At træde ind i december måned føles indimellem som én lang gensynsfest med en masse favoritter fra det traditionelle danske køkken, som man på forunderlig vis har glemt årets resterende 11 måneder. Selv flæskesteg og marinerede sild med karrysalat, som kan spises hele året, er oftest noget, som i hvert fald for mig ligger gemt i en afkrog af min kulinariske hukommelse – lige indtil julemåneden banker på. Et af de glædeligste gensyn må dog uden tvivl være den første bid af årets første risalamande, og jeg skal ærligt indrømme, at når jeg går i krig med min portion juleaften, vil det være tredje gang på et par uger, at jeg nyder den syndige kombination af risengrød, flødeskum og vanille (den fjerde bliver morgenen efter. Risalamande-rester er obligatorisk morgenmad første juledag).
For et par år siden havde jeg fornøjelsen af at interviewe historikeren Benno Blæsild, en tidligere museumsinspektør fra Den Gamle By i Aarhus og forfatter af en bog om juletraditioner. Han fortalte mig, at risalamande, til trods for det franskklingende navn, er en ærkedansk dessert, som blev opfundet af borgerskabet for lidt over 100 år siden. Risengrød var på det tidspunkt normal julespise, men risene var frygteligt dyre, da de skulle importeres, og samtidig var en lidt lettere dessert at foretrække efter gåsestegen. Derfor fandt man på at vende den dyre grød med flødeskum, mandler og servere den med en frugtsauce til, og så gav man den et fransk navn, for at få den til at lyde lidt finere.
Min risalamande er helt klassisk, enkel og lige til. Præcis sådan jeg foretrækker julemaden. Lav den gerne dagen før juleaften og lad den stå på køl natten over. Er grøden meget fast i det, rører jeg indimellem en spiseskefuld mælk eller fløde i, så man ikke mister alt for meget af flødeskummets luftighed, når det røres i.
Man kan godt erstatte vanillestangen med 2 teskefulde vanillesukker. Jeg synes dog, at det er værd at spendere de ekstra par kroner på en vanillestang, for det løfter virkelig spiseoplevelsen. Man kan iøvrigt komme vanillekornene i allerede mens grøden koger og så lade de tomme vanillestænger koge med. Det kan påvirke farven en anelse, men det er meget lidt, og det giver lidt ekstra vanillesmag.
(6 – 8 personer)
Ingredienser
- 2 dl grødris
- 2 dl vand
- 1 liter sødmælk
- 3 spsk. sukker
- 1 vanillestang
- 100 g smuttede mandler
- 4 dl fløde
Bring grødris og vand i kog i en tykbundet gryde. Tilsæt mælk og bring i kog under omrøring. Lad herefter simre i 35 – 40 minutter ved svag varme under låg, indtil grøden har den rette konsistens. Bliver den for fast tilsættes en ekstra sjat mælk, og er den for flydende, lader man den blot koge videre lidt længere. Husk at røre i grøden jævn, så den ikke brænder på.
Lad grøden køle helt af. Tilsæt herefter hakkede mandler, sukker og kornene fra en vanillestang. Pisk fløden til flødeskum og vend den forsigtigt i grøden, så luftigheden bevares. Server med kirsebærsauce.
Absolut en af mine yndlingsdesserter – og nu er der kun tre dage til, at jeg skal have det. Meget smukke billeder du har lagt op :-)
Rigtig glædelig jul – håber vi ses i løbet af det nye år :-)
Jeg har lært af min mor, at tilsætte en anelse sherry samtidig med hk. mandler og sukker. Jeg synes, det giver et ekstra pift til smagen. Glædelig jul.
Ææælsker risalamande, og ligesom dig SKAL jeg også have det julemorgen :-)
Jeg skal også i gang i dag med risengrød til ris a la mande, som skal medbringes til jul imorgen!! Så må vi håbe den bliver lige så god, som mor laver den!! :-)
Kære Piske
Mange tak skal du ha’. Også rigtig glædelig jul til dig. Mon ikke der bliver anledning til en lille eller stor komsammen i det nye år :)
Kh Nadia
Kære Stine
Interessant. Tak for tippet. Det må jeg bestemt prøve på et tidspunkt. Glædelig jul.
Kh Nadia
Kære Signe
Haha, godt at høre, at jeg ikke er den eneste. Det er jo også en form for grød, så synes absolut, at det er en passende morgenmad. Rigtig glædelig jul.
Kh Nadia
Hej søs
Jeg synes da bestemt, at den vi biksede sammen til din fødselsdag var intet mindre end fremragende. Jeg er sikker på, at din risalamande nok skal blive et hit.
Kram Nadia
Ja, jeg lavede faktisk også en ris a la mande ugen efter min fødselsdag, fordi jeg bare tullede rundt hjemme og fordi jeg kunne :)Så nu er jeg næsten ekspert!
Mmmm den ser god ud! Jeg ELSKER risalamande, det er det bedste! Især morgenen efter juleaften, til morgenmad. Slurp!
Det er da den mest røvesyge blog, at følge… Du opdater da ikke særlig tit med nye indlæg:( Surt synes ellers du kunne have en super blog med lækre opskrifter hvis du brugte mere tid på den….
Det er alt for sjældent vi spiser risalamande hmm
Hej igen Christina
Risalamande-ekspert. Så har man set det med. Jeg glæder mig til at blive forkælet med risalamande, når vi ses fremover :)
Kh Nadia
Kære Marie
Mange tak skal du have. Det er sådan en dessert, der er svær ikke at elske, uanset om den nydes efter maden eller først på dagen.
Kh Nadia
Kære SarahH
Heldigvis for dig findes der et væld af blogs derude, der opdaterer oftere. God fornøjelse med dem.
Kh Nadia
Kære Nord
Enig. Det burde ikke bare være sådan en juledessert. På den anden side, så værdsætter man den til gengæld endnu mere, når det endelig bliver jul.
Kh Nadia
Jeg har lyst til ris a la mande – og solen bager udenfor! That’s just wrong…
Hej Christina
Risalamande er godt HELE året :)
Kh søs
Prøv at koge grøden med vaniljekorn og stangen samt sukkeret – det gør en kæmpe forskel for desserten.
Kære Peter
Tak fordi du delte dit tip. Jeg har selv gjort det en del gange. Det kan farve grøden lidt, men jeg er helt enig i, at det er virkelig godt.
Mvh Nadia
Super opskrift – den blev bare perfekt juleaften. Brugte 1/3 mindre sukker og tilsatte en 1/2 dl lys portvin hvilket fungerede fint.
Kære Nolle
Tak for kommentaren. Jeg er glad for at høre, at din risalamande blev perfekt.
Mvh Nadia