Annonce

Skaldyrsafari i Sverige – del 1

Skaldyrsafari i Sverige - del 1
Skaldyrsafari i Sverige - del 1


Sverige har for mig nok altid været et land synonymt med köttbullar, IKEA og uforståelig tale – jeps, jeg hører til gruppen, som bliver helt blanke så snart, der er en smule accent involveret. Selv svenskeren, jeg boede med et halvt års tid under mine studier i Århus, forblev det meste af tiden en uforståelig men ikke desto mindre hyggelig sambo, hvor aktiviteter, der ikke krævede for meget samtale (sushispisning, peberkagehusbygning osv.), var vældig populære, når vi skulle lave noget sammen.
Lige så lidt, som jeg havde forestillet mig at tage på ferie i Sverige, lige så tiltalende lød invitationen til en såkaldt “skaldyrsafari” dog. En invitation jeg modtog i forbindelse med VisitSwedens og det Vestsvenske Turistråds promovering af den svenske vestkyst blandt engelske madbloggere (det er endnu en gåde, hvordan jeg havnede på listen over inviterede, men ikke desto mindre er jeg dybt taknemmelig), så jeg besluttede mig for at give det en chance, og det skulle jeg ikke fortryde.

Turen bød ikke bare på fremragende mad af friske, regionale råvarer, men også mødet med det rå, stenede kystlandskab var en oplevelse. Det var svært ikke at forelske sig lidt i den svenske natur, den hyggelige svenske arkitektur og ikke mindst de mennesker, jeg mødte, som passioneret fortalte om deres arbejde med de skaldyr, som jeg over weekenden gjorde et ihærdigt forsøg at overdosere på. Det lykkedes ikke.

Sverige har nogle af de bedste skaldyr, jeg endnu har smagt, og forrige weekends besøg i Ljungkile, Lysekil, Grebbestad og på øen Sydkoster viste, at svenskerne forstår at sætte pris på dem – ikke som herhjemme, hvor vi eksporterer størstedelen af de fine jomfruhummere fra Læsø, og hvor den smagfulde østers fra Limfjorden endnu sendes sydpå. Jeg smagte de mest delikate hummere, jomfruhummere, muslinger, krabber, rejer og fine kødfulde, mineralske østers, der netop var hevet op af havet.
Hummersæsonen starter hvert år mandagen efter den 20. september og slutter ved udgangen af april måned, men de er bedst fra sidst i september til starten af november, da vandet på dette tidspunkt er varmere og hummerne kommer tættere på kysten. Det er også højsæson for de mange forskellige former for skaldyrsafarier (som jeg skriver mere om senere), som hoteller, restauranter og lokale fiskere går sammen om at arrangere. Pakkeløsninger aldrig har været mere charmerende!

Villa Sjötorp

Skaldyrsafari i Sverige - del 1
Skaldyrsafari i Sverige - del 1
Skaldyrsafari i Sverige - del 1
Skaldyrsafari i Sverige - del 1

Første stop på turen var det hyggelige lille hotel Villa Sjötorp i Ljungskile en times kørsel nord for Gøteborg, hvor vi, seks bloggere og et par af de gode folk fra VisitSweden, blev forkælet med en fremragende frokost på lokale og økologiske råvarer. Villaen, der var charmerende med sin typisk svenske arkitektur med det detaljerede træværk, har i dag flere værelser alle dekoreret vidt forskelligt, og det er den slags sted, jeg selv foretrækker at bo på, når jeg er hjemmefra. Vi skulle dog ikke overnatte her, men kommer man forbi til andet end frokost eller aftensmad, så er også et særligt “skaldyrsafari ophold” med østers, rejer, hummer og muslinger samt overnatning for 1695 svensker kroner per person.
Vores frokost her var turens eneste måltid, selv hvis man inkluderer morgenmaden, som hverken indeholdt fisk eller skaldyr. Til gengæld bestod maden i stedet af et veltilberedt stykke kylling med æblesauce og svampe plukket i skovene omkring villaen. Det var simpelt, delikat og forbandet godt. Opskriften kommer på senere.
Efter frokosten blev vi budt på kaffe og de lækreste chokoladetrøfler, som var så silkebløde, at jeg næsten var grædefærdig over at forlade en halvfuld tallerken. De var for bløde til at stoppe i en serviet – jep, jeg havde nøje overvejet en bortførelsesaktion.

Vores første glimt af Villa Sjötorp nord for Gøteborg.
Fra verandaen er der udsigt over havet og små øer længere borte.

Det opdækkede frokostbord. Vi havde udsigt til den store have, og i den ene ende af lokalet var der en imponerende – op optændt – pejs. Desværre var det lidt for mørkt til, at mit kamera kunne præstere et nogenlunde klart billede af den.

Frokosten bestående af kyllingebryst med stegte kantareller fra de nærliggende skove, rødbeder og en delikat æblesauce. Hertil fik vi en rodfrugteterrine, som man lige kan ane i baggrunden, samt en lille salat og brød i flere udgaver.
Opskriften kommer på bloggen snart sammen med anden del af mit skaldyrseventyr til det vestlige sverige.
Læs mere om skaldyrsrejser til vestsverige på www.westsweden.com/shellfishjourney.

Del indlægget
Abonner
Giv besked om
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments