Pariserbøf

Print opskrift

pariserbøf

Så blev det endelig tid til pariserbøf her på bloggen. Mange forbinder den nok med motorvejscafeterier, hvor man indtil en god håndfuld år siden altid kunne finde den på menuen. Ikke mig. Når jeg tog på bilferie med familien i min barndom, fyldte min mor køleboksen med alskens hjemmelavede lækkerier. Jeg husker tydeligt at sidde og guffe de mest fantastiske frikadeller på en rasteplads på vej mod det sydlige Europa. Mit tidligste minde om denne lækre sag stammer til gengæld fra en hjemmekundskabstime, hvor den kom på programmet på et tidspunkt. Selv om jeg har lavet den en lille håndfuld gange siden, så er det en ret, der længe har været glemt hjemme i mit køkken, og det er en skam. Når vi taler lynhurtige hjemmelavede måltider, er der meget lidt, der slår en god pariserbøf.

Råvarernes kvalitet betyder utroligt meget, når en så simpel ret skal nå nye højder. Det er hermed en opfordring til at smutte vejen forbi din lokale slagter, hvis du har sådan en. Den rå æggeblomme er naturligvis vigtig, og hvis man vil være på den helt sikre side, skal man bruge pasteuriserede æggeblommer. Jeg brugte dog blot et økologisk æg, som jeg skoldede i kogende vand et par sekunder, inden blommen blev separeret fra hviden. Friskrevet peberrod er det bedste, men det kan erstattes med købt revet peberrod, hvis det andet ikke er til at få fat på.

Pariserbøf

Det er ikke helt traditionelt at komme hverken friske urter, sennep eller sauteret løg i oksefarmen, og man kan sagtens lave en fremragende pariserbøf uden. Jeg synes dog, at den lige få lidt ekstra på smagssiden vil disse tilføjelser.

(2 personer)

  • 400 gram hakket oksekød
  • 1 – 2 tsk. friskhakket eller tørret persille (valgfri)
  • 1 tsk. dijonsennep (valgfri)
  • 1 stort løg – gerne rødløg
  • Olie/smør til stegning
  • 2 skiver godt hvedebrød
  • 2 spsk. kapers
  • Et par skive syltet rødbede
  • Friskrevet peberrod
  • Æggeblomme (evt. past)

Pil løget og skær halvdelen i ringe. Hak resten og sauter i en smule fedtstof på en pande, indtil løget er klart. Vend i oksefarsen sammen med persille, sennep og salt + peber. Form til flade bøffer og læg på brødet. Sørg for at farsen kommes ud over kanten af brødet, da det har det med at trække sig sammen under stegning. Varm fedtstof på en pande og steg bøfferne ved middelhøj varme – først 2 – 3 minutter på brødsiden, hvorefter de vendes og steger færdigt. Det tager cirka 5 minutter.

Forbered tilbehøret. Hak rødbede, riv peberroden og skil evt. æggehvide fra æggeblomme, hvis du ikke bruger past. æg (husk i så fald at skolde skallen i kogende vand, det de minimerer risikoen). Anret tilbehøret på tallerkenen sammen med den færdigstegte bøf.

Velbekomme.


 

Fik du læst:

Pirogger med oksekød og varme krydderier
Græskarsuppe
Perfekt langtidsstegt andesteg


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

5 Responses to “Pariserbøf”


  • Kommentar from louiogbearnaisen

    MMmm.. Jeg fik ofte pariserbøf som barn, men de seneste år er det blevet alt, alt for lidt! Det skal vist snart på menuen.
    Og med spejlæg på – det har altid været versionen herhjemme :)

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Louiogbearnaisen
    Det lyder nu altså heller ikke tosset med spejlæg på toppen. Måske man skulle prøve det på et tidspunkt :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from Elsebeth

    Jeg var i Helena sidste weekend og en tur i The good Food Store i Missoula i går, så jeg tænker på, om du har læst på universitetet i Montana i én af de to byer?!

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Elsebeth
    Øh, nej det har jeg ikke :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from Mikkel

    Lækkert ser det ud. Pariserbøf er godt nok en klassikker, men jeg tror ikke jeg har fået det siden jeg flyttede hjemmefra. Det er altid rart med lidt inspiration, mon ikke min roomie bliver glad, når jeg skal lave mad i aften? ;) btw. god ide med spejleæg som én skriver.


Svar