Sponseret
Selv om sommervejret disse dage mest minder mig om min tid under den omskiftelige irske himmel, så bliver der alligevel grillet i det lille hjem i ny og næ. Med en lille baby på under tre måneder skal det dog helst være både nemt og hurtigt, og det er netop den kategori, som dagens opskrift hører ind under.
Opskriften på denne french toast blevet til i samarbejde med den danske chokolade- og slikproducent Carletti, som de fleste nok især kender for kæmpepladen. Den har hele 30 år på bagen, og selv om Carletti har mange andre søde produkter på de danske butikshylder (inklusiv en økologisk kæmpeplade samt hvide, lyse og kraftigere mørke varianter), så udgør den 80 procent af salget. Mit eget bekendtskab med netop kæmpepladen startede helt tilbage ved barndommens årlige konfektproduktion. Lige netop disse minder er jeg næppe ene om blandt min generation fra de tidligere 80’ere.
Carletti stillede mig udfordringen at hitte på et par dejlige sommerdesserter, der kan laves på grillens eftervarme. Sådan noget som koldskål og jordbærkage er jo altid en sikre vindere, men jeg synes, at idéen her er rigtig god. Især når man gerne vil tage hele måltidet ud under åben himmel i haven, på stranden eller andre steder, hvor man kunne finde på at grille. Sidst på aftenen kan selv de dejligste sommerdage blive lidt kølige, og så er det rart med en lun dessert i maven.
Tanken bag opskriften her er en slags åben dessertsandwich, som er en deluxe-udgave af french toast. Den er et evigt hit på morgenbordet hos mig, og her har jeg lavet den om til dejlig dessert. Det almindelige hvide brød er udskiftet med fransk brioche, et brød bagt med store mængder smør. Det har jeg skåret i solide skiver, der herefter er dyppet i æg, vanilje og fløde, inden det kom på grillen. Her kom der en håndfuld hakket mørk chokolade på, som delvist smeltede inden serveringen. Hele herligheden får selskab af flødeskum og forskellige sommerbær. Brioche kan du bage selv, eller måske være heldig at finde hos nogle bagere, men du kan nu også sagtens bruge helt almindeligt lyst brød (og endda toastbrød), uden at du går på kompromis med dessertens lækkerfaktor.
Jeg foretrækker chokoladen semi-smeltet. Det vil sige, at der stadig er lidt bid i noget af chokoladen, så derfor kommer jeg den på brødet, efter det er vendt på grillen. Du kan dog også bare smelte chokoladen over vandbad, hvis du gerne vil have en flydende chokoladesauce at hælde over. Har du ikke adgang til friske bær, så vil den også være helt fantastisk med bananskiver over.
French toast med chokolade, flødeskum og bær
4 personer
- 100 g mørk chokolade
- 1/4 l piskefløde (til flødeskum)
- 3-4 store æg
- 1/2 dl fløde (til æggeblandingen)
- 1/2 tsk vaniljeessens eller 1 tsk vaniljesukker
- 4 tykke skiver lyst brød, gerne brioche
- 250 g blandede bær
Hak chokoladen, og pisk fløden til skum.
Slå æggene ud i en skål, og pisk dem sammen med fløde og vanilje. Vend brødskiverne i blandingen. Sørg for at hvert stykke brød suger godt med æggeblanding til sig, før du går i gang med det næste. Lad dem dryppe lidt af, inden du lægger dem på en tallerken.
Tænd op i grillen, og grill først brødet på den ene side. Vend, og kom hakket chokolade over. Har grillen et låg, så læg det på, mens du griller den anden side færdig.
Servér dine french toast med chokolade toppet med flødeskum og bær.