Annonce

Hummer med hvidløgssmør og ovnbagte grøntsager

Hummer med hvidløgssmør og ovnbagte grøntsager
Hummer med hvidløgssmør og ovnbagte grøntsager
Hummer med hvidløgssmør og ovnbagte grøntsager


Det er sjovt, som visse madminder fra barndommen står stærkt i min erindring. Et af disse er første gang, jeg smagte hummer. Jeg har nok ikke været meget mere end ti år gammel, men jeg husker stadig den dengang noget fremmede smag fra de knaldrøde skaldyr, som nogle rige, tyske venner havde taget med til grillaften hos os en lun sommeraften. Lige så lidt interesseret jeg var i hummeren dengang (deres pæne, jævnaldrende søn var meget mere interessant), lige så uvirkeligt forekommer det mig i dag, at mit daværende jeg – en lille “foodie in the making” – ikke kastede sig frådende over det delikate skaldyrkød. Efter cirka 24 timers non-stop regn over København, er det dejligt at tænke tilbage på den dag, som på sin vis symboliserer alle barndommens somre – duften af grill, ubekymret leg og evig sommersol.
Ovenstående hummere var de første, jeg selv har kogt. Det virker noget barbarisk at slå et levende dyr ihjel, men efter forrige sommers krabbekogning var jeg hærdet. Sådan da. Jeg vidste, at det der med at overveje at navngive dyrene var en dårlig idé, og jeg havde allerede gjort op med mig selv, at den mest humane måde at slå dem ihjel på, var ved at lægge dem i fryseren i en 20 minutters tid, hvilket eftersigende skulle sløve dem, og dermed gøre den mindre detalje med, at de koges levende, lidt nemmere at håndtere for en person, som går nogenlunde op i dyrevelfærd (så længe vi lukker øjnene for, hvordan foie gras egentlig bliver til).

Hummer med hvidløgssmør og ovnbagte grøntsager
Begge hummere vejede omkring et halvt kilo, og de fik cirka fem minutter i saltet, kogende vand, inden jeg tog dem op og lod dem afkøle nok til, at jeg kunne håndtere dem med hænderne. Dernæst blev de skåret i to, mavesæk og rogn blev fjernet, og hvidløgssmør med persille blev smurt på, inden de røg under ovnens grill. Her lavede jeg den mindre fejl, at lade dem blive i ovnen lidt for længe – de skal bare lige ind og ud (vi snakker 30 sekunder eller noget i den stil), så lad være med at gøre som jeg, der både havde gang i grøntsager med rosmarin (se billedet nedenunder), hvidvinsdampede blåmuslinger og rabarbertærte på én gang.

Ovenstående grøntsager består af fennikel, rød og grøn peberfrugt, løg og gulerod. De lækre sager blev skåret i mindre stykker og vendt med olie, salt, peber og frisk rosmarin, som jeg reddede fra de sørgelige rester af et mislykket forsøg på at plante en urtehave på altanen. Det hele kom i ovnen i en 45 minutters tid ved 200 grader, og de udgjorde et let og lækkert tilbehør til muslingerne og hummerne.

Hummer med hvidløgssmør og ovnbagte grøntsager

Gratineret hummer

Simpel opskrift på gratineret hummer med smør, hvidløg og persille. 
Ingen bedømmelser endnu
Antal: 2 personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse6 minutter
I alt16 minutter

Ingredienser

  • 2 hummere
  • 1 spsk. salt
  • 75 g blødt smør
  • 2 fed hvidløg
  • frisk persille efter smag

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 200 grader (har man grillfunktion, kan denne bruges).
  • Kom hummerne i fryseren 20 minutter før, de skal koges. Bring en stor gryde med vand og salt i kog. Når vandet koger, kommes hummerne i med hovedet først. Lad dem simre i 4 – 5 minutter, og lad dem så køle af en smule. Flæk hummerne i to på langs med en stor kniv og fjern mavesækken (jeg gør det under rindende vand).
  • Bland det bløde smør med presset eller finthakket hvidløg samt hakket persille, og smør hummerne godt og grundigt ind på kødsiden. Kom hummerne i ovnen til smørret lige akkurat er smeltet – det bør ikke tage meget mere end et halvt minut. Servér straks med kølig hvidvin og tilbehør som eksempelvis de ovnstegte grøntsager, hvidløgsmayo og godt brød.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments