Den bedste måde at tilberede andelår på er uden tvivl ved at confitere dem i eget fedt. Både smag og mørhed bliver ikke bedre. Opskriften her kan laves i god tid. På den måde skal du blot stege andelårene sprøde i ovnen lige inden servering.
5 fra 2 stemmer
Servings: 6personer
Forberedelse10 minuttermin
Tilberedelse5 timert
I alt5 timert10 minuttermin
Ingredients
6andelår
50gsalt
1spsk.tørret timian((kan erstattes med frisk, men vask det da grundigt))
6fedhvidløg i tynde skriver
Friskkværnet sort peber
2-3laurbærblade revet i mindre stykker
Andefedt((nok til at dække andelårene - har du ikke nok, kan du supplere med smagsneutral olie som solsikke-, raps- eller majsolie))
Noter
Server med rødkål, andesauce og brune kartofler, andet favorittilbehør eller blot et par kartoffelskiver stegt i andefedt med hvidløg og persille som på ovenstående billede, hvis det skal være helt simpelt.Nogle ovne kan drille, så kniber det med at få skindet sprødt, kan man eventuelt komme dem under ovnens grillfunktion eller stege dem sprøde på panden.
Fremgangsmåde
Dag 1:
Begynd op til seks dage og senest dagen før, at andeconfiten skal serveres. Gnid andelårerne med rigelige mængder groft salt (cirka 40 g til 4 andelår eller 50 g til 6 andelår). Krydr herudover med frisk* eller tørret timian, 4 - 6 hvidløgsfed skåret i tynde skiver, friskkværnet sort peber og eventuelt et par laurbærblade revet i mindre stykker.
Dag 2:
Læg andelårerne på køl tildækket natten over, gerne op til 24 timer, og rens så krydderiblandingen af med et rent viskestykke eller køkkenrulle. Andelårerne har nu smidt en del ekstra væske.
Læg andelårerne i en gryde, gerne ovnfast, og hæld smeltet andefedt over. Har man ikke nok andefedt, kan man som nævnt toppe op med smagsneutral olie som solsikke-, majs- eller rapsolie. Varm op, til andefedtet begynder at simre blidt, og læg så låg på den ovnfaste gryde og stil i en 100 grader varm ovn i 3 - 4 timer, indtil kødet er mørt. Har man ikke en ovnfast gryde med låg, kan man blot lade det simre ganske stille og roligt på komfuret.
Når andelårene er møre, tages de op af andefedtet. Skal de ikke spises straks, kan de lægges i en beholder og overdækkes med andefedt. På den måde udvikler smagen sig yderligere. Når de skal spises, skrabes fedtet af og de lægges på et ovnfast fad. Lad dem eventuelt stå ved stuetemperatur i en halv times tid, og sæt dem i en 225 grader varm ovn i et kvarters tid, indtil skindet er sprødt (se note).