, skøn kommentar at få. Jeg sidder jo og smiler stort efter at have læst den. Det er dejligt at være tilbage. Jeg har virkelig indset, hvor meget jeg har savnet at kunne dele mine gastronomiske oplevelser med andre madinteressede. Det er da ikke utænkeligt, at jeg kunne finde på at holde et kursus engang, hvis der var nok interesserede :)

    Kærlige hilsner

    Nadia

  13. Mette says

    24. juni 2010 at 13:48

    Jeg tror bestemt, at et kursus i thaimad vil være populært. Det er noget andet at lære det fra en, end selv at prøve at hutle sig frem ;) Vil holde øje, mens jeg savler videre over dit mad.

  14. Vagn Rydeng says

    17. december 2016 at 11:40

    Taskekrabber er blandt mine livretter!

    Det største problem har i årevis været at finde en fiskehandler der kunne skaffe den hjem, de prøver gerne, men der har været tale om tilfældig bifangst, så vi har måttet nøjes med hummer! Hummer er også dejig, men mangler det søde brune kød fra krabbeskjoldet.

    For nylig googlede jeg endnu en gang taskekrabber, hurtigt dukkede der et firma op, der har taskekrabber (der findes vist en enkelt fisker, der går efter krabbet).

    Så fik vi en sending frosne, ukogte krabber, 2 af dem bliver frokost i dag:-)

    Og der kommer lidt safran i aiolien.

  15. foodfanatic says

    18. december 2016 at 12:27

    Kære Vagn
    Det lyder dejligt. Jeg har ofte spottet dem hos fiskehandlerne i Torvehallerne i Kbh, men det kan godt være, at de andre steder er en bestillingsvare.
    Bedste hilsner
    Nadia

Trackbacks

  1. Ovnstegt pighvar med tomat, kapers og persille | foodfanatic.dk siger:
    24. juni 2010 kl. 10:27

    […] købte to fileter hos den fiskehandler, hvor jeg købte de to levende krabber forleden, og hvor krabberne udgjorde forretten, fungerede pighvarren som hovedret. Vi spiste fisken […]

  2. Pandestegte vildlaksefileter med hummersauce og grønne asparges | foodfanatics opskrifter siger:
    17. maj 2011 kl. 20:42

    […] slags “affald” ud. De uspiselige rester efter et fantastisk måltid af enten rejer, krabber, jomfruhummer eller hummer kan nemlig forvandles til den skønneste fond på under en time, som […]

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social

Seneste nyt

juleporchetta med svesker og æble

Juleporchetta med æbler, svesker og løg

kalvegryde med øl

Kalvegryde med svampe, timian og porter

pakkekalender med 24 spiselige gaver

Spiselig pakkekalender fra Copenhagen Food

calzone med oksekød og ost

Calzone – Indbagt pizza med kødsovs og frisk mozzarella

karrysuppe med croutoner

Karrysuppe med hjemmelavede croutoner

Mine kogebøger

km_forside-1-1 Forside_FoodFanatic -Presse-1

Arkiver

Copyright

Billeder og tekst fra www.foodfanatic.dk er beskyttet af loven om ophavsret. Opskrifter må gerne bringes på andre blogs, hvis der krediteres med link til www.foodfanatic.dk, og teksten ikke kopieres direkte. Billeder må aldrig benyttes uden forudgående skriftlig aftale.

Privatlivspolitik

Læs vores privatlivspolitik.

Copyright foodfanatic.dk · Copyright by Shay Bocks ·