Go Back
+ servings

Koldhævede boller med rug og havre

De her boller smager helt forrygende. De er på én gang saftige og let seje i strukturen. Det bedste er dog, at de kun tager 5 minutter at bikse sammen, og at du helt slipper for at få dej på fingrene. 
Opskriften her giver 8-10 boller afhængigt af, hvor store du laver dem. 
5 fra 3 stemmer
Antal: 9 stk
Forberedelse5 min
Hævetid16 t

Ingredienser

  • 10 g gær
  • 5,5 dl vand
  • 1/2 tsk. salt ((mere hvis du bruger flagesalt))
  • 1 tsk. honning
  • 400 g hvedemel
  • 100 g rugmel ((kan erstattes af hvedemel))
  • 50 g havregryn + lidt til pynt

Noter

Bollerne kan holde sig flere dage, uden at de mister saftigheden. Skal de spises senere end tre dage efter bagning, anbefaler jeg dog, at du fryser dem. 

Fremgangsmåde

  • Rør gæren ud i en smule af vandet, tilsæt resten af vandet sammen med salt og honning. Bland med de resterende ingredienser. Blandingen skal have konsistens som en tyk havregrød. Dæk beholderen, og lad den stå på køl til dagen efter (ca. 12 timer).
  • Varm ovnen op til 240 grader varmluft (har du en heftig ovn, kan du nøjes med 220), og fordel dejen i 9-10 stykker med to skeer på en bageplade beklædt med bagepapir. Det er vigtigt, at du ikke rører i den, da lufthullerne skabt natten over helst skal bevares. Drys med lidt havregryn, og bag bollerne midt i ovnen i 12-14 minutter, til de er flot gyldne på toppen.