Annonce

Perfekt ribbensteg med sprøde svær

ribbensteg opskrift


Højsæsonen for ribbensteg på middagsbordet er for længst ovre, men her på matriklen spiser vi det gerne året rundt. Det er vi næppe ene om, og da jeg faktisk har en dejlig økologisk ribbensteg i ovnen i skrivende stund, så tænkte jeg, at det måtte være på tide at poste min guide til den perfekte ribbensteg med sprøde svær. Og står du midt i julemiddags-planlægningen, så kan du jo passende lave den ved siden af anden (se min opskrift på langtidsstegt and lige her – de skal nemlig ind ved nogenlunde samme temperatur).

Personligt foretrækker jeg oftest ribbensteg frem for flæskesteg lavet på svinekam. Alt for ofte har jeg oplevet, at svinekam serveret for mig har været knastør, og det er så ærgerligt, når man enten må leve med tørt kød eller slatne svær. På grund af ribbenstegens dejlige fedtindhold, så er den svær at stege tør. Derfor er chancen for succes meget større end ved svinekam. Det er selvfølgelig ikke umuligt at ramme plet med både saftigt kød og sprød svær – se min videoopskrift på saftig svinekam lige her.

Indkøbsguide til velfærdskød

Velfærdsmærket

Det har aldrig været min opgave med bloggen at pege fingre af folk med andre indkøbsvaner end jeg selv. Jeg har fuld forståelse for, at især børnefamilier ikke nødvendigvis har så meget luft i madbudgettet. Personligt ligger det mig dog på sinde at bruge kød fra især kyllinger og grise, som har levet under anstændige forhold. Det kan enten være økologisk kød eller kød med mærket fra Dyrenes Beskyttelse. Det garanterer, at dyrene har levet under ordentlige forhold. De har blandt andet haft adgang til udearealer i store dele af deres liv, og så er de aldrig blevet transporteret i mere end 8 timer fra start til slut.

Fyld fryseren

Jamen økologisk kød er så dyrt, vil nogle måske påpege. Ja, det koster en hel del mere, og jeg synes i bund og grund, at det er erpå tide, at supermarkederne skruer ned for deres andel af fortjenesten ved salg af øko-kød. Hvis det kunne få flere til at købe økologisk, så ville fortjenesten stadig være større for dem. Husmoderen gemt et sted inde i mig forsøger at spare hist og her, så jeg ikke behøver at gå på kompromis med de dyre-etiske principper. Derfor prøver jeg ofte at have øjnene åbne, når det gælder datovarer. I min lokale Irma var der ribbensteg fra Friland til halv pris så sent som i dag. Når det sker, køber jeg ofte stort ind og smider det i fryseren. Nu ved jeg ikke, om det gælder alle steder, men jeg har på fornemmelsen, at det er bedst at komme en times tid efter åbning, selv om jeg dog også har kunne fylde fryseren på økologisk kylling efter indkøb på andre tidspunkter. Hvad er jeres erfaring?

Datovare-jagt på mobilen

En rigtig god app er i øvrigt Your Local, hvor virksomheder reklamerer med stærkt nedsatte varer. Ribbenstegen i min ovn er fra Kødbilen ved Torvehallerne, og jeg fandt den til cirka halv pris – og så var der endda en uges holdbarhed på den. Ved at købe datovarer, der absolut ikke fejler noget, sparer du ikke bare penge. Du er samtidig med til at bekæmpe madspil.

ribbensteg med sprøde svær

Perfekt ribbensteg med sprøde svær

4,75 fra 12 stemmer
Antal: 6 personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse2 timer
Hviletid20 minutter
I alt2 timer 30 minutter

Ingredienser

  • 1 ribbensteg ((ca. 1,5 kg))
  • Groft salt

Fremgangsmåde

  • Tag ribbenstegen ud af køleskabet en time inden, den skal i ovnen.
  • Rids sværen uden at ramme kødet. Er sværen allerede ridset, så tjek efter, om den er ridset over det hele. Der mangler ofte lidt i siderne. Rids efter med en skarp kniv, hvis der mangler nogle steder, men undgå at ridse hele vejen igennem til kødet. Det kan forhindre sværen i at blive sprød.
  • Gnid grundigt sværen og mellemrummene imellem dem med groft salt.
  • Læg ribbenstegen i et ovnfast fad. Er den ujævn i højden, så læg lidt sammenkrøllet sølvpapir under, så den ligger helt lige. Steg den ved 120 grader varmluft i ca. 1,5 time, eller til stegetermometeret viser 50 grader.
  • Skru herefter ovnens temperatur op på 230 grader varmluft, og steg videre i cirka 30-40 minutter, til sværen er sprød, eller til kernetemperaturen når 65 grader. Er sværen stadig ikke sprød, så skru op for varmen, og indstil ovnen til grillfunktion. Hold dog godt øje med stegen, så sværene ikke brænder på.
  • Lad ribbenstegen hvile utildækket i 15-20 minutter inden udskæring.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments