Annonce

Løgstør Muslingefestival + giveaway

Løgstør Muslingefestival + giveaway
Muslingerne blev tilberedt over bål i Kanalfogedens Køkkens loungetelt. Her sammen med fine grøntsagstern, byens egen muslingeøl og snaps.

Muslingerne blev fejret blandt både store og små i Muslingebyen Løgstør denne weekend, hvor den årlige Muslingefestival fandt sted. En af attraktionerne var det cirka et ton dampede muslinger, som blev givet ud kvit og frit blandt festivalens besøgende. Jeg havde kækt forinden spurgt, hvad resten af de tilstedeværende skulle spise, for med min kærlighed til de lækre skaldyr, var jeg ret sikker på at kunne gøre et temmeligt stort indhug i byens muslingebestand. Efter en 4 – 5 portioner tidligere på dagen måtte selv jeg sige stop, men allerede her to dage senere kredser mine tanker sig atter om de lækre skaldyr fra Limfjordens vande.

Jeg har tidligere deltaget i en muslingefestival på Irlands vestkyst, hvor fremmødet på ingen måde kan sammenlignes med folkemængden i Løgstør. I den lille nordjyske by er der tydeligvis en enorm opbakning til festivalen, og også de lokale medier var på pletten ligesom undertegnede og en lille håndfuld madbloggere. Festivalen bød på adskillige boder og telte, hvor man kunne købe muslinger tilberedt på forskellige måder, samt et væld af aktiviteter med fokus på Limfjordens spisekammer. Blandt andet kunne man besøge en muslingekutter, der var kogeskole for børn og på festivalpladsen med udsigt over Limfjorden var der også stande med alt fra honning fra lokale biavlere, økologisk is og andre lækkerier til brugskunst, grill og meget andet.

Løgstør Muslingefestival + giveaway
Boder med lækkerier fra blandt andet lokale biavlere, som bød på smagsprøver. Futtes Pandekager var der også.

Løgstør Muslingefestival + giveaway
Den piberygende deltager i egnsretskonkurrencen vandt førstepladsen for sine blåmuslinger i en cremet sauce med safran.

Piberygende vinder ved årets egnsretskonkurrence

Også festivalens egsnretkonkurrence lokkede en imponerende tilskuerskare til. I alt dystede fire lokale deltagere her i at kreere den bedste ret med muslinger, og selv om retten skulle repræsentere egnen, sneg der sig alligevel mere eksotiske ingredienser ned i gryderne som kokosmælk, safran og citrongræs. Konkurrencen fandt sted på en opstillet scene på en stor terrasse foran et af byens spisesteder, og vejret, der tidligere på dagen havde virket som om, at det ikke kunne beslutte sig for, om det for var sommer eller efterår, viste sig i sidste ende fra sin bedste side. Der var derfor god stemning og højt humør – både blandt konkurrencens deltagere og publikum, som bagefter fik mulighed for at få et par smagsprøver fra konkurrencegryderne.

Vinderen, en lokal kunstner, var en farverig karakter, som under dysten hev en pibe frem og gav sig til at puffe løs. Da hun løb tør for tobak, var publikum heldigvis behjælpelig, og snart var der atter røg i piben. En anden deltager ville tilsyneladende imponere dommerpanelet ved at hælde vin på deres glas, hvilket fik den ene dommer til at takke og tilføje: “Det havde været helt perfekt, hvis ikke det var fordi, at vi allerede havde en anden vin i glasset, og at den nyskænkede vin i øvrigt har prop.”

Foruden at være en hyggelig begivenhed, særligt blandt byens lokale, så er både de gratis muslinger, kogeskolen for børn og egsnretkonkurrencen med til af afmystificere tilberedningen af muslinger. Jeg tror, at der er mange, der tænker, at muslinger er en lidt fin og lidt besværlig råvare, som helst skal bestilles på restauranter, men faktisk er det en af de letteste ting, man kan tilberede. Ved at gøre dem mere synlige, og ikke mindst at få tilberedningen af dem ud af restaurationskøkkener og ud foran et publikum, er det ret tydeligt, at dampede blåmuslinger er sund og nærende fastfood, når det er bedst.

Løgstør Muslingefestival + giveaway
På muslingebåden “Laura” fortalte kaptajnen, Benny Andersen, om muslingefiskeriet i Løgstør.

Besøg i en kutter

Jeg havde taget min søde veninde Sofie med og sammen med en lille håndfuld madbloggere var vi af VisitNordjylland inviteret til en muslingekogeskole på Kanalfogedens Køkken, hvor kok og restauratør Jimmi Petersen gav tips og tricks til tilberedningen af muslinger, inden vi selv kastede os ud i køkkeneksperimenter med de lækre skaldyr. Det vil  jeg vil komme mere ind på i min næste post her på bloggen.

Senere på dagen besøgte vi muslingebåden “Laura”, hvor muslingefisker Benny Andersen fortalte om muslingefiskeriet i Limfjorden. Selv har han haft fingrene i fiskerierhvervet siden han var 14 år gammel – de seneste to årtier som muslingefisker på fuldtid. Det var interessant at høre om, hvorledes fiskerne selv regulerer kvoterne for, hvor mange ton muslinger, hver af områdets 38 muslingebåde må fiske for at bevare bestanden.

Jeg var naturligvis også nødt til lige at høre, om man egentlig gider at spise muslinger, når man lever af at fiske dem. Det resulterede i et smil og et lidt undvigende “njaaa…”, inden han indrømmede, at der godt nok ikke blev spist “møj” derhjemme, men hvis det skulle være, så foretrak han den helt enkle version, hvor de dampes i egne safter og spises på et stykke franskbrød.

Løgstør Muslingefestival + giveaway
Jesper Knudsen, deltager i DM i Østersåbning, viser, hvordan man arbejder sig gennem en stak lukkede østers.

DM i Østersåbning og Champagnesabling

Senere blev vi forkælet med Champagne og (endnu) flere dampede muslinger i Kanalfogedens Køkkens loungetelt på festivalpladsen, hvor deltager i DM i Østersåbning og Champagnesabling Jesper Knudsen sablede toppen af flasken af foran teltet, hvilket endte med at blive lidt af et tilløbsstykke, da de forbipasserende begyndte at stimle sammen. Herefter viste han os sin imponerende samling af østersknive. Det seneste indkøb kostede 1800 kroner. Gad vide, hvor mange østers, man skal åbne, før den investering kan svare sig?

DM i Østersåbning og Champagneåbning foregår ligeledes i Løgstør den 26. august klokken 13, og snupper Jesper Knudsen førstepladsen, går han videre til VM i Galway i Irland senere på året.

Løgstør Muslingefestival + giveaway
Naturvejleder Thomas Johansen fra Limfjordsmuseet i Løgstør tog os med på en lille vandring ned til vandet.

Linemuslinger vs vilde muslinger

Muslingerne vi mæskede os i var primært “vilde muslinger”, det vil sige muslinger skrabet op fra havbunden. Denne fangstmetode kritiseres af nogle miljøorganisationer, men de vilde muslinger fra Vilsund Blue, hvis muslinger vi brugte i dagens kogeskole, er som de første i verden blevet MSC certificeret som et bæredygtigt muslingefiskeri. Det er også disse muslinger, som anbefales af både Jimmi Petersen fra Kanal Fogedens Køkken og naturvejleder Thomas Johansen fra Limfjordsmuseet i Løgstør, som indledte førnævnte kogeskole med en lille vandring ned til stranden, hvor han forklarede lidt om Limfjordens muslinger.

At høre om linemuslinger vs vilde muslinger var lidt af en øjenåbner. Tidligere er jeg selv gået efter linemuslinger, da jeg troede, at man dermed var mest sikret mod sand, men de muslinger vi brugte under kogeskolen var af en virkelig god kvalitet. Nærmest ingen sand, god bidefasthed og masser af smag. Desuden var der næsten intet spild i form af døde muslinger, som måtte kasseres. Thomas Johansen forklarede, at det skyldes, at de vilde muslinger tager cirka halvandet år om at vokse sig store i det naturlige miljø på havbunden, hvor de i løbet af den tid udvikler en tykkere skal i forhold til linemuslingerne, som er klar til “høst” efter bare ni måneder. Dermed ender man med mindre spild, da de kan klare en del mere under transporten. Den længere voksetid betyder også, at muslingerne ender med en lidt fastere konsistens og mere intens smag end linemuslingerne.

Forherligelsen af linemuslingerne er ikke hensigtsmæssig, mener Thomas Johansen, som forklarer, at man glemmer at se på konsekvenserne af de utroligt mange muslinger på et meget lille areal, som man har ved dyrkning af linemuslinger. Det betyder unaturligt meget affald på et sted, men også det større spild i form af knuste muslinger, der må kasseres. Samtidig vokser nogle muslinger sig store meget hurtigt, hvilket betyder, at andre muslinger falder af linen og ender på vand, der er for dybt til, at muslingerne kan leve der.

Hvilken fangstmetode, der er bedst, vil jeg lade eksperterne om at diskutere, for der er uden tvivl mange faktorer, der spiller ind her og plusser og minusser ved begge metoder. Om ikke andet, så var det i hvert fald spændende at høre om, og jeg vil indtil videre lade smagen guide mig. Muslingerne vi fik var virkelig lækre, og under mit ophold i Løgstør smagte jeg blot en enkelt linemusling. Den var ikke god – den var blød og smagte af hav, men det kan lige så godt hænge sammen med tilberedningen, så jeg tror, at weekendens oplevelser må give anledning til flere eksperimenter hjemme i køkkenet, når jeg kan få fingrene i et kilo af hver samtidig.

Løgstør Muslingefestival + giveaway

Vind bogen Kunst & Gastronomi fra Muslingebyen

Under mit besøg i Løgstør fik jeg fingrene i bogen Kunst & Gastronomi fra Muslingebyen, som ligesom den årlige festival er en hyldest til blåmuslingen. Bogen sætter fokus på muslingen som Løgstørs særlige kendetegn, og i den bydes der på opskrifter på retter med muslinger og andre lækkerier. I den møder man også lokale kunstnere og får fortællinger om byens historie. Alle opskrifter findes på både dansk, tysk og engelsk, så det vil være en fin vært- eller værtindegave til både danske og udenlandske venner, hvis man da nænner at give den bort.

Blandt opskrifterne finder man primært retter med blåmuslinger, fisk og andre skaldyr, og jeg har allerede set mig varm på torskerognsfrikadellerne og “Kanalfogedens muslinger i grønt skær”, hvis forførende navn dækker over muslinger i grønærtesuppe.

For at få fingrene i bogen, skal du blot fortælle, hvilken ret med muslinger, der er din favorit. Skriv det i kommentarfeltet forneden inden den 1. august. Jeg trækker lod blandt alle deltagere.

Del indlægget
Abonner
Giv besked om
36 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments