Confiture de lait (mælkemarmelade)

Confiture de lait

Sponseret

Confiture de lait, dulche de leche og mælkemarmelade er henholdsvis fransk, spansk og dansk for det samme. Der er tale om en sød creme, i dette tilfælde smagt til med vanilje og salt, som smager fantastisk på smørsmurt brød, oven på skyr eller i desserter som eksempelvis cheesecake. Jeg tror, at de fleste med en sød tand har hørt om dulche de leche fremstillet på kondenseret mælk på dåse, og her er der næsten tale om det samme. Forskellen er dog, at du med denne fremgangsmåde benytter almindelig mælk. Det har den fordel, at du ikke skal på jagt efter den halvdyre kondenserede mælk, og så er det en super måde at få opbrugt overskydende mælk, præcis som man har gjort det i restaurant- og hotelindustrien i årevis.
Opskriften har jeg lavet i forbindelse med mit samarbejde med Magasin Mad&Vin, hvor jeg har fået den rare tjans at gå på opdagelse i deres store supermarked i underetagen. Her fører de produkter, som jeg ikke har spottet andre steder i byen. Det gælder blandt andet den mælken fra det økologiske mejeri og landbrug Knuthenlund i Stokkemarke på Lolland, hvor Susanne Hovmand-Simonsen i dag er 4. generation. Jeg havde fornøjelsen af at besøge hende og se både dyr og mejeriet for en håndfuld år siden, og jeg har stor respekt for hendes arbejde. På Knuthenlund fremstiller man et væld af især mælkeprodukter fra gårdens fritgående dyr, og med så stor faglighed, at man har formået at vinde en hulens masse priser for de fremragende oste (se lige listen her).
Jeg brugte deres friske økologisk komælk fra Knuthenlunds egen bestand af røde danske malkekøer, der 150 dage om året græsser løs på godsets marker. Den leveres frisk i glasflasker i Mad&Vin hver fredag eftermiddag. Kan du ikke få fingrene i lige denne mælk, så kan du sagtens bruge sødmælk. Du kan også lave en kombination af mælk og fløde. Der er intet svært ved denne opskrift, og arbejdsindsatsen er minimal. Den tager dog lidt tid at lave, da mælken skal koge stille og roligt ind over ca. 3 timer, til konsistensen er tyk, og farven skifter fra hvid til lysebrun. Det vigtigste er at sørge for, at den ikke koger for heftigt, da der i så fald kommer en tyk hinde på overfladen, som ikke kan opløses igen. Er den endnu meget flydende og lys efter 3 timer, skal du blot simre videre.
Mælkemarmeladen er en skøn spiselig gave til alle med en sød tand, og selv om anvendelsesmulighederne er talrige, så er den altså også fantastisk indtaget som marmelade. Kommer du den på steriliserede glas, kan den holde sig i ugevis, hvis ikke måneder, på køl.

Confiture de lait (mælkemarmelade)

Portionen giver 1 glas a ca. 4-5 dl

  • 1 liter Knuthenlund frisk komælk (alternativt sødmælk)
  • 300 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 nip salt

Kom mælk, sukker, kornene fra vaniljestangen (samt den tomme stang) og salt i en gryde. Bring gryden i kog, skru ned for varmen, og lad det simre ved svag varme i ca. 3 timer med hyppig omrøring, til mælken skifter farve til lysebrun, og konsistensen bliver tyk som sirup (bemærk at den bliver endnu tykkere efter, at den er kølet ned).
Kom mælkemarmeladen på skoldede glas, og opbevar den på køl. Den kan nemt holde sig et par uger.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments