Thailandsk nuddelsuppe med oksekød (Kua Tiew Nua)

img_0504
Hvis jeg kun kunne spise en enkelt ret resten af mit liv, så ville det blive denne aromatiske nuddelsuppe fra Thailand. Det er thailands svar på den vietnamesiske ‘Pho’, og den smager intet mindre end fantastisk. Flere venner er faldet pladask for den, og min kæreste siger, at den er hans livret, når det kommer til thaimad. Den er noget tidskrævende at lave, så jeg laver normalt så stor en portion, som min største gryde (og mængden af ingredienser) tillader og kommer noget i fryseren, så jeg har til en anden gang.

Det virker måske lidt underligt at smage til med chili, sukker, eddike og fiskesovs men tro mig, de fire ting gør underværker. Hvis du er i tvivl om, hvordan man bedst smager den til, så start med en spiseskefuld af hver og tilsæt så lidt ekstra, hvis du synes, der mangler noget.
Jeg bruger altid de helt tynde risnudler, som i Thailand kaldes ‘sen mii’. Man kan dog også bruge de tykkere nudler, som man oftest får sammen med pho bo.
Suppe

  • 1 – 2 kg oksetværreb eller oksebryst + kraftben
  • 2 – 3 l vand
  • 1  stk porre eller et par porretoppe
  • 2 bladselleri stængler
  • 2  stk koriander rod
  • evt. kødboller og oksekød i strimler

Krydderier

  • 1 – 2 hel kanel (5-6 cm)
  • 2 – 4 stk anis
  • Evt den slags kardemommefrø, som ses på billedet. Er ikke sikker på, at man kan købe dem i Danmark.
  • 1 okse bouillon terning
  • salt
  • sukker
  • mørk soya

Kødet skæres i 4-5 mindre stykker, porre og bladselleri renses og skæres i ca. 5 cm lange stykker.
Bring vand i kog og tilsæt kødet, alle krydderierne, porre, koriander rod og bladselleri. Hæld mørk soya sauce i til en brun farve opnås.
Kog suppen til kødet er mørt og skum af. Jeg koger det normalt 2 – 3 timer. Kødet tages op og skæres i små stykker og grøntsager sies fra suppen. Suppen smages til med salt og sukker. Kødboller koges med i 3-4 minutter. Og oksekød i strimler kan koges let og serveres med i portionsanretning.
Fyld

  • ½ pakke risnudler (250 g)
  • 200 g bønnespirer
  • 2  stk.  hakkede koriander
  • 2-3  hakkede forårsløg
  • stegt hvidløg i olie
  • stødt hvid peber

Risnudlerne udblødes i varmt vand i 10 min. Vandet sies fra og risnudlerne overhældes med kogende vand, rør rundt og si igen vandet fra. Bønnespirerne kan koges let eller spises rå.
I en dyb tallerken kommes lidt bønnespirer, risnudler, oksekød, hakkede grøntsager, lidt stegt hvidløg og lidt hvid peber. Til sidst hældes suppen over og retten serveres med;
Tilbehør

  • 1 skål fiskesauce
  • 1  – chili pulver
  • 1  –  sukker
  • 1  –  hakkede store chili i eddike
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments