Koldskål med 3 slags topping

Koldskål med 3 slags topping
Som nogle måske nåede at se, gæstede jeg i går Aftenshowet, hvor jeg lavede tre supernemme alternativer til de traditionelle kammerjunkere. Koldskål er en af de ting, som hører sommeren til, på samme måde som det ikke helt føles som jul, før man har sat tænderne i den første brunkage. I Irland kan jeg af gode grunde ikke købe den færdige udgave, men det er nu også lidt sjovere at lave den selv. Så kan man desuden justere, hvor sød, sur, tyk eller tynd, man ønsker den. Jeg foretrækker min ret tyk, så en del af kærnemælken er erstattet med yoghurt, men man kan også bruges eksempelvis ymer eller tykmælk. Foretrækkes den tyndere, så tilsætter man blot lidt mere kærnemælk i stedet for. Jeg tilsætter også gerne vaniljekorn, medmindre jeg bruger en anden topping end kammerjunkere, som indeholder vanilje.
De tre toppings jeg lavede i går, som i finder opskrifterne til forneden, var honningristede nødder med havre, rugbrødstoppe og bagte digestive kiks vendt i flormelis serveret med jordbær i vanilje. Min favorit er den første, og da jeg har en ordentlig portion i køkkenskabet fra da jeg testede og finpudsede opskriften, vil jeg i morgen bruge den som topping på en rabarbertrifili, når jeg får en flok veninder til middag.

Koldskål med 3 slags topping
Nødder og havregryn ristet i honning.
Koldskål med 3 slags toppingRugbrødstoppe.
Koldskål (ca 2 pers)

  • 0,5 dl sukker
  • 4 dl yoghurt
  • 3 dl kærnemælk
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 1 spsk citronsaft

Pisk sukker og æggeblommer grundigt, og tilsæt resten af ingredienserne (hold eventuelt en smule af sukkeret tilbage). Pisk igen, og smag til med ekstra sukker og citronsaft hvis nødvendigt.
Sprøde kiks med jordbær i vanilje (4 pers)

  • 5 digestive kiks
  • 1 spsk. flormelis
  • 100 g jordbær
  • En kvart stang vanilje
  • 1 tsk. sukker

Bræk digestivekiks i små stykker, og vend dem med flormelis. Bag dem i en  cirka 150 grader varm ovn i 20 minutter. Imens renses jordbærene, som herefter skæres i kvarte. Skrab vaniljekorn ud af vaniljestangen, om smuldr det med sukkeret, inden der røres sammen med jordbærene. Lad
kiksekrummerne køle af en smule, inden de fordeles ovenpå koldskålen sammen med jordbær.
Honningristede nødder med havre (6 – 8 pers)

  • 100 g flydende honning
  • 1 spsk. rapsolie
  • 150 g blandede nødder
  • 100 g havregryn

Varm honning og rapsolie i en gryde, indtil det begynder at boble.
Hak nødderne groft. Kom nødder og havregryn i den varme honning, og rør grundigt. Spred blandingen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist den i en 150 grader varm ovn i 15 – 20 minutter, indtil den er gylden.
Lad de honningristede nødder og havregryn køle af inden brug.
Rugbrødstoppe (4 pers)

  • 150 g rugbrød
  • 2 spsk. sukker
  • 30 g smør

Riv rugbrødet på et rivejern, og rist det på en pande sammen med sukkeret, indtil dette er smeltet. Imens smeltes smørret, som røres i den ristede rugbrøds- og sukkerblanding.
Kom det varme fyld i æggebægre, og pres det sammen. Vend rugbrødstoppene ud på en tallerken, og lad dem køle af.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
19 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments