foodfanatic.dk

  • Hjem
  • Abonner
  • Opskrifter
  • Mine kogebøger
  • Madkurser
  • Om mig
  • Kontakt

Risalamande

21. december 2012 by foodfanatic 26 Comments

At træde ind i december måned føles indimellem som én lang gensynsfest med en masse favoritter fra det traditionelle danske køkken, som man på forunderlig vis har glemt årets resterende 11 måneder. Selv flæskesteg og marinerede sild med karrysalat, som kan spises hele året, er oftest noget, som i hvert fald for mig ligger gemt i en afkrog af min kulinariske hukommelse – lige indtil julemåneden banker på. Et af de glædeligste gensyn må dog uden tvivl være den første bid af årets første risalamande, og jeg skal ærligt indrømme, at når jeg går i krig med min portion juleaften, vil det være tredje gang på et par uger, at jeg nyder den syndige kombination af risengrød, flødeskum og vanille (den fjerde bliver morgenen efter. Risalamande-rester er obligatorisk morgenmad første juledag).

For et par år siden havde jeg fornøjelsen af at interviewe historikeren Benno Blæsild, en tidligere museumsinspektør fra Den Gamle By i Aarhus og forfatter af en bog om juletraditioner. Han fortalte mig, at risalamande, til trods for det franskklingende navn, er en ærkedansk dessert, som blev opfundet af borgerskabet for lidt over 100 år siden. Risengrød var på det tidspunkt normal julespise, men risene var frygteligt dyre, da de skulle importeres, og samtidig var en lidt lettere dessert at foretrække efter gåsestegen. Derfor fandt man på at vende den dyre grød med flødeskum, mandler og servere den med en frugtsauce til, og så gav man den et fransk navn, for at få den til at lyde lidt finere.

Min risalamande er helt klassisk, enkel og lige til. Præcis sådan jeg foretrækker julemaden. Lav den gerne dagen før juleaften og lad den stå på køl natten over. Er grøden meget fast i det, rører jeg indimellem en spiseskefuld mælk eller fløde i, så man ikke mister alt for meget af flødeskummets luftighed, når det røres i.

Man kan godt erstatte vanillestangen med 2 teskefulde vanillesukker. Jeg synes dog, at det er værd at spendere de ekstra par kroner på en vanillestang, for det løfter virkelig spiseoplevelsen. Man kan iøvrigt komme vanillekornene i allerede mens grøden koger og så lade de tomme vanillestænger koge med. Det kan påvirke farven en anelse, men det er meget lidt, og det giver lidt ekstra vanillesmag.

(6 – 8 personer)

Ingredienser

  • 2 dl grødris
  • 2 dl vand
  • 1 liter sødmælk
  • 3 spsk. sukker
  • 1 vanillestang
  • 100 g smuttede mandler
  • 4 dl fløde

Bring grødris og vand i kog i en tykbundet gryde. Tilsæt mælk og bring i kog under omrøring. Lad herefter simre i 35 – 40 minutter ved svag varme under låg, indtil grøden har den rette konsistens. Bliver den for fast tilsættes en ekstra sjat mælk, og er den for flydende, lader man den blot koge videre lidt længere. Husk at røre i grøden jævn, så den ikke brænder på.

Lad grøden køle helt af. Tilsæt herefter hakkede mandler, sukker og kornene fra en vanillestang. Pisk fløden til flødeskum og vend den forsigtigt i grøden, så luftigheden bevares. Server med kirsebærsauce.

Fik du læst:

Hjemmelavet karrysalat
Bønnesalat
Rød grød med fløde, jordbær og hvid chokolade
Spicy sichuan wontons i chiliolie

Filed Under: Desserter, Julemad, Opskrifter Tagged With: grød, grødris, jul, juledessert, kirsebærsauce, opskrift, opskrift risalamande, ris a la mande, risalamande, risalamande historie, risalamande opskrift, risengrød

« Gåsesteg
Bangkoks gadekøkken »

Comments

  1. Piskeriset says

    21. december 2012 at 23:38

    Absolut en af mine yndlingsdesserter – og nu er der kun tre dage til, at jeg skal have det. Meget smukke billeder du har lagt op :-)

    Rigtig glædelig jul – håber vi ses i løbet af det nye år :-)

  2. Stine says

    22. december 2012 at 13:37

    Jeg har lært af min mor, at tilsætte en anelse sherry samtidig med hk. mandler og sukker. Jeg synes, det giver et ekstra pift til smagen. Glædelig jul.

  3. Signe says

    22. december 2012 at 23:20

    Ææælsker risalamande, og ligesom dig SKAL jeg også have det julemorgen :-)

  4. Christina says

    23. december 2012 at 11:40

    Jeg skal også i gang i dag med risengrød til ris a la mande, som skal medbringes til jul imorgen!! Så må vi håbe den bliver lige så god, som mor laver den!! :-)

  5. foodfanatic says

    23. december 2012 at 15:32

    Kære Piske
    Mange tak skal du ha’. Også rigtig glædelig jul til dig. Mon ikke der bliver anledning til en lille eller stor komsammen i det nye år :)
    Kh Nadia

  6. foodfanatic says

    23. december 2012 at 15:33

    Kære Stine
    Interessant. Tak for tippet. Det må jeg bestemt prøve på et tidspunkt. Glædelig jul.
    Kh Nadia

  7. foodfanatic says

    23. december 2012 at 15:33

    Kære Signe
    Haha, godt at høre, at jeg ikke er den eneste. Det er jo også en form for grød, så synes absolut, at det er en passende morgenmad. Rigtig glædelig jul.
    Kh Nadia

  8. foodfanatic says

    23. december 2012 at 15:34

    Hej søs
    Jeg synes da bestemt, at den vi biksede sammen til din fødselsdag var intet mindre end fremragende. Jeg er sikker på, at din risalamande nok skal blive et hit.
    Kram Nadia

  9. Christina says

    23. december 2012 at 22:07

    Ja, jeg lavede faktisk også en ris a la mande ugen efter min fødselsdag, fordi jeg bare tullede rundt hjemme og fordi jeg kunne :)Så nu er jeg næsten ekspert!

  10. Marie Havnø Frank says

    25. december 2012 at 18:39

    Mmmm den ser god ud! Jeg ELSKER risalamande, det er det bedste! Især morgenen efter juleaften, til morgenmad. Slurp!

  11. SarahH says

    13. januar 2013 at 13:28

    Det er da den mest røvesyge blog, at følge… Du opdater da ikke særlig tit med nye indlæg:( Surt synes ellers du kunne have en super blog med lækre opskrifter hvis du brugte mere tid på den….

  12. Nord says

    19. februar 2013 at 14:22

    Det er alt for sjældent vi spiser risalamande hmm

  13. foodfanatic says

    10. marts 2013 at 16:48

    Hej igen Christina
    Risalamande-ekspert. Så har man set det med. Jeg glæder mig til at blive forkælet med risalamande, når vi ses fremover :)
    Kh Nadia

  14. foodfanatic says

    10. marts 2013 at 16:49

    Kære Marie
    Mange tak skal du have. Det er sådan en dessert, der er svær ikke at elske, uanset om den nydes efter maden eller først på dagen.
    Kh Nadia

  15. foodfanatic says

    10. marts 2013 at 17:19

    Kære SarahH
    Heldigvis for dig findes der et væld af blogs derude, der opdaterer oftere. God fornøjelse med dem.
    Kh Nadia

  16. foodfanatic says

    10. marts 2013 at 23:58

    Kære Nord
    Enig. Det burde ikke bare være sådan en juledessert. På den anden side, så værdsætter man den til gengæld endnu mere, når det endelig bliver jul.
    Kh Nadia

  17. Christina says

    18. juli 2013 at 15:01

    Jeg har lyst til ris a la mande – og solen bager udenfor! That’s just wrong…

  18. foodfanatic says

    24. august 2013 at 15:33

    Hej Christina
    Risalamande er godt HELE året :)
    Kh søs

  19. Peter says

    12. november 2013 at 00:30

    Prøv at koge grøden med vaniljekorn og stangen samt sukkeret – det gør en kæmpe forskel for desserten.

  20. foodfanatic says

    13. november 2013 at 15:30

    Kære Peter
    Tak fordi du delte dit tip. Jeg har selv gjort det en del gange. Det kan farve grøden lidt, men jeg er helt enig i, at det er virkelig godt.
    Mvh Nadia

  21. Nolle says

    28. december 2014 at 19:14

    Super opskrift – den blev bare perfekt juleaften. Brugte 1/3 mindre sukker og tilsatte en 1/2 dl lys portvin hvilket fungerede fint.

  22. foodfanatic says

    29. december 2014 at 22:03

    Kære Nolle
    Tak for kommentaren. Jeg er glad for at høre, at din risalamande blev perfekt.
    Mvh Nadia

Trackbacks

  1. Gåsesteg | foodfanatics opskrifter siger:
    21. december 2012 kl. 19:10

    […] en portion risengrød lige nu står til afkøling (den skal forvandles til en lille omgang sneaky risalamande til nydelse før den store aften). Hvis det ikke var nok til at komme i julestemning, så skrives […]

  2. Foodfanatics julefavoritter | foodfanatics opskrifter siger:
    20. december 2013 kl. 10:33

    […] hun smækker benene op i år og lader mig stå for den langtidsstegte and, mens min søster laver risalamande. Mens duften af jul spreder sig i hele huset, tager vi plads foran skærmen til Disneys årlige […]

  3. Klatkager | foodfanatics opskrifter siger:
    21. december 2013 kl. 11:11

    […] rest risengrød, som man ikke helt ved, hvad man skal stille op med, og der altså ikke lige skal risalamande på menuen. Resterne får nyt liv med førnævnte ingredienser, og efter en tur på panden i […]

  4. Svinebryst i cider med æbleslaw | foodfanatic.dk siger:
    28. oktober 2016 kl. 13:23

    […] familien denne weekend. Dagene byder på rigtig meget hyggemad, heriblandt andet årets første risalamande. Sidst jeg fik den danske julefavorit var første juledag i fjor (det er fast morgenmad dagen efter […]

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

RSS
Facebook
Twitter
Instagram

Seneste nyt

agurkesalat

Kinesisk agurkesalat med hvidløg og koriander

ribbensteg opskrift

Perfekt ribbensteg med sprøde svær

Lammekrone

Lammekrone med mynte-salsa verde og linsesalat

majstortillas

Tacos med lyn-chili, tomatsalsa og avocado

opskrift kogt torskerogn

Kogt torskerogn

Mine kogebøger

km_forside-1-1 Forside_FoodFanatic -Presse-1

Arkiver

Copyright

Billeder og tekst fra www.foodfanatic.dk er beskyttet af loven om ophavsret. Opskrifter må gerne bringes på andre blogs, hvis der krediteres med link til www.foodfanatic.dk, og teksten ikke kopieres direkte. Billeder må aldrig benyttes uden forudgående skriftlig aftale.

Copyright foodfanatic.dk · Copyright by Shay Bocks ·