1canette(lille and på ca. 1,5 kg eller alm. and på 3-3,5 kg (følg da fremgangsmåde nederst på siden))
3spsk.sukker
1,5spsk.hvidvinseddike
Appelsinskal(revet eller i strimler fra 2 økologiske appelsiner)
Appelsinfileter fra 2 appelsiner
2dlfriskpresset appelsinsaft
4dlandefond(eller sigtet og afskummet væde fra bradepanden)
25gkoldt smør i tern
Salt, peber
Noter
Stegetid for and på 3-3,5 kg Følg fremgangsmåden som beskrevet herover, men giv i stedet anden 5,5 - 6 timer ved 125 grader. Skru til sidst ovntemperaturen op til 230 grader, og steg videre i ca. 20 minutter, til anden er sprød og gylden.
Fremgangsmåde
And
Fjern indmad, hvis din and kommer med den slags, og krydr den indvendigt og udvendigt med salt og peber. Sæt den på en rist i en 125 grader varm ovn, og stil en bradepande eller et stort fad med 4 dl vand under risten. Steg nu anden i cirka 2,5 time, og skru så ovntemperaturen op på 230 grader. Steg videre i 20 minutter, til den er sprød og gylden (hvis den stadig mangler lidt til sidst, kan du give den en tur under ovnens grillfunktion).
Lad anden hvile i 20 minutter inden udskæring.
Orangesauce
Smelt sukkeret på en pande ved jævn varme, tilsæt eddike, appelsinskal og appelsinsaft, og lad det simre, til halvdelen af væden er fordampet. Tilsæt nu andefond, og kog atter ind til halvdelen af væden er fordampet. Tag af varmen, og pisk kolde smørtern i et efter et, og smag til med salt og peber.
Anret andestegen med appelsinfileterne, og kom en smule af saucen ved. Servér resten ved siden af sammen med kogte kartofler og evt. en god rødkålssalat.