Annonce

Electrolux Design Lab | Fremtidens køkkengrej

Electrolux Design Lab | Fremtidens køkkengrej
Indblik i fremtidens køkkengrej til Electrolux Design Lab-finalen i Milano

Gad vide om vore oldemødre (her tillader jeg mig at antage, at det var kvinden, der stod i køkkenet dengang) nogensinde havde forestillet sig, at man en dag kunne få køkkengrej, der kunne måle temperaturen på oksestegen i ovnen og endda alarmere kokken, når den var perfekt tilberedt. Eller at der ville findes maskiner, som kunne ælte brøddejen, hakke grøntsagerne og samle småkagedejen, når årets produktion af juleknas fandt sted.

Fremtiden i science fiction er ofte et sted med flyvende fartøjer og vanvittige våben, men udover i Det Femte Element, hvor Milla Jojovich kommer en lille bitte ting i en mikroovnlignende sag, der på et sekund forvandler sig til en hel stegt kylling, så er køkkenet og maddelen ikke noget, der fylder det store. Heller ikke undertegnede har tænkt meget over fremtidens køkkengrej, selv om jeg de seneste måneder har forvandlet mig til lidt af en gadgetfreak (på en måneds tid formåede jeg at indskrænke pladsen på køkkenbordet betydeligt med erhvervelsen af både en frituregryde, en Kenwood Chef og en SousVide Supreme).

Måske netop derfor var det lidt af en øjenåbner, da jeg i slutningen af oktober sad med på tilskuerbænken til Electrolux’ Design Lab finale på det fornemme designmuseum Triennale i Milano. Jeg var sammen med et par andre danske journalister blevet inviteret af den danske Electrolux-afdeling, som var stolte af at have en dansker med i finalen for første gang. Det at komme i finalen er nemlig lidt af en bedrift i sig selv. Christopher Holm-Hansen, som til dagligt studerer på DTU, var med sin smageske Tastee (mere om den længere nede) blevet udvalgt som en ud af 10 finalister blandt intet mindre end 1200 håbefulde deltagere.

Electrolux Design Lab | Fremtidens køkkengrej
Finalisterne følger hinandens præsentationer fra første række. 

Den prestigefyldte designkonkurrence for studerende fra hele verden er en årligt tilbagevendende begivenhed, som Electrolux står bag, og i år kunne den fejre sit 10-års jubilæum. Vinderen får ikke bare en stor fed check på 5.000 euro, men også et betalt praktikantforløb på et af Electrolux’ designlabs, og foruden hæder og ære er der også fine pengepræmier til anden- og tredjepladsen. Det kom i øvrigt frem under konkurrencen, at flere af deltagerne fra foregående år siden har fået job hos Electrolux.

Det var utroligt spændende at se de forskellige finalister præsentere deres designprojekter, som alle kombinerer æstetik med moderne teknologi, og mange handlede om tilberedning eller opbevaring af mad. Til årets konkurrence skulle deltagerne komme op med et koncept på husholdningsfeatures, der kunne give en større sanselig oplevelse – for eksempel gennem cutting edge-teknologi eller via en overraskende og intelligent blanding af teksturer og overflader.

Deltagerne var kommet fra alle verdenshjørner, og også et par tolke måtte tages i brug på scenen, når budskaberne skulle leveres korrekt mellem deltager og det tre mand og én kvinde stærke dommerpanel, der bestod af Thomas Johansson, Design Director hos Electrolux, Dante Donegani, Director of MA i Design på Domus Academy i Milano, michelinkokken Davide Oldani, køkkenchef på D’O Restaurant i Milano, og Kelly Beall, designblogger på Design Crush.

Electrolux Design Lab | Fremtidens køkkengrej
Den australske finalists konkurrenceprodukt Treat.

Blandt andet var der den såkaldte Treat,  som den australske deltager Amy Liu stod bag. Produktet, hvis navn er en kombination af ordene tree og eat, minder om et træ, på hvis grene man hænger små beholdere med tilberedt mad. Kort fortalt er idéen, at familier kan spare tid ved at lave mad til hele ugen, som man lægger i beholderne, som opvarmes med damp til en temperatur, som skulle slå mikroorganismer ihjel. Produktet samarbejder med en applikation, som man kan indstille således, at maden er klar, når man kommer hjem fra arbejde. Foruden tidsbesparelsen indikerer farverne på beholderne samtidig, hvornår maden skal spises, så man på den måde undgår spild. Den grønne farve viser, at maden er frisk, mens den gule fortæller, at maden skal spises snarest. Hvis beholderen er grå, må indholdet direkte i skraldespanden.

Personligt var jeg temmeligt imponeret, selv om jeg ikke er sikker på, hvor den skulle opbevares. Desuden er det via applikationen, at der udregnes, hvornår maden er god, og hvornår den er dårlig, og det er også denne, der sørger for, at beholderne skifter farve. Det fik den til at virke en del mere simpel end den danske deltagers Tastee, som var både min og “folkets” favorit (Christopher Holm-Hansen blev tildelt People’s Choice-prisen på baggrund af en afstemning på hjemmesiden). Jeg bør måske lige hurtigt indskyde, at det altså ikke kun er fordi, at jeg er dansker. Ama’r halshug.

Electrolux Design Lab | Fremtidens køkkengrej
Christopher Holm-Hansens smageske Tastee.

Christopher Holm-Hansen fik æren af at være den første finalist på scenen, som skulle præsentere sit produkt for dommerpanelet og tilskuerne. Tastee, som produktet hedder, er en smageske bygget på nano-smagsreceptorteknologi, som ved hjælp af en applikation som eksempelvis en iPad, kan læse, hvilke af de fem grundsmage salt, surt, sødt, bittert og umami retten indeholder. Ud fra denne læsning kan applikationen komme med forslag til, hvilke ingredienser man kan tilsætte for at løfte smagsoplevelsen. “In my humble opinion I believe, that it will be a gastronomic revolution,” lød det den danske deltager, som ydermere forklarede, at idéen til smageskeen opstod efter adskillige mislykkede madlavningsforsøg i kollegiekøkkenet, hvor maden ganske enkelt manglede smag.

Produktet bygger på eksisterende teknologi, men Christopher Holm-Hansen forklarede, at man i takt med de teknologiske fremskridt kan udvikle produktet yderligere. Eksempelvis kunne smageskeen bruges af allergikere til at aflæse, om retten indeholder gluten, æg, nødder eller andet, som kan føre til allergianfald.

Electrolux Design Lab | Fremtidens køkkengrej
Den danske finalist på scenen sammen med dommerpanelet, da han overrækkes prisen for tredjepladsen. 

Som allerede nævnt modtog Christopher Holm-Hansen People’s Choice-prisen, og også tredjepladsen gik til danskeren, som i den grad imponerede mig med sin evne til at tænke ud af boksen. Førstepladsen til til den polske deltager Jan Ankiersztajn fra Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu for sit produkt Aeroball – en opfindelse i form af små bobler, der svæver, rengør og filtrerer luften. De små kugler absorberer desuden lys i løbet af dagen og lyser op om natten, så de både pynter og renser luften på én gang.

Andenpladsen gik til Ben de la Roche fra Massey University på New Zealand for hans kølevæg Impress, som opbevarer mad- og drikkevarer synligt i køkkenet i stedet for bag en lukket køleskabsdør. På den måde er det nemmere at huske madpakken, når man skal ud af døren om morgenen, og samtidig er Impress strømbesparende, da det ikke køler, hvis der ikke er noget i det.

Tak til både Electrolux i Danmark og Essencius for en spændende og ikke mindst lærerig dag. Har man mod på at læse mere om konkurrencen og de øvrige finalisters konkurrenceprodukter, kan man læse mere på Electrolux Design Labs hjemmeside her. I næste nummer af smagogbehag, som er på gaden sidst i november, kan man i øvrigt læse med om Tastee samt mit interview med Christopher Holm-Hansen.

Se i øvrigt den lille præsentationsvideo om Tastee.
 

YouTube video

Del indlægget
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments