Cookies med hasselnødder og chokolade
Her den anden dag fik jeg en ufattelig trang til at bage cookies, da jeg ikke har lavet noget, der ligner siden jul. Der er et eller andet særligt ved duften af cookies og småkager (de er egentlig det samme, jeg kalder bare de tykke for cookies). Den slår både duften af nybagt brød og kager. Måske fordi den vækker minder om jul.
Før og efter en tur i ovnen
Opskriften er inspireret af en, jeg fandt jeg på bloggen Apple & Spice, men jeg har ændret den noget, så det er min version i får forneden. Jeg elsker nødder i cookies, så jeg brugte hasselnødder, som jeg afskallede for at få en mildere smag, da skallen kan være en anelse bitter. Er man ikke til nødder, eller har man ikke lige adgang til nogle, kan de sagtens udelades. Det kan også være lækkert at mikse lys, mørk og hvid chokolade, hvis man er i det humør, og skal de laves til børn, kan man blande M&Ms eller Smarties i dejen i stedet for den hakkede chokolade.
Disse cookies spises naturligvis med et glas mælk
De var utroligt hurtige at lave og smagte intet mindre end skønt, så denne opskrift vil blive brugt mange gange fremover. Ganske få timer efter de var taget ud af ovnen, var der kun en smule krummer tilbage. Det taler vist for sig selv.
Opskriften giver cirka 11 store cookies.
Ingredienser
- 110 g smør
- 100 g sukker
- 50 g brun farin
- 1 æg
- ½ tsk bagepulver
- 200 g hvedemel
- 100 g chokolade, hakket groft
- 1 dl hele hasselnødder, skallen fjernet og hakket (se tip nederst)
Pisk smør med en elpisker (eller gør det i hånden, men sørg for at smørret er blødt) indtil det er blødt og en smule luftigt. Tilsæt så sukker og brun farin og pisk igen, inden ægget tilsættes. Pisk dejen grundigt igennem og tilsæt mel og bagepulver. Sørg for ikke at røre mere i dejen end nødvendigt herefter. Til sidst tilsættes chokolade og nødder, inden dejen formes til små kugler, der lægges på en bageplade og presses en smule flade (alt efter hvor tykke/tynde man ønsker dem). Sørg for der er en smule plads imellem hver. Bag dem i en 180 grader varm ovn i 8 – 12 minutter. Sørg for at holde øje med dem. De er færdige, når de er gyldne. Lad dem afkøle på en bagerist (vær opmærksom på, at de først bliver sprøde, når de er kølet af på risten).
Tip: Jeg valgte at bruge hasselnødder, som jeg afskallede ved at koge 1 del hasselnødder i 1½ del vand tilsat 3 tsk bagepulver. Pas på når bagepulveret kommer i det kogende vand, da det får det til at bruse op. Efter et par minutter vil vandet blive ganske mørkt fra skallen, hvorefter gryden tages af blusset og nødderne afkøles (med lidt koldt vand). Gnid dem herefter mod hinanden indtil alt skallen er borte, tør dem med køkkenrulle og rist dem i en 180 grader varm ovn i 10 minutter.
Man kan også vælge af riste dem i ovnen med skallen, hvorefter man lægger dem i et viskestykke og gnider dem mod hinanden. Jeg har ikke prøvet denne metode, men ifølge kilder på nettet, skulle denne metode være mere besværlig.
Skal det gøres helt nemt, så kan de købes afskallede i de fleste større supermarkeder.
Åh-åhåhå, de ser gode ud! (ligesom resten af det du har lagt op på bloggen efter du kom hjem – har savnet dine mouthwatering-billeder!)
For lige at svare på dit spørgsmål, så bruger jeg et Canon PowerShot A1000IS med 10 mega pixels. Det er ikke så skjøøønt som et spejlreflex, men det kan gå i en snæver vending ;-)
Hej Nicolai
Det er de også. Jeg har lige bagt endnu en portion i dag. Så gode er de :) Kunne rigtig godt lide de billeder, du lagde på din blog. Jeg har iøvrigt selv sådan et bare en anden model.
Hej fanatic
Cookies’ene ser lækre ud. Velkommen tilbage til det danske!
Hej Kim
Mange tak. Det er skønt at være tilbage og dejligt endelig at kunne lave mad igen :)
Nybagte cookies er bare det bedste :) sprøde uden på og lidt seje inden i.
Hej Line
Det er de nemlig :) tak for svar med oksekødtærterne. Dem glæder jeg mig til at prøve.
Jeg burde ikke læse sådan et indlæg, lige inden jeg skal i seng. Nu bliver jeg jo helt vildt lækkersulten! Jeg skal helt klart prøve tricket med hasselnødderne – det med ovnen og viskestykket plejer jeg ikke at have nok tålmodighed til.
Og lækkert bloglayout i øvrigt :-)
Kære Piskeris
En cookie og et stort glas mælk inden sengetid er nu heller ikke det værste. Ja, jeg tror tricket er ret godt. Jeg har nu ikke prøvet den anden metode, men denne her var i hvert fald ret let. Tak for kommentaren om layoutet. Det betyder meget :)
Kære Nadia
ÅH nej….. sådan noget må du ikke skrive om!!! Jeg har lyst til straks at gå igang med at bage cookies. Men nej!!!!! Det skal jeg ikke. Så jeg må lige gemme din opskrift til en anden dag;)
Jeg har prøvet det hasselnødde-trick med ovn og viskestykke … og jeg vil ikke kalde det et trick. For det er virkeligt noget bøvl!! Så næste gang bliver efter din metode.
Kh Hanne
Hej Hanne, godt jeg kan give tricks videre. Metoden med viskestykket lyder også noget bøvlet. Mht til de cookies, så er de altså bare så nemme at lave (så længe hasselnødderne er afskallede, men man kan jo bruge andre nødder eller allerede afskallede hasselnødder), så der er ingen undskyldning :)
Hejsa…. Er pludselig blevet mega forelsket i din opskrift, men skal det være hasselnødder?
Victor.
Kære Victor
Du kan sagtens bruge andre nødder end lige netop hasselnødder. Jeg tror, at især mandler eller pecannødder vil passe godt til, eller måske et mix af forskellige nødder.
Kh Nadia
Hejsa. Jeg faldt lige over din fine blog og denne opskrift skal da prøves af her i efterårsferien. Tak for det, de ser vildt gode ud ;o) Kh Sanne
lækkert! det hele er lækkert !
Kære Sanne
Mange tak, og god fornøjelse med de lækre cookies. De er blandt mine favoritter :)
Kh Nadia
Kære oooo
Mange tak skal du have.
Kh Nadia
hej :)
JEG VIL PRØVE DEM NU
Hvor lang tid kan de ca holde, hvis de opbevares i noget med tæt lukning ?
Mine blev slet ikke som dine :) tror jeg har puttet for lidt mel i – de flød hvert fald ud og blev store, og ikke lige så tykke. men smager fint :D
Kære Jeannett
De når altid at blive spist ret hurtigt her i huset, så jeg har ikke fået testet det rigtigt. Men en uge eller to, vil jeg sige.
Mvh Nadia
Kan dejen evt. fryses et par dage inden den bliver bagt? Eller ville du bage dem dagen før istedet?
Mums nogle gode cookies. Jeg har lavet dem med lys hvid og mørk chokolade samt mandler. Og det kan varmt anbefales. Næste gang vil jeg prøve og komme lidt havregryn og mørk chokolade i
Kære Lotte
Det har jeg faktisk ikke prøvet, så det er jeg ikke sikker på. Hvis du prøver, må du endelig lige melde tilbage.
Mvh Nadia
Kære Linda
Uh, det lyder altså også godt med havregryn i. Fortæl endelig om resultatet, hvis du prøver det.
Mvh. Nadia
Kan der bruges margarine?;)
kan man bruge margerina?
Kære Jeanette
Jeg har ikke selv prøvet, men det skulle der ikke være noget i vejen for.
Mvh. Nadia
Mega lækre småkager! Jeg tror ikke jeg har smagt dem bedre.
Jeg syntes egentlig ikke det var så besværligt at varme hasselnødderne – det gav i hvert en lækker smag.
Kære Dorrit
Hvor er det dejligt at høre. Jeg får straks lyst til at tage et gensyn med småkagerne :)
Kh Nadia
Jeg har lige prøvet dem med mandler da det er svært at finde hasselnødder hvor jeg er…og det virker altså, de er fantastiske!
Kære Benjamin
Dejligt med et brugbart tip. Elsker mandler!
Kh Nadia
Jeg lavede dem med mandler og mørk chokolade – Hold nu op de blev gode :)
Tusind tak for endnu en fantastisk opskrift :)
Kære Rikke
Tak for kommentaren og velbekomme :) Det lyder som en lækker kombi.
Mvh Nadia
Hej, Tusind tak for en fantastisk opskrift, som jeg har brugt flere gange, hver gang med et mundvandsløbende resultat :) jeg har prøvet og eksperimentere lidt med chokolade og nødder, ikke fordi din opskrift mangler noget, men fordi enhver god kage fortjener variation hvis den laves jævnligt til de samme gæster. Når jeg laver dem med mørk chokolade river jeg gerne lidt økologisk citronskal i, og til lys chokolade økologisk appelsinskak, ih det er godt, tilføjer lidt syre/friskhed til fedmen og så har det overrasket gæster e positivt fordi det er lidt anderledes :)
Kære Dorthe
Tak for kommentaren og dine fifs. Jeg er helt enig i din tilgang til at eksperimentere – også når grundopskriften er i top :) Jeg må prøve med lidt citron- eller appelsinskal på et tidspunkt.
Venlige hilsner
Nadia