Rustik efterårsmad - hel, ovnstegt kylling med rodfrugter
Ingen bedømmelser endnu
Servings: 4personer
Ingredients
1kylling
3rødløg(skåret i kvarte)
3pastinakker(skåret i kvarte)
4gulerødder(skåret i 2 -4 stykker)
så mange kartofler i kan spise(skåret i kvarte)
en håndfuld svampe(jeg brugte markchampignon)
½ - 1hel hvidløg delt i fed(upillede)
et par kviste rosmarin(plukket i mindre stykker)
en god sjat olivenolie
groft salt og peber(jeg brugte citronpeber)
Fløde- og portvinssovs
sky fra kyllingen
1 - 2dlkyllingefond
1 - 2dlpiskefløde
en sjat portvin
en smørbolle(1 spsk blødt smør blandet med 1 spsk mel eller anden jævning)
evt kulør
salt og peber
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 175 grader på varmluftsfunktionen.
Forbered alle grøntsagerne og læg dem i et stort ovnfast fad sammen med rosmarin. Hæld en god sjat olivenolie ved samt salt og peber og vend hele molevitten rundt med hænderne eller en stor ske, så olien og krydderierne komme hele vejen rundt. Læg kyllingen ovenpå grøntsagerne og gnid den udvendigt og indvendigt med salt og peber (og eventuelt andre krydderier). Læg så et par kviste rosmarin inde i kyllingen. Steg midt i ovnen i omkring 70 minutter per kilo kød. Min vejede 1200 gram, så jeg gav den omkring 1 time og 20 minutter.
Når kyllingen er færdig, tages den ud af ovnen og op ad fadet. Lad den hvile med lidt staniol over, mens sovsen laves. Tag stegeskyen (her skal man evt bruge en si) fra bunden af fadet og hæld det i en gryde. Fadet, med alle grøntsagerne, kommes tilbage i ovnen - gerne under høj varme og grillfunktion. Skyen varmes op sammen med fløde, kyllingefond og portvin. Smag til undervejs. Mængdeangivelser er blot en estimering. Tilsæt lidt mere fløde, hvis den savner noget fedme, noget mere fond, hvis den gerne må smage lidt mere af kylling og portvin, hvis den mangler sødme. Smag til med salt, peber og jævn med en smørbolle.
Udskær kyllingen, enten i køkkenet eller ved bordet, og server med sovsen.