1ds straw mushroom(kan erstattes med alm. champignon)
5skivergalanga
2stængler citrongræs
8-9citronblade(kaffir lime leaves)
2korianderrødder(kan udelades)
5dlvand
1½ds kokosmælk(kan udelades)
½dlcitronsaft
2-3spskfiskesauce
2-3spsk"roasted chili paste in oil"(kan købes i asiatiske forretninger - ofte ved siden af curry paste bøtterne)
1-2spsktom yam paste
5-10små røde chili
2forårsløg
2stængler koriander
Noter
TIP: Koriander med rødder, tom yam paste og chili i olie kan købes i asiatiske forretninger. Pas på med chili i olie du finder andre steder, da der er stor sandsynlighed for, at det ikke er den slags, som skal bruges i suppen. Den der bruges til tom yam er en rød, næsten sirupagtig, mørk masse, som giver en masse sødme til suppen.
TIP: Du kan sagtnes bruge frosne rejer. Kog dem i suppen efter anvisningen på pakken (jeg koger dem direkte fra fryseren i syv minutter).
TIP: Når man bestiller tom yam på restauranter i Danmark eller andre steder i Europa serveres suppen som regel uden kokosmælk. Jeg synes dog, at den smager bedst med kokosmælk, men du kan udelade det og bare tilsætte ekstra vand i stedet.
Fremgangsmåde
Straw mushroom deles i halve. Citrongræs bankes let og deles i fire. Tigerrejer pilles og rengøres (skær ryggen og fjern den sorte streng der løber fra hovedet ned til halen). Forårsløg og koriander rengøres og snittes i 1,5 cm lange stykker. Vand, kokosmælk, galanga, citronblade, citrongræs, korianderrødder, fiskesauce, chili i olie, tom yam paste og små røde chili kommes i en gryde og bringes i kog. Lad suppen koge et stykke tid under låg, for at få smagen ud af urterne.
Tilsæt straw mushroom og kog i 2-3 min før rejer tilsættes. Kog herefter i knap 2 minutter. Tag gryden fra varmen. Smag til med ekstra tom yam paste, chili i olie, fiskesauce og citronsaft hvis nødvendigt. Suppen skal være sur og stærk. Suppen hældes i portionsskåle og forårsløg og koriander drysses på som pynt. I Thailand serveres suppen gerne med ris.