Granola – honningristet müsli med nødder, kerner og frø

Honningristet müsli

Granola-hva’ffor-noget? Granola er sådan set blot en ristet müsli, der i dette tilfælde har fået et dyp i honning og smør inden turen i ovnen. Selv om den klassiske müsli også kan være lækker, så er der efter min mening intet der slår denne søde og sprøde udgave, som jeg fylder med de nødder, kerner og frø, jeg har ved hånden, samt grovvalsede havregryn. Man kan nu også bruge finvalsede, men jeg synes, at granolaen får endnu mere rustik lækkerhed med den grovere havre.

I denne portion har jeg i nøddekategorien brugt både hasselnødder og mandler, og kernerne og frøene bestod af solsikke- og græskarkerner samt sesam- og hørfrø. Man kan sagtens fjerne en eller to af ingredienserne og evt. supplere med nogle andre nødder, frø eller kerner. Kun havregrynene er efter min mening strengt nødvendige, når det gælder de tørre ingredienser.

Selv om det måske virker lige overskudsagtigt nok at stå derhjemme og honningriste egen müsli, så er den reelle arbejdstid ikke meget mere end fem minutter, hvis køkkenet vel at mærke er udstyret med en mini-hakker. Jeg er blevet ret stor fan af den hjemmelavede slags, da man helt selv kan styre, hvad der ryger i den. Selv om der er en del honning i opskriften, så tror jeg på, at denne her er noget sundere sammenlignet med den sukkerfyldte fabriksfremstillede version, du kan købe i daglighandlen.

Hjemmelavet müsli

Efter granolaen er stegt sprød i ovnen og afkølet, kan du sætte dit eget præg på den efter smag og behag. Slikmundene kan tilsætte en smule hakket chokolade, mens andre måske foretrækker en håndfuld kokoschips eller rosiner. Af æstetiske årsager er jeg også glad for frysetørrede bær, som i dag efterhånden kan fås i de fleste supermarkeder uden for discount-genren.

Serveringsforslag: Prøv granolaen oven på skyr med friske blåbær på toppen. En smule rød eller grøn syre for syns skyld kan også være en idé, hvis man eksempelvis har planer om at servere den til en brunch i små individuelle serveringer, hvor den gerne må tage sig ekstra pæn ud.

Müsli

Den hjemmelavede granola bør opbevares i en lufttæt beholder. Her kan den holde sig et par uger, men hjemme hos mig går der ikke længe, inden beholderen er tom.

Granola opskrift

Flere brunchvenlige opskrifter? Prøv de amerikanske pandekager, de klassiske scones og skyl det hele ned med en hjemmepresset frugt- og grøntsagsjuice.

granola med honning, havregryn og nødder

Granola – honningristet müsli med havre, nødder, frø og kerner

Opskrift på den lækreste granola med honning, som kan justeres efter hvilke nødder og kerner, du har på lager.
5 fra 6 stemmer
Antal: 6 personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse20 minutter
I alt30 minutter

Ingredienser

  • 1 dl mandler
  • 1 dl hasselnødder
  • 1,5 dl blandede frø og kerner (fx hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner og græskarkerner med overvægt at de to sidste)
  • 2 dl grovvalsede havregryn
  • 125 g honning
  • 30 g smør

Fremgangsmåde

  • Hak mandler og hasselnødder groft. Hak også frø og kerner, gerne i en mini-hakker. Gør du det i hånden, kan du nøjes med at hakke solsikkekerner og græskarkerner.
  • Varm honning og smør op i en gryde, til smørret er smeltet og honningen er flydende.
  • Kom nødder, frø, kerner og havregryn i gryden og vend godt rundt.
  • Spred blandingen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag i en 150 grader ovn i ca. 20 – 25 minutter, til det hele er godt gyldent. Tag det ud af ovnen, adskil evt. med et par gafler og lad det køle helt af. Granolaen bliver sprød, når den er kold.
  • Opbevar den i en lufttæt beholder i op til et par uger.
Del indlægget
5 from 6 votes (6 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments