Simremad | Braiseret lammeskank i rødvin

Findes der noget bedre end en rigtig god omgang simremad på denne årstid? Mens blæsten jager de nedfaldne blade gennem gader og stræder, og regnen pisker mod vinduet, er det i min verden noget, der nærmer sig lykke i koncentreret form, at trisse rundt i huset, mens jeg jævnligt stikker næsen i vejret og dufter til den mad, som langsomt simrer på komfuret eller inde i ovnen sammen med vin og grøntsager.

Nogle af mine livretter hører til denne slags mad. Beouf bourgignon, osso buco, beef & guiness stew – jeg kunne blive ved. I weekenden forsøgte jeg at udvide mit repertoire inden for denne ‘genre’ ved at lave braiseret lammeskank i rødvin. Opskriften er min egen, og den blev lavet ud fra, hvad jeg mener, ville smage godt sammen, samt hvad jeg nu lige havde tilgængeligt. Resultatet var super lækkert med mørt, mørt kød, som nærmest faldt af benene, så snart man stikker gaflen i det og en god, fyldig sovs som komplimenterede kødet smukt.

Til denne opskrift skal man bruge en stor gryde, som kan tåle at komme i ovnen. Har man ikke det, kan man dog godt nøjes med at bruge en almindelig gryde på komfuret. Bare sørg for at det simrer blidt.

Ingredienser til 4 personer:

 • 4 lammeskanke
 • olivenolie
 • salt og peber
 • 2 store løg eller 4 små, hakkede
 • 5 fed hvidløg, hakket
 • 2 gulerødder, skåret i skiver
 • 2 dl oksefond
 • 1 ds hakkede tomater
 • 1 flaske rødvin
 • 2 laurbærblade
 • et par kviste timian
 • jævning (smørbolle, maizena eller mel og vand)
 • balsamicoeddike
 • sukker

Indstil ovnen på 150 grader.

Lammeskankene krydres med salt og peber og brunes i en god sjat olie. De tages op af gryden og sættes til side. Svits løg, hvidløg og gulerødder i samme gryde. Kom så hakkede tomater, rødvin, fond, laurbærblade og timian i sammen med lammeskankene. Bring det hele i kog og sæt så i ovnen med låg på. Lad det simre i cirka 2 ½ time eller indtil kødet er mørt. Tag ud af ovnen, tag lammeskankene op og hold dem varme. Si soven (husk at gemme grøntsagerne) og kog den ned, hvis der er behov for en kraftigere smag. Smag til med salt, peber, en smule sukker og eventuelt en skefuld balsamicoeddike.

Jeg servede retten med kartoffelmos med purløg, som jeg anrettede i en dyb tallerken. Ovenpå kartoffelmosen lagde jeg et par skefulde af grøntsagsblandingen og oven på den en lammeskank. Jeg sluttede af med at hælde sovsen over.


Fik du læst:

Comments

 1. says

  *slurp!*
  Jeg får sådan en lyst til at lave simremad, når jeg ser det billede! Jeg er pt. i vildrede mht. hvad jeg skal lave af mad i weekenden, men jeg vil da seriøst overveje noget lignende! Mmmm!

 2. foodfanatic says

  Kære Piskeris,
  Det lyder som en god ide. Simremad + weekend = rigtig god weekend :) Jeg overvejer også at få prøvet kræfter med både oksehaler og svinekæber snart.

 3. says

  Wee, det ser fantastisk godt ud. Det er en af mine livretter :-) Lammeskanke, osso buko og svinekæber går man aldrig fejl af. Hvor købte du dine lammeskanke?

 4. says

  Kære Nadia
  Uhm, uhm, uhmmmmmmmmmmmmmmmmm….. For dælen, hvor kunne jeg godt spise sådan en portion lige nu. Jeg elsker (surprise;)) simreretter. Mere af det!
  Mange hilsner
  Hanne

 5. foodfanatic says

  Ja det er bare skøn vinter- og efterårsmad. Har endnu ikke prøvet svinekæber, men efter at have læst om det på diverse blogs her på det seneste, så tror jeg bestemt, at jeg må prøve dem. Jeg købte lammeskank hos slagteren. Har aldrig set dem i almindelige supermarkeder.

 6. foodfanatic says

  Kære Hanne,
  Haha, tænkte nok du også var pjattet med den slags. Vi har jo en del til fælles på den kulinariske front :)

 7. Flemming Stenløkke says

  Hej Nadja !
  Jeg er en, ud af en gruppe(www.gastronauterne.dk)af Århusinaske mænd, som hygger sig med at lave lækker mad.
  Jeg her tanker om, at lave et tema hvor øl indgår i alle tre retter. Jeg er overbevist om, at jeg på din gamle blok har set en opskrift på ølbrasierede svinekæber, men jeg kan ikke finde den. Er det mig der husker forkert, eller findes den?

  mvh
  Flemming

 8. foodfanatic says

  Kære Flemming,
  Jeg er bange for, at det ikke er på min blog, du har set den opskrift. Prøv eventuelt at kigge på Hanne K’s blog eller Familiemad. Du finder links til begge i højre side af bloggen. Jeg mener nemlig også, at jeg har set den opskrift. Held og lykke med jagten.
  Nadia

 9. foodfanatic says

  Hej Tina
  Du får godt nok prøvet nogle opskrifter fra siden her. Det er helt vildt fedt. Tak for din kommentar :)
  Kh Nadia

 10. foodfanatic says

  Hej Kasper
  Jamen selv tak. Det lyder som en rigtig lækker kombination. Virkeligt flot billede du har taget.
  Kh Nadia

 11. Marianne says

  Jeg lavede denne opskrift den anden dag, fantastisk aftensmad vi fik !!!
  Nu står jeg så med et stykke oksebov jeg vil lade simre, me mangler en god opskrift. Forslag ?

 12. Tommy Højgaard says

  Super opskrift. Har lige lagt mig på sofaen oven på dette fantastiske måltid. Startede med dampede muslinger med hjemmebagt langtidshævet brød og derefter din lammeskank. Genialt og temmelig “hårdt” bagefter. Lækkersulten fik overtaget efter jeg var mæt…

 13. Tommy Højgaard says

  Glemte iøvrigt: Til skanken havde jeg valgt en Brunello de Montalcino fra Castello Banfi 2005. Dejlig kraftig og sødmefuld. Komplementerede skanken overvældende godt.

 14. foodfanatic says

  Kære Tommy
  Mange tak for din kommentar og dit forslag til vin. Dampede muslinger med hjemmebagt brød lyder iøvrigt også fremragende. Jeg har tænkt på dem lige siden, jeg læste din kommentar.
  Kh Nadia

 15. Marianne says

  Hej igen igen
  Står netop nu i køkkenet og tilbereder denne opskrift igen :-) Den er fantastisk. Intet mindre.
  Har du en ide til nogæe svinekæber, de er ret store syns jeg og er lidt på bar bund.
  På forhånd tak

 16. foodfanatic says

  Kære Marianne
  Det glæder mig at høre. Jeg har desværre ikke forsøgt mig mad med svinekæber. Da jeg sidste år, ville lave en ret med dem, var de umulige at opdrive i Dublin. Det er dog på to-do-listen.
  Kh Nadia

 17. Nina says

  Kære Nadia
  Tusind tak for en dejlig inspirerende blog. Jeg har kun kendt den i kort tid, men har haft stor succes med de få ting jeg har nået at prøve.
  Mit næste mål er de lækre lammeskanke, hvorfor jeg vil høre om jeg kan lave dem i en stegeso ?

  På forhånd tak.

 18. foodfanatic says

  Kære Nina
  Det burde du sagtens kunne. Jeg har aldrig selv brugt en stegeso, men det er vist præcis samme funktion, som den ovnfaste støbejernsgryde, jeg bruger selv. God fornøjelse.
  Kh Nadia

 19. Vibeke says

  Denne opskrift ser fantastisk ud. Står og skal holde fødselsdagsmiddag for 13 personer og har ikke en stegegryde stor nok til ovnen. Til gengæld har jeg en 15 liters-gryde….kan jeg lave lammeskankene i den tror du og hvor lang tid skal de så simre?

  Mvh Vibeke

 20. foodfanatic says

  Kære Vibeke
  Det kan du sagtens, men så skal du nok lave det på komfuret. Sørg for at temperaturen er meget lav, de skal kun simre ganske blidt, for ellers risikerer du, at det brænder på. Sørg også for, at der er rigeligt med væske. Du kan evt. koge den lidt ned efter kødet er taget op, hvis nødvendigt. God fornøjelse.
  Kh Nadia

 21. Lars Aagaard says

  Med 2 hammershus-lammeskanker er der lagt op til – alt for megen – nummenum! Tak for en nem og lækker opskrift, som det er svært at fare vild i! Kan ikke noksom anbefale Jan Serups lam, hvis mødre (og vel også fædre?) afgræsser naturområder på Bornholm – en rigtig fin fyr, som gerne fortæller om får, vegetation og bordercollier, der er skabt til at holde styr på flokkene.(link fjernet. red).

 22. foodfanatic says

  Kære Annette
  Mange tak. Det er en skøn simreret. God fornøjelse med den.
  Kh Nadia

 23. Hanne Nielsen says

  Jeg har lige fundet denne gamle “tråd”.
  Opskriften lyder så superlækker, så det skal vi have i aften :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>