Annonce

10 gode grunde til at besøge Samsø

20-2

Sejlbåde på rad og række på Ballen Havn

Jeg havde ikke tilbragt mange dage på skønne Samsø, før jeg begyndte at overveje, om man burde finde sig et sommerhus eller måske en gammel bindingsværksgård, man kunne gå og sætte i stand. Det er i virkeligheden lidt fjollet, for jeg kan knap nok slå et søm i en væg uden at ødelægge begge dele, men jeg var i den grad grebet af stemningen. Det startede allerede på færgen fra Hou i Østjylland, hvor roen sænkede sig, og da jeg senere samme eftermiddag sad på den idylliske bondegårdspensionen Vadstrup 1771’s store og solfyldte terrasse med udsigt over have, gamle træer og marker, slap jeg endelig af med den hovedpine, jeg havde erhvervet mig efter lidt for mange hektiske arbejdsdage i streg. Vi spillede brætspil, drak kaffe og delte et stykke kage, mens en endnu forsigtig forårssol varmede vore ansigter, og jeg forbandede mig selv en lille smule over aldrig før at have taget turen herover til den smukke solskinsø i Kattegat.
Samsø Vesborg Fyr

Udsigten fra Vesborg Fyr på det sydligste Samsø

Samsø er interessant for både naturelskere og madentusiaster. Nordøen adskiller den sydlige del med bare 500 meter på det smalleste sted, hvor vikingerne byggede en kanal, der gjorde det nemt at komme fra Stavns Fjord på øens østlige side til havet på den vestlige. Mens den nordlige ø er kendetegnet af de imponerende bakker og dybe dale dannet under den sidste istid, så er sydøen fladere og fyldt med bølgende landeveje, der forbinder de mange små landsbyer med hinanden. Langs med disse stikker skilte op i landskabet med korte mellemrum, der annoncerer salg af alt fra kartofler og asparges til æg og jordbær. Især kartoflen er ikke til at komme udenom på disse kanter, og det skyldes en kombination af ideelle jordforhold og et mildt klima, der gør det muligt at være tidligere ude end kartoffelavlere i andre dele af landet, og også mange andre afgrøder stortrives her. Selv kalder samsingerne øen for hele Danmarks køkkenhave, og det er ikke for ingenting, at en stor del af de danske survarer, der ender på bordet til jul i alle landets kroge, er dyrket her og forarbejdet på Danmarks eneste syltefabrik beliggende på Samsø. Jeg har talt med lokale kokke, der forklarer, at det, der gør Samsø til et spændende sted at arbejde, er nærheden til råvarerne, og derfor lå den lige til højrebenet, da den lokale råvarebølge skyllede ind over landet for et årti tids siden. Måske er det netop derfor, at der i dag findes så mange gode spisesteder på disse kanter, hvoraf hele tre er optaget i den gastronomiske vejviser White Guide.
Jeg kunne skrive mangt og meget om Samsø, men skal man besøge øen enten i løbet af den kommende tid, eller planlægger man et besøg lidt længere ude i fremtiden, så kan det være rart med konkrete tips, så her får I min top 10 liste over ting (i tilfældig rækkefølge), man bør prøve, når man besøger Samsø.
23-2

Ren landidyl på Vadstrup 1771

1. Slap af på en bondegårdspension

Tag en tur forbi den idylliske trelængede bindingsværksgaard Vadstrup 1771 fra 1700-tallet, hvor du finder en ægte samsk oase fyldt med frugttræer, bærbuske og egen lille sø. Engang var den hovedgård til det store Brattingsborg Gods, men i dag fungerer den som bondegårdspension og spisested. Kaffe og kage på terrassen kan varmt anbefales en solskinsfyldt eftermiddag, og det samme gælder overnatning i de lyse værelser (bonus er morgenmaden på Rie Tofts hjemmebagte brød serveret med hjemmelavede marmelader på selvhøstede frugter og bær). Jeg har ikke selv spist her til aften, men for anden sæson i træk har indehaverne hevet Mathias Sejer Sørensen fra Kong Hans Kælder ind i gårdkøkkenet i sommermånederne.
Samsø

Nordby Bakker på det nordligste Samsø

2. Picnic i bakkerne

Kør eller cykl op til parkeringspladsen ved Nordby Bakker, parkér og tag en gåtur gennem de imponerende bakker og ned til stranden, hvor Samsøs nordligste spids byder på et fantastisk syn over det brusende hav. Naturen her er helt utrolig vild, og næste gang vil jeg uden tvivl pakke en picnic-kurv og bruge endnu længere tid i disse smukke grønne omgivelser. Jeg har hørt, at man kan få fingrene i en hos bageren på Ballen Havn.
15-2

Fine bindingsværkshuse i Nordby (nogle kan i øvrigt lejes)

3. Spis i Morten Korch-idyl

Når du nu alligevel befinder dig på det nordlige Samsø, så må du endelig ikke snyde dig selv for et besøg i Nordby. Her er der Morten Korch-idyl i store mængder på grund af de mange fine gamle bindingsværkshuse, der omkranser byens kerne. Kommer du forbi ved aftentide, så tag forbi Søren Ørums restaurant Ved Kæret i den gamle smedje. Her får du solid velsmag serveret med det mest charmerende værtsskab, man kan forestille sig. Det føles mest af alt som at komme på besøg hos en gammel ven, og selv om Søren selv står i køkkenet, gør han en dyd ud af at sige goddag og farvel til hver en gæst.
17-2

Gutefår ved Sælvig

4. Gå i vikingernes fodspor

Tag en tur forbi Langør ved Stavns Fjord, der engang var vikingernes samlingssted. Fra havnen er der en super udsigt over den næsten runde fjord, men gør også et stop på vejen derhen. Lige før man kommer til Langør, kan man nemlig spotte både de såkaldte gutefår, der tilhører en race, man fandt på en svensk ø tilbage i 60’erne. Man kunne ikke umiddelbart bestemme, hvilken race de hørte til, men DNA-tests afslørede, at de er det tætteste, man kommer på den race, som vikingerne tog med sig på togt. Man kan blandt andet se dem i River Cottage-programmet, hvor værten besøger Samsø. Der, hvor fårene går, finder man også en gammel høj. Tag den korte gåtur op på toppen ved siden af og oplev den vildeste udsigt over fjorden.
1-2

De utallige vejboder er et af Samsøs kendetegn

5. Køb ind i en vejbod

De utallige vejboder er et af Samsøs kendetegn, og har du mulighed for selv at lave mad under besøget, må du endelig ikke snyde dig selv for de fantastisk friske råvarer fra en af disse (hvor man i øvrigt kan betale med Mobilepay). Ellers anbefaler jeg at tanke op inden hjemturen. Tag evt. forbi HC Økobod (fantastiske asparges i maj måned) eller Yduns Have ved siden af, der ligeledes gør sig i økologiske grøntsager og frugter.
Udsigtspavillonen

Unik bolig for to

6. Nyd udsigten fra Vesborg Fyr

En af de vildeste oplevelser, jeg havde på Samsø, var at falde i søvn til lyden af bølgebrus i Udsigtspavillonen ved Vesborg Fyr på det sydligste Samsø. Både den, der lige akkurat passer til to personer, og den noget større fyrmesterbolig kan begge lejes, og det er virkelig en skøn måde at komme væk fra hverdagen. Engang var stedet her øens vigtigste strategiske punkt, for fra bakketoppen ved Vesborg Fyr er der en enestående udsigt over Samsø Bælt med både Sjælland, Jylland og Fyn i det fjerne, og i Middelalderen var det hjemsted for Valdemar Atterdags borg, hvoraf kun voldene i dag er tilbage.
14-2

Rabarberdessert på Ballen Badehotel

7. Besøg Samsøs gourmetby

Ballen er Samsøs gastronomiske kerne. Mens det smukke og gamle Ballen Badehotel byder på elegant gastronomi i højloftede stuer (kokkene herfra hev i øvrigt vindertrofæet hjem til den årlige kartoffelmadskonkurrence i maj måned), så er der mere afslappede og moderne rammer på SAK et stenkast derfra, som både lokker med mad til rimelige penge, kulinarisk leg og masser af velsmag. Også et besøg værd er Skipperly, hvor der i dagstimerne er klassiske danske retter (nogle gange med et tvist) og smørrebrød på menuen. Tag forbi en solskinsdag og nyd frokosten fra den store terrasse, hvor man har den dejligste udsigt over havnelivet.
9-2

Dette er ikke Bent Degns køer, men er de ikke pæne?

8. Smag en ægte Samsø Ost

Der findes kun et lillebitte mejeri på øen ved navn Samsø Mælk, hvor man producerer ægte Samsø Ost. Med andre ord betyder det, at det, der sælges i butikkerne under samme navn, er produceret andre steder. Jeg besøgte mejerist Bent Degn, og så hvordan han laver osten. Mælken får han fra egne økologiske køer, der græsser på marken lige udenfor. Mejeristen laver også andre økologiske oste samt smør, der skifter farve, når køerne kommer på græs (sådan som det burde være alle steder). Han sælger fra egen gård om lørdagen, og om torsdagen fra den lille økobutik i Tranebjerg, som er Samsøs ”hovedstad” om man vil.
7-2

Friskfanget hummer med asparges fra Samsø på Strandlyst

9. Oplev Samsø på første klasse

Elsker man at forkæle sig selv med lidt afslappende luksus i ny og næ, så er Strandlyst stedet. Det er både hotel og restaurant, og jeg kan varmt anbefale at tage et smut forbi og smage på Jacobs skønne mad. Fordi stedet er så lille, er der mulighed for stor fleksibilitet i menuen, og således tager han gerne et smut forbi den lokale fiskehandler om morgenen og henter dagens friske fangst med hjem. Haven er udstyret med en lækker terrasse med pool og masser af loungemøbler. Jeg har allerede planer om cocktails og slængeri næste sæson.
22-2

Der er atter liv i den gamle købmandgård ved Ballen Havn

10. Shop i den gamle købmandsgård

Samsø er gået hen og blevet noget af et madmekka de seneste par år, og det er ikke kun på restaurantsiden. Der findes i dag et væld af lokale producenter, der laver alt fra marmelade på blandt andet figner og kiwi dyrket på Samsø (muligt pga. det milde klima) samt en masse andre lækre sager. Det kan alt sammen købes i Smagen af Øen i den hyggelige gamle købmandsgård i Ballen lige ved havnen, hvor Lars åbnede sin delikatessebutik for en lille håndfuld år siden. Dengang fandtes der kun en 3-4 lokale producenter – i dag er tallet på over 30. Det siger lidt om iværksætterånden på øen.

Har du andre tips til Samsø, så smid endelig en kommentar herunder. Man kan ikke få for lidt inspiration, og selv har jeg planer om at vende tilbage inden alt for længe. 

Del indlægget
Abonner
Giv besked om
19 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments