Hvidløgssuppe

Print opskrift

Hvis der er noget, som kan få ens samboer til at vågne op en regnfuld onsdag morgen, så er det synet af undertegnede i sving med 26 fed hvidløg. Jeg kæmper netop nu en brav kamp mod en frygtelig efterårsforkølelse, som har sat sit greb så fast i mig, at det gør ondt, bare jeg nyser (dem der siger, at syge mænd er mere ynkelige end syge kvinder, har tydeligvis ikke mødt mig).

Efter et par dage med kamillete og honning måtte der skrappere midler i brug. Jeg havde luret lidt på opskriften på denne hvidløgssuppe, som jeg fandt på epicurious.com, og besluttede mig fra morgenstunden, at i dag skulle denne suppe hjælpe min krop på højkant. Derfor var jeg klokken ni imorges i fuld gang med at adskille de mange hvidløgsfed fra hinanden, da svenskeren morgentræt trissede ud i køkkenet efter sin morgenmad. Han kastede et blik på bunken af hvidløg foran mig. Så endnu et. Så trissede han lige så stille ud af køkkenet igen. Nogle gange så er det bare for tidligt på morgenen til den slags spørgsmål, eller også har han bare vænnet sig til, at når det gælder mig og mad, så er der ingen regler.

Nå men de 26 hvidløgsfed blev bagt med lidt olivenolie, og efter en tur forbi en Restaurant Koch i forbindelse med studiet, og et par timers redigering af vores lydoptagelser, stod den på hvidløgssuppe. Foruden de 26 hvidløgsfed indeholder suppen 18 fed mere. Hvis ikke denne suppe kan kurere en forkølelse, så er der intet, der kan. Da både smags- og lugtesansen afgik ved døden, da forkølelsen satte ind, kunne jeg ikke smage meget. Jeg vil dog gætte på, at den smagte af… hvidløg.

Se den oprindelige opskrift her (min er en smule anderledes) samt kommentarer om smag. Mine smagsløg er som sagt pt ude af drift.

Ingredienser til 4 personer:

  • 26 fed hvidløg, upillede (som skal steges i ovnen)
  • 18 fed hvidløg, pillede (som skal direkte i suppen)
  • olivenolie
  • smør
  • 2 løg, hakket groft
  • 1 liter hønsefond
  • ½ tsk tørret timian eller et par kviste frisk
  • 1 ½ dl fløde
  • salt
  • peber
  • parmasanost, revet
  • evt lidt citronsaft

Tænd ovnen på 175 grader. De 26 upillede hvidløgsfed lægges i et ovnfast fad og vendes i en god sjat olivenolie samt lidt salt og peber. Steg dem herefter i ovnen løst dækket af lidt sølvpapir, til de er godt møre. Jeg gav dem cirka en times tid, men ifølge den oprindelige opskrift skulle det kun tage 25 minutter. Når hvidløgene er færdige, tages de ud af ovnen og køles af. Når de er kolde nok til at håndtere, presses hvidløgene, som nu er ganske bløde, ud af skallen og lægges til side.

I en gryde varmes smør. Steg herefter løgene sammen med timian til de er klare. Det tager en fem minutters tid. Tilsæt så de bagte hvidløg og de 18 fed hvidløg. Lad det stege med nogle minutter og tilsæt så fond. Kog indtil hvidløgene er møre og blend så suppen (i en foodprocessor, blender eller med en stavblender). Tilsæt fløde og smag til med salt og peber. Læg en smule revet parmasanost i en suppeskål og hæld den varme suppe over (ifølge den oprindelige opskrift serves suppen med en citronbåd. Jeg forsøgte, og det fungerede altså ikke for mig. Jeg synes, den smagte bedre uden).


Fik du læst:

Kammuslinger med blomkålspuré
Jomfruhummersuppe
Tomatpesto


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

17 Responses to “Hvidløgssuppe”


  • Kommentar from Piskeriset

    Hæhæhæ! Det må da også have været et imponerende syn, sådan et hvidløgsbjerg! :D

    Jeg er lidt nysgerrig efter at vide, hvor meget den mon smager af hvidløg, men det er selvfølgelig svært at bedømme, når forkølelsen har lammet smagsløgene.

    Rigtig god bedring!

  • Kommentar from foodfanatic

    Mange tak. Ja, det er lidt svært. Både på grund af forkølelsen, men måske også fordi, at jeg generelt ikke kan få for meget, når det gælder hvidløg. Men jeg vil anbefale dig at tage et kig på kommentarerne på den oprindelige opskrift. De kan give dig et godt fingerpeg.

  • Kommentar from Hanne

    Jeg nægter at tro, at du er lige så ynkelig som en syg mand – det kan simpelthen ikke passe. Og se du lavede rent faktisk mad, det ville aldrig ske for en mand;o)

    Spændende suppe – godt nok mange hvidløgsfed. Men nogle af dem blev jo milde af en tur i ovnen. Har du set Spise med Price-programmet, hvor temaet er hvidløg? Sjovt, sjovt – kunne godt tænke mig at prøve den kylling, som de laver med 50-60 fed hvidløg. Smager sikkert himmelsk for hvidløgselskere som os.

    Rigtig god bedring.

  • Kommentar from foodfanatic

    Du har en pointe Hanne :) Ja, jeg så programmet, da det blev genudsendt for nyligt. Hvor er det sjovt. Har lige netop rendt rundt og snakket om at lave lige præcis den kylling. Lammet ser heller ikke helt skidt ud.

  • Kommentar from Line

    åhr det lyder godt :) Jeg fik engang en supper lækker tyk hvidløgssuppe i Ungarn :) hvor det var masser af ost i. den her skal bestat prøves

  • Kommentar from foodfanatic

    Må lige advare dig Line. Man kommer til at lugte af den. Mine to gruppekammerater rykkede langt væk fra mig under dagens arbejde, men tror den virker på forkølelsen :)

  • Kommentar from Faster Philip

    Jeg er endelig kommet mig over min forkølelse / svineinfluenza, hele 12 dage har det taget, kors hvor var jeg også blevet træt af indersiden af min lejlighed. Men jeg har sjovt nok også læst op på hvidløgets effekt i disse sygeramte tider, og intet er jo egentligt bevist, meen der er en masse der har gjort og stadig forsker i effekten, og enighed omkring det gode og helbredende i hvidløget er stor. Dog er der en forsker i Alabama, der har fundet frem til at hvis man knuser hvidløget ved rumtemperatur og lader det ligge i min. 15 minutter frigøres de “helbredende” enzymer, og udvikler sig tifold. Så det er noget man med stor fordel kan gøre, for rigtig at sikre sig en kick-ass helbredende effekt =) God bedring.

    De bedste hilsner

    Faster Philip

  • Kommentar from foodfanatic

    Åh sikke en træls omgang du har været igennem. Jeg håber virkelig, at jeg slipper med et par dage, men det vil tiden jo vise. Synes allerede at det går fremad, men om det skyldes hvidløgene eller kamilleteen og honningen, er svært at sige (kamillete og honning skulle jo have lignende egenskaber). Spændende med at med at knuse hvidløget. Kan være jeg skal prøve det over weekenden, hvis jeg stadig ikke er på toppen.

  • Kommentar from Faster Philip

    Ja =( det har overhovedet ikke været sjovt, har ikke haft det så dårligt siden jeg var barn. Jeg har spist masser af chili og hvidløg, og det har helt klart hjulpet på hals og næb. Og kamillete er jeg løbet tøt for =) Ja det er da noget jeg vil forsøge mig med, jeg vil gerne ha mere ud af det gode hvidløg.

  • Kommentar from Michael

    Har faktisk prøvet at lave brd. Price’s bud på en hvidløgssuppe (Aîgo bouido fra deres hvidløgsprogram), og jeg kan hilse og sige at smagen er virkelig god. Det er ikke den skarpe, rå hvidløgssmag, men derimod mere de søde elementer af hvidløget som træder igennem. Og så kan jeg varmt anbefale at bruge gruyére.

    Tror helt sikkert jeg skal prøve den her også, har faktisk en gang kriller i halsen lige pt.

  • Kommentar from foodfanatic

    Hej Michael,
    Jeg havde faktisk også luret på lige netop deres opskrift. Tak for ‘anmeldelsen’ – den tror jeg bestemt, at jeg må prøve snarest. God bedring med halsen :)

  • Kommentar from Michael

    Jo tak.

    Skulle hilse og sige “Snøfle”…

  • Kommentar from foodfanatic

    Jeg tror, du mener “snøfte” :)

  • Kommentar from Michael

    Ja, men jeg er også lidt forkølet, så det blev lige ændret lidt.

  • Kommentar from Thorbjørn

    GODKENDT!!! Super lækker suppe. Første gang jeg skulle blende en suppe i min blender, så det gav lidt … Rengøring :-S puttede lidt cognac i, det gjorde den ikke ringere…

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Thorbjørn
    Tak for din kommentar. Dejligt at suppen er godkendt :) Blenderproblemer er aldrig sjove. Håber ikke at rengøringen var alt for uoverkommelig.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Thorbjørn

    Har lavet den et par gange nu…og jeg elsker den!


Svar