Kanelsnegle

Kanelsnegle
Der er noget nostalgisk over kanelsnegle. Når duften af kanel breder sig i hele huset, bringer mine tanker mig tilbage til min barndom. Ikke fordi vi fik kanelsnegle oftere end så mange andre, selv om min mor var flittig i køkkenet med alt fra autentisk thaimad og traditionel dansk mad til kager og hjemmelavet marmelade, men nok mere fordi, at de er og bliver en favorit blandt børn, og jeg var naturligvis ingen undtagelse.
Men hvad er det, der gør kanelsnegle så populære? Er det blandingen af kanel og sukker, som knaser, når man spiser dem, eller er det duften af kanel, som (til trods for at kanelsnegle ikke blot hører julen til) vækker minder om julehygge. Eller måske er det formen – man kan bide sig igennem ringene eller starte fra en ende og arbejde sig igennem.

Kanelsnegle
Uanset hvad årsagen til at man er vild med kanelsnegle er, og til trods for massiv konkurrence fra andet bagværk som for eksempel chocolate mud cake, muffins eller æblekage, så er og blive disse små lækkerier noget af det bedste , man kan lave, på en trist og kedelig regnvejrsdag – helst skyllet ned med en kop varm chokolade med flødeskum eller måske en kop chai.
Det var netop det irske sommervejr, som inspirerede mig til at kaste mig ud i en portion, for mens dem derhjemme flokkede til stranden i går, så regnede det hele dagen i Dublins ‘fair city’, som slet ikke er så fair under en tungt og gråt skydække og silende regn. Det eneste gode er, at regnen giver mig (endnu mere) lyst til at gå i køkkenet og lave det, som hører under kategorien ‘comfort food’ (jeg mangler et dansk udtryk her. Nogle forslag?).
Kanelsnegle
Disse kanelsnegle har jeg lavet med tørgær, som er godt altid at have på lager. Det betyder, at man altid lige kan bage en portion, når lysten er der, uden man skal forbi supermarkedet.
Man kan dog sagtens bruge frisk gær. Så skal man blot smuldre 25 g gær i væsken, inden den blandes med mel, sukker, salt og kardemomme.
Opskriften her passer til omtrent 20 kanelsnegle.
Kanelsnegle
Ingredienser

  • 100 g smør
  • 3,5 dl mælk
  • 2 æg
  • 700 g mel
  • 7 g tørgær eller 25 g frisk gær
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 æg (til pensling)

Fyld

  • 150 smør, blødt
  • 150 g sukker
  • 2 spsk kanel

Smelt smør i en gryde, og tilsæt mælk. Blandingen skal være lillefingervarm. Bland æg, mel, tørgær, salt, sukker og kardemomme, og tilsæt mælk og smørblandingen. Ælt dejen i cirka fem – ti minutter, hvis der bruges tørgær. Lad dejen hæve i en times tid.
Imens blandes smør, sukker og kanel til fyldet. Ælt dejen godt igennem, når den er hævet, og rul den ud til en stor firkant. Smør fyldet på dejen og rul den sammen. Skær den ud i to centimeter store skiver, som lægges på en bradepande beklædt med bagepapir. Tryk kanelsneglene en smule sammen, og lad dem hæve en lille halv times tid. Pensl med pisket æg, og bag i en 200 grader varm ovn i cirka 10 – 15 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
29 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments