Leverpostejen klar til at blive serveret
Jeg glemmer aldrig, jeg gentager ALDRIG, mit første møde med rå leverpostej. Det var helt tilbage til husgerning i femte klasse. Lad mig slå det fast for dem, som endnu ikke har forsøgt sig med hjemmelavet leverpostej; tilberedningen er, mildt sagt, meget lidt charmerende.
Dengang var jeg og alle mine klassekammerater så traumatiserede efter synet af den rå lever blandet med spæk, at vi nægtede at spise det bagefter. Til gengæld fik vores lærers hund noget af et festmåltid den dag.
Nu, 16 år senere, tog jeg endelig mod til mig. Jeg lavede lidt research på opskrifter, men besluttede mig til sidst at bruge den opskrift, der stod på pakkerne med lever og spæk, som udgangspunkt og tilføjede så nogle få ændringer.
Da det var første gang (hvis man ikke lige tæller forsøget i femte klasse med), jeg lavede leverpostej, havde jeg ikke rigtig nogen fornemmelse af, hvor meget leverpostej der ville komme ud af det. Jeg endte med at fylde 6 alubakker (som hver kunne indeholde 4,5 dl) og to små ramekiner.
Leverpostejen var en smule grov i det, til trods for at jeg kørte den igennem foodprocessoren. Jeg tror måske, at man med held kan sigte den rå leverpostej, hvis man ønsker en finere konsistens.
Leverpostej
Ingredienser
- 750 hakket svinelever
- 500 g hakket spæk
- evt. 1 – 2 ansjoser (hakkede)
- 4 små løg (revet)
- 3 æg
- 5 dl mælk
- 1 dl madlavningsfløde
- 4 ½ tsk hvedemel
- 4 tsk salt
- 2 tsk peber
- ½ tsk allehånde
- ½ tsk merian
Fremgangsmåde
- Rør løg, ansjoser, spæk og mel sammen med en håndmixer eller i en foodprocessor. Herefter røres æg, merian, allehånde, salt og peber i. Når æggene og krydderierne er rørt sammen med resten, tilsættes leveren. Rør det godt sammen og tilsæt så mælk og fløde. Rør, indtil farsen har en ensartet konsistens.
- Hæld nu farsen i 500 g aluforme (mine var som sagt 4,5 dl forme) men undlad at fylde den helt til toppen, da leverpostejen hæver under bagning. Leverpostejen bages i vandbad i en 190 grader varm ovn i cirka 1 time.