20gfermenteret hvidløg(hedder også “black garlic”. Kan købes i bla. SuperBrugsen)
1stkæble
1dlÆblemost(Samsø)
“Puffet kartoffel”*
Skagenskinke
2stkSkagenskinke(tynde skiver let saltet )
Asparges
4stkhvide asparges
Ramsløgsskud
Brødet
4skiverrugbrød
Smør
Fremgangsmåde
Rygeost
Rør rygeost, cremefraiche og fløde til en glat masse. Smag til med citronsaft og salt.
Purløgssmør
Purløg grilles og blendes derefter med det bløde smør til en ensartet creme, smages til med salt og peber.
Jomfruhummerhaler
Pil jomfruhummerhalerne, som derefter saltes og grilles let. Skær ud i mundrette stykker, bland med de hakkede mandler og smag til med mandelolie og snittet purløg.
Æbler
Æblet skrælles, skæres i små tern og syltes i Samsø Æblemost. Når de har trukket lidt, tages æblerne op af lagen og blandes med fint hakket fermenteret hvidløg.
*”Puffet Friteret” kan købes i assorterede supermarkeder.
Varm en neutral olie op til 200 grader, fritér og salt let.
Kartoflerne
De nyopgravede Samsø-kartoffler koges i let saltet vand, til de er møre. Derefter udhules de med et parisiennejern. Den ene fyldes med jomfruhummer og mandler og den anden med fermenteret hvidløg og de syltede æbler. De dyppes derefter i rygeosten.
Den med jomfruhummerhalerne drysses med knust fermenteret lime, mens den anden drysses med puffet kartoffel.
Skagenskinke
Ristes i ovnen ved 180 grader, til det er helt sprødt. Knus til en sprød skinkestøv, og drys over de puffede kartofler.
Asparges
Aspargesene skrælles let, koges i let saltet vand, til de er al dente. De skæres i passende stykker, og anrettes sammen med frisk plukkede ramsløgsskud.
Brødet
Rugbrød skæres i en passende størrelse og ristes let på en pande i lidt klaret smør. Lige inden servering, smøres rudbrødsskiverne med purløgssmøret.