Annonce

Krydret æblechutney til ost

Chutney til ost
Foto Sarah Coghill

Efter min mening findes der få ting hyggeligere end at slutte et måltid i godt selskab med et lækkert ostebord, mens man tømmer vinflasken og måske åbner en ny. Endnu bedre bliver det, når de (naturligvis velvalgte) oste ledsages af en god chutney. Netop muligheden for at kunne optræde som tilbehør til ost var tanken, da jeg lavede ovenstående sag på æbler, tomater og løg ledsaget af sultanarosiner til smagogbehags sensommernummer. Den krydrede æblechutney er især fantastisk til en god blå ost. I dagens anledning var det en dejlig roquefort fundet i Ma Poule i Torvehallerne, men min personlige favorit i den blå genre er lige nu Arla Unikas Høgelundgaard.

Opskriften her giver cirka en liter, og den kan holde sig i månedsvis, så længe glassene er steriliserede. Jeg vasker dem i sæbevand, skyller dem i kogende vand og lader dem tørre i en ca. 150 grader varm ovn i 10 minutter (skyl dem evt. i Atamon, hvis du vil være på den sikre side). Dette er kun nødvendigt, hvis man vil sikre sig, at chutneyen kan holde sig længe. Når glasset er åbnet, bør man opbevare chutneyen på køl. Jeg anbefaler, at man kommer den i mindre glas og deler ud til venner og familie. De vil elske dig for det. Lader man kanelstangen ligge i, kan det betyde en lidt kraftig kanelsmag efter nogen tids lagring. Derfor kan man overveje at fiske den op, inden man hælder den varme chutney på glas.

Mod på mere chutney? Se opskriften på tomatchutney med rødløg her.

Krydret æblechutney til ost

Krydret æblechutney

Ingen bedømmelser endnu

Ingredienser

  • 1 kg æbler (fx belle de boskoop)
  • ½ kg tomater
  • 2 løg
  • 75 g svesker uden sten (kan udelades)
  • 150 g sultana rosiner
  • 150 g brun farin
  • 150 g sukker
  • 2,5 dl æblecidereddike
  • 1 lille kanelstang
  • 2 stk. stjerne anis

Fremgangsmåde

  • Skræl æbler, fjern kernehuset og skær i tern. Hak tomater og løg, skær svesker i mindre stykker og kom i en tykbundet gryde med de resterende ingredienser. Bring i kog og lad blandingen simre 1 – 1,5 time, indtil den er blank, og konsistensen er tyk. Hæld den varme chutney på steriliserede syltetøjs- eller patentglas (læs hvordan man steriliserer glas i introen længere oppe) og luk straks.
  • Server med ost, i sandwiches eller som tilbehør til steg og gryderetter.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments