Annonce

Nye kogebøger – Få inspiration til årets ønskeliste

Find inspiration til årets julegaveliste med min guide til nogle af de bedste nye kogebøger på markedet. Til trods for en bugnende bogreol med adskillige titler i den kulinariske genre er det er en af den slags gaver, som jeg personligt altid bliver glad for, og i år er der nogle rigtig spændende nyheder at vælge imellem. Kig i øvrigt herind igen i morgen, hvor jeg sætter tre eksemplarer på højkant.

PRIVAT

Da den engelske stjernekok Paul Cunningham takkede af på Michelinrestauranten The Paul og satte kursen mod vest for at trylle i køkkenet på Henne Kirkeby Kro, satte han ligeledes kursen mod et mere jordnært køkken i ordets bogstaveligste forstand. Her ved den jyske vestkyst havde han adgang til sin helt egen køkkenhave lige uden for døren. Via hans Instagram-profil følger jeg med i, hvad der sker i “jord-til-bord-køkkenet” på gourmetkroen, og Paul Cunninghams entusiasme og glæde over alt af kulinarisk karakter er ganske enkelt smittende. Det er den også i hans nyeste kogebog, der ligesom forgængeren Paul Food, er en ren fryd for øjet. Maden er forførende smuk, men på den der afslappede og rustikke måde, som giver mig lyst til at kaste mig ud i opskrifterne i stedet for at lade bogen samle støv på reolen.

Som navnet antyder, byder bogen på kokkens private livretter, som tæller mere end 80 opskrifter på solide, varmende vinterretter. Der er supper, simremad, småretter og et helt afsnit dedikeret grøntsager. Herudover er der kød- og fiskeretter, sødt og tro mod sit engelske ophav har kokken også tildelt den ydmyge pie sin helt egen kategori med mundvandsdrivende sager som pie med lammeskank og shepherd’s pie. Der er både genkendelige klassikere og nytænkende kombinationer som stegt dansk hummer med braiserede oksehaler, der alle giver mig lyst til at spise som Paul Cunningham hjemme hos mig selv.

Privat af Paul Cunningham
232 sider
Pris: 300 kroner
Politikens Forlag

Lakrids i maden

Okay, okay, jeg skal nok lade være med at bruge vendingen “det nye sort” i forbindelse med lakridskongens nye kogebog. Ikke nok med at det er en totalt gennemtærsket vending, så er danskernes genfundne glæde for den sorte lækkerbisken efterhånden nogle år gammel. Vi har for længst opdaget, at det der med lakrids oven på chokolade er en stærkt vanedannende kombination (tak Summerbird), og hvis man følger godt med i den kulinariske del af blog- og medieverdenen, har man ikke kunnet undgå at bemærke, at den sorte smagsgiver oftere og oftere popper op i det søde køkken.

Johan Bülow har taget den et skridt videre i sin nye bog “Lakrids i Maden”, hvor han kommer godt og grundigt omkring både det søde og det salte køkken. Hvad angår sidstnævnte, lokkes der med spændende kombinationer som østers med lakridsvinaigrette og vagtler med lakrids og soja, mens den søde genre byder på alt fra kager og bagværk til is og desserter. Og så er der også adskillige opskrifter i konfektkategorien, som den hjemmelavede lakridskonfekt overtrukket med hvid chokolade.

Bogens 72 opskrifter er blandt andet blevet til i samarbejde med kok og kogebogsforfatter Luisa Lorang. Herudover har lakridsmageren fra Bornholm også inviteret venner og samarbejdspartnere til at bidrage med opskrifter. Det har resulteret i lakridsrugbrød fra Claus Meyer, gravad okse med lakrids og fennikel fra Adam Aamann og lakridsmacarons fra Nikolaos Strangas for blot at nævne et par eksempler.

Lakrids i Maden af Johan Bülow
204 sider
300 kroner
Politikens Forlag 

Palæo1

Selv om jeg for længst har gjort op med mig selv, at jeg nok aldrig bliver hverken stenaldermand eller -kone (nudelsuppe uden nudler er bare ikke det samme), så ved jeg godt, at det her med at undgå stivelsesholdige og sukkerrige fødevarer er en god genvej til en sund og stærk krop. Er du i tvivl, så tag et kig på Thomas Rodes mavemuskulatur på side 27 i hans seneste kogebog Palæo skrevet sammen med hustruen Thilde Jo Maarbjerg. Det her med at vinke farvel til både stivelse og sukker kan være lidt af en udfordring, men med en bog som Palæo ved hånden, bliver det en hel del lettere at spise hensigtsmæssigt – også for alle os der ikke sværger til stenalderkost. I bogen viser Thomas Rode på fornemste vis, at det at leve uden hverken ris, pasta, kartofler eller sukker ikke er lig med kedelig eller uvarieret mad. Kokken, der har stået i spidsen for køkkenet på Michelinrestauranten Kong Hans Kælder gennem 17 år, kan sit kram, og i bogen kommer han omkring alt fra  småretter og smørrebrød (baseret på et kernefyldt stenalderbrød) til hovedretter, saucer og hjemmelavede proteinbarer. Jeg har lyst til det hele.

Foruden de i alt 87 opskrifter kommer parret også grundigt omkring deres livsstil med stenalderkost, deres bedste træningstips og de medicinske tests, som Thomas Rode har fået foretaget i forbindelse med omlægningen af sin livsstil. Bogen her adskiller sig fra Thomas Rodes første bog om stenalderkost ved at ved at gå uden om mejeriprodukterne i stor stil (kun klaret smør, hvor både laktose og proteiner er fjernet indgår, forklarer kokken i bogens forord).

Palæo – stenalderkost & træning af Thomas Rode Andersen og Thilde Jo Maarbjerg
256 sider
Pris: 300 kroner
Politikens Forlag

Grøn Hverdagsmad

Jeg er nok langt fra den eneste, der har problemer med at bringe nok grønt med ind i den daglige madlavning. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg elsker kød, og derfor ender det grønne indslag typisk som det, man nemmest kan skære væk, hvis det kniber lidt med enten tid eller køkkenenergi. Det er en skam, for grøntsager er gode for både generel sundhed, taljemål og pengepung, og så er det også en noget mere bæredygtig måde at spise på. Med bogen Grøn Hverdagsmad fra den prisvindende forfatter og manden bag River Cottage-programmerne Hugh Fearnley-Whittingstall bliver det dog noget nemmere for os kødædere at sætte fokus på middagens grønne indslag. Bogen er helt uden kød og kan derfor også bruges af vegetarer og veganere (mere end en tredjedel af opskrifterne er uden hverken mejeriprodukter eller æg og kan dermed spises af veganere, og den anden tredjedel kan nemt tilpasses med erstatninger for smør og mælk).

Nu er jeg som bekendt hverken veganer eller vegetar, og derfor sætter jeg især pris på bogens første afsnit, der hedder “Hygge & fest”. Her maner Hugh Fearnley-Whittingstall den fordom i jorden, som går på, at vegetariske måltider smager som at række tungen ud af vinduet. På disse sider finder man smagsintense retter som aubergine parmigiana (bagt aubergine med tomatsauce , bøffelmozzarella og parmesan), chiligryde med pintobønner og den krydrede nordafrikanske chachouka og med æg og peberfrugter. Herudover byder bogen på solide supper, mættende salater og en række andre kategorier, hvor både rå, grillede og bagte grøntsager spiller hovedrollen. Jeg elsker dips i alle afskygninger, så især afsnittet “mezze & tapas” har fanget min opmærksomhed med det store udvalg ledsaget af en række andre spændende og delevenlige retter, der passer perfekt ind i social food-trenden. Bogen byder i alt på hele 200 opskrifter fordelt på de 416 sider, så der er virkelig tale om value for money.

Grøn hverdagsmad fra River Cottage af Hugh Fearnley-Whittingstall
416 sider
Pris: 299,95
Strandberg Publishing 

Hermans Aftensmad

Der er en god blanding af helt almindelige hverdagsretter, som vi alle elsker, og det lidt mere eksotiske i Thomas Hermans kogebog “Hermans Aftensmad”, der udkom tidligere på året. Bogen fokuserer på den personalemad, som stjernekokken og hans forhenværende kolleger har spist sammen inden aftenens service på blandt andet den nu lukkede Herman i Tivoli, i Kong Hans Kælder og andre toprestauranter i ind- og udland. Stilen er uhøjtidelig, og kulinarisk favner den bredt med alt fra thailandske karryretter og risotto med italiensk salami til stegt flæsk og bolly i karry. Personalemaden skal helst være nem, billig og velsmagende, så derfor er der hovedsagligt også tale om mad til få penge, hvor også de mindre kendte udskæringer og indmad får lov til at folde sig ud. Billedkvaliteten svinger lidt, og der er både fremragende billeder (som det af Thomas Herman, der smider røde pølser i affaldskontaineren) til det knap så spændende med lidt for hård belysning og et lidt fladt udtryk.

Hver opskrift er ledsaget af en anekdote, der forklarer lidt om opskriftens oprindelse, men som også nogle steder er med til at give et lille kig ind i køkkenet på de Michelinhædrede spisesteder. Med et par kreative opskriftsnavne som “Rodes livret inden han fik vaskebræt”, er det svært ikke at trække på smilebåndet, når man bladrer gennem bogen. Selv om den hovedsageligt byder på retter, der meget vel kunne ende som gengangere på middagsbordet, så er der også plads til en god portion humor, der blandt andet kommer til udtryk ved, at han har tildelt Thomas Rodes røde pølser med spaghetti en side. “Dette var Thomas Rodes livret i mange, mange år! Men til gengæld var det så også kun HANS livret. Han trak chefkortet og krævede, at menuen skulle stå på spaghetti med røde pølser hver lørdag,” fortæller Thomas Herman, som i ingredienslisten noterer, at det er ligegyldigt hvilke røde pølser, man benytter, da de alle smager lige dårligt.

Hermans Aftensmad af Thomas Herman
216 sider
Pris: 300 kroner
Politikens Forlag 

//
//

Del indlægget
Abonner
Giv besked om
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments