Lammekrone med skilt rosmarinsauce med oliven og tomat

Reklame for Green Seed Group

Lammekrone med skilt rosmarinsauce med oliven og tomat

Påsken står for døren, og det er traditionen tro højsæson for lam på spisebordet. Efter de seneste måneder med nul restaurantbesøg og andre festligheder savner jeg i den grad noget at se frem til. Jeg gætter på, at jeg ikke er den eneste. Derfor er påsken en oplagt mulighed for at skabe et smagsmæssigt festfyrværkeri i køkkenet. 

Dagens opskrift er blevet til i samarbejde med walisiske landmænd, der via århundreders bæredygtige landbrugsmetoder har formået at etablere sig som producenter af lammekød i højeste kvalitet. Faktisk har de haft så meget succes med deres lam, at kødet er blevet tildelt den prestigefyldte Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB) af Europa-Kommissionen. Mere om det lidt længere nede. 

stegt lammekrone med hvidløg og rosmarin

Michelin-inspireret lammekrone

Jeg holder i den grad af lammekød, og foretrækker det frem for eksempelvis okse- og kalvekød. Jeg var derfor ikke i tvivl, da jeg blev tilbudt muligheden for at udvikle en opskrift med det fine walisiske lam. Min opskrift er inspireret af noget, jeg smagte på Kong Hans Kælder for et års tid siden, og som jeg med jævne mellemrum tænker tilbage på med løbende mundvand. 

Min egen tilgang til mad er dog, at det skal være noget, der er til at lave hjemme i privaten uden et team af kokke til at gå til hånde. Det her er derfor en noget enklere udgave af det smagte, som det til trods vil være et sikkert hit på påskebordet. 

Tilbehør til lammekrone

Jeg har her valgt at bruge lammekrone, da det jo er påske, og det ser så festligt ud. Du kan dog sagtens vælge at bruge andre udskæringer som eksempelvis lammefilet. Her er den eneste ændring i fremgangsmåden, at fileten skal have lidt kortere tid i ovnen (med et stegetermometer ved hånden, er det lige til). 

Tilbehøret er en sauce med blandt andet rødvin, olivenolie, rosmarin og grønne oliven. Jeg har sat den sammen med en dejlig smørmættet kartoffelpuré. 

lammekrone med hvidløg og rosmarin i fad

Sådan steger du en lammekrone

En lammekrone kan blot smides i en 190 grader varm ovn, til stegetermometeret viser det ønskede. Det tager ca. 20 minutter for en medium-stegt lammekrone. Husk dog, alle ovne er forskellige, og det samme gælder for størrelsen på kødet. Vil du være helt sikker, så brug et stegetermometer. Husk også at lade kødet hvile i 10-15 minutter efter stegning. På den måde sikrer du, at saften bliver i kødet og holder det lækkert og saftigt. 

Som du kan se på opskriften, har jeg dog valgt at brune lammekronen af i smør, inden jeg kommer det i ovnen. Det har den fordel, at jeg er sikker på, at kødet får en fin stegeskorpe. Samtidig kan man komme lidt hvidløg og rosmarin på panden, som bidrager med smag. Herefter kan du nøjes med omkring 10 minutter, til kernetemperaturen når omkring 56 grader for medium. 

lammekrone med sauce og kartoffelpuré
lammekrone med rosmarinsauce med oliven og tomat

Lammekrone med skilt rosmarinsauce med oliven og tomat med kartoffelpuré

Nem og lækker lammekrone med skilt rosmarinsauce med grønne oliven, citronskal og semi-soltørrede tomater samt den lækreste smørmættede kartoffelpuré
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse45 min
Tilberedelse30 min
I alt1 t 15 min

Ingredienser

Lammekrone:

  • 2 lammekroner (fra Welsh Lamb)
  • 100 g smør
  • 3-4 kviste rosmarin
  • 3 fed hvidløg
  • Salt og peber

Kartoffelpuré:

  • 1 kg bagekartofler
  • 100 g smør
  • 2 dl mælk
  • Salt

Skilt rosmarinsauce med fyld:

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 gulerod
  • 1 stængel bladselleri
  • 3 dl rødvin
  • 6 dl fond (fx lamme-, kalve- eller hønsefond)
  • 4 kviste rosmarin
  • ½ økologisk citron
  • 50 g grønne oliven
  • 50 g semi-soltørrede tomater (kan erstattes af soltørrede tomater)
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Lammekrone:

  • Rids fedtet, og brun lammekronerne på fedtsiden på en tør pande. Vend herefter lammekronen, tilsæt smør, rosmarin og upillede hvidløg. Brun nu kødsiden, mens du hælder smør over lammekronen.
  • Krydr med salt og peber, og læg lammekronen i et ovnfast fad. Sæt det i en 190 grader varmluftsovn i ca. 8-10 minutter, til kernetemperaturen når 56 grader for rosa.
  • Lad lammekronen hvile i 10 minutter inden udskæring.

Kartoffelpuré:

  • Skræl kartoflerne, skær dem i grove stykker, og kog dem i usaltet vand, til de er møre. Hæld vandet fra i et dørslag, og kom kartoflerne tilbage i den varme gryde, så de kan dampe af.
  • Mos kartoflerne, og pres dem igennem en si (brug en suppeøse eller grydeske til at presse dem igennem), så mosen bliver helt fin.
  • Smelt smør i en gryde sammen med mælken, og rør den forsigtigt i mosen. Smag til med salt.

Skilt rosmarinsauce med fyld:

  • Pil og hak løg og hvidløg. Skræl guleroden, og skær den i små tern. Skær også bladsellerien i små tern. Sautér alle fire dele i olie i en gryde, til løgene er klare.
  • Tilsæt rødvinen, og kog den ind til 1/3. Tilsæt nu fonden, og kog atter ind til 1/3. Sigt fyldet fra.
  • Mangler saucen stadig lidt kraft, koges den yderligere ind.
  • Pluk og hak rosmarinen, og riv citronskallen eller lav aflange strimler. Snit oliven og tomater på langs til tynde både.
  • Pisk olivenolie i saucen, så den skiller. Vend til sidst fyldet i, og smag til med salt og peber.

Lam fra Wales med kvalitetsstempel

Jeg har benyttet en lammekrone fra førnævnte Welsh Lamb, som du kan købe hos både Nemlig.com og i udvalgte Meny-butikker. Landmændene, der producerer kødet, har gennem flere generationer arbejdet sig frem til en bæredygtig produktionsmetode, som er med til at bevare områdets unikke landskab. Det består af grønne enge med bække og floder i lavlandet, mens højlandet betyder på bakker og bjerge. Den bæredygtige tilgang er især noget, jeg personligt sætter pris på, efter jeg er blevet mor. Jeg vil så gerne have, at min søn skal vokse op med de samme muligheder for naturoplevelser, som jeg har haft. 

Netop arbejdet med at bevare dette, som inkluderer særlige standarder for dyrehold (lammene går ude og græsser året rundt, og så opdrættes og slagtes de samme sted) og forvaltning af græsningsarealer har ført til, at walisisk lam er blevet anerkendt med den såkaldte BGB af Europakommissionen, som jeg kort var inde på tidligere. Du kender det måske især fra Parmigiano Reggiano eller den gode skinke fra Parma, og faktisk har vores egen Danbo-ost opnået samme udmærkelse. 

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments